Poradňa dojčenia a výživy

Poradňa dojčenia a výživy
6,502 otázok

Na všetky vaše otázky týkajúce sa dojčenia a výživy detí odpovedá pediatrička MUDr. Marta Špániková.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • očkovanie v 5-6 roku dieťaťa

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý večer,
    prosila by som o radu: mám 6 roč. syna - nar. júl 2003, riadne absolvoval všetky povinné očkovania, o ktorých nás lekárka pekným prístupom vždy informovala, oboznámila o každom ďalšom očkovaní, na očkovania nás vždy vopred sestrička ohlasovala. Mala som informáciu, že medzi 5-6 rokom bude dieťa očkované poslednou dvkou DiTePer.
    Pre zmenu bydliska sme pred rokom zmenili aj lekárku, tá mi žiadne plánované očkovania nespomínala a keď som sa pýtala na spomínané DiTePer, hovorila - asi pred rokom - keď mal syn 5 rokov, že sú nejaké problémy s očkovacou látkou, že ak to bude aktuálne, ohlásia ma. Teraz - v 6 rokoch som sa na to pýtala znova a znova povedala, že zrovna pre tento ročník detí - 2003 tá očkovacia látka nie je, že mala byť dodaná v nejakom novom zložení, ale že nie je, takže očkovaný nebude.
    Je tá informácia správna? Je nejaký problém s týmto očkovaním u detí narodených v r. 2003 ? Nebude to očkovanie dieťaťu chýbať?
    Veľmi pekne ďakujem za odpoveď.
    S pozdravom
    S. Golányová.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Je pravda,,že očkovací kalendár sa u nás v tomto roku zmenil v tom, že očkovanie v troch rokoch bolo vypustené a deti sa očkujú nvou očkovacou látkou v piatich rokoch života. Deti, narodené v roku 2003, ktoré doposial neboli očkované / s očkovacou látkou diteper bol naozaj problém, rodičia si zvačša doplácali na drahšiu ale kvalitnejšiu očkovaciu látku/, je možné zaočkovat novou očkovacou látkou Infanrix polio, ktorá obsahuje aj dávku proti detskej obrne. Ak dieta v roku 2004 a 2005 dostalo vždy dve dávky tzv. lyžičky proti detskej obrne / neskůr bolo toto očkovanie nahradené očkovacou látkou, ktorá sa pichala do nožičky/, tak je možné dieta zaočkovat buď očkovacou látkou ditecoq / neviem, či ju má lekárka k dispozícii/ alebo doplatit na očkovaciu látku Infanrix bez detskej obrny. Moja informácia je taká, že by poistovne mali aj tuto očkovaciu látku za určitých okolností preplácat, závisí to od miestnej pobočky tej ktorej poistovne.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: