Poradňa dojčenia a výživy

Poradňa dojčenia a výživy
6,502 otázok

Na všetky vaše otázky týkajúce sa dojčenia a výživy detí odpovedá pediatrička MUDr. Marta Špániková.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Tehotenstvo

    , Autor: ela1111

    Dobrý deň chcem sa spytat som v 5. tyzdni těhotenstva. Mám predlzene vlasy je to problém? Pocula som že sa vlasy nemaju farbit tak neviem či aj toto je problém. Za vašu odpověď vám ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Neviem, či sa pri predlžovaní vlasov aplikujú nejaké chemikálie, ak áno, nepokračovala by som v predlžovaní. Podobne farbenie vlasov je zásah chemikáliami na povrch tela. Z vlasov sa nevsrebávajú, skôr z pokožky. Na druhej strane dnešné farby by nemali byť toxické, takže nie je potrebné farbenie vlasov považovať za rizikový faktor v tehotenstve. Faktom je, že ako je to len možné, treba sa pôsobeniu chemikálií na organizmus tehotnej ženy vyhýbať.

Podobné otázky

  • Softine

    , Autor: petrakrehka

    Dobrý deň, mám problém. Užívam HAK tablety softine a v treťom týždni som zabudla zobrať predposlednú tabletu. Druhý deň som vzala predposlednú aj poslednú naraz (streda).. začal sa oddychový týždeň a dnes (sobota) som mala nechránený pohlavný styk. Mám si vziať tabletku po? Čo mám spraviť? .. píšem sem lebo nechcem dojčiť a do druhej poradne sa neviem dostať. Ďakujem za všetky odpovede.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Ak ste tabletu po nestihli / je možné ju zobrať pravdepodobne až do 72 hodín po nechránenom styku, treba sa informovať v lekárni/, tak určite nikto nezaručí, že ste nemohli otehotnieť. Aj keď podľa cyklu a účinku hormónov v tabletách je ovulácia málo pravdepodobná. V každom prípade odporúčam vyetrenie na prípadné tehotenstvo buď baby testom alebo vyšetrením u gynekológa.

  • vitaminove injekcie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den,
    chcela by som Vas vemi pekne poprosit o radu, aj ked to asi nepatri do tejto kategorie, ale dufam, ze mi poradite. Mam 9 mesacnu dcerku, ktoru este kojim a samozrejme papa prikrmy. No mala som problemy s krizami, bolet mi vystrelovala az do noh, tak mi doktorka predpisala vitaminove injekcie(B1 a tusim B12). Dala mi ich 10, prve 4 dni kazdy den, a potom kazdy druhy. Pozerala som pribalove letaky k tymto vitaminom, nepise tam ako kontraindikacie ani tehotenstvo ani dojcenie. Akurat, ze prechadzaju do mlieka. No citala som nejake anglicke clanky a tam pise, ze sa to nesmie uzivat, nesmie sa pri kojeni prekrocit denna stanovena davka, co v pripade injekcii bolo prekrocene niekolkonasobne.
    No a teraz mam neskutocny strach, co sa moze dcere stat. Sledujem kazdu malu zmenu v jej spravani, uz si mozno aj namyslam, ze je viac podrazdena, placliva. Poslednu injekciu som dostala v piatok (14.10.). Moze to mat nasledky? Nieco co sa neprejavi hned teraz ale v buducnosti? Dakujem velmi pekne za odpoved,
    Tana

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Buďte v kľude, Sú to vitamíny rozpustné vo vode, takže ak by sa ich dostalo do organizmu viac ako je denná dávka, tak sa vylúčia močom. Či už by to bolo u vás alebo cez materské mlieko u dieťatka. materské mlieko je hlavne bohaté na tuky / smotanka/ takže tam sa asi veľa bvitaminov neuplatnilo.

  • kiahne a tehotenstvo

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Som v 11. týždni gravididty, v dcérkinej škôlke sa vyskytli kiahne. Bola zaočkovaná 2 dávkami vakcíny približne pred rokom. Ja som kiahne v detskom veku neprekonala, v dospelosti som mala výsev na brade, pomohli na to antivirotiká, ale ako kiahne to kožná neposudzovala. V čase očkovania dcéry som si dala zobrať krv na protilátky proti kiahňam a boli pozitívne. Tak som sa nedala zaočkovať. Je teda možné, že som kiahne prekonala, aj keď o tom neviem? Môže dcéra navštevovať škôlku? Ak nie, kedy je možný návrat do škôlky? Je ohrozený vývin bábätka?
    Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Ak máte protilátky, kiahne ste prekonali, existuje tzv. inaparentný priebeh, teda pozitivita protilátok bez zjavného ochorenia.
    Ak je dieťatko 2x očkované, takmer na sto percent kiahne nedostane a ani ich nemôže preniesť domov. už som to pozorovala, že nastal tento prípad a riadne očkované dieťa neochorelo.
    Z uvedeného vyplýva, že vaše tehotenstvo nie je týmto ochorením ohrozené.

  • ockovanie a tehotenstvo

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den
    tento tyzden som sa dala zaockovat proti zltacke typu a zltacke typu b a tyfusu koli ceste do thajska. chystame sa s manzelom na sv. cestu a chceme sa zacat pokusat o babatko. mohli by ste mi povedat ako dlho treba pockat s tehotenstvom po ockovani. ja zijem v irsku a zdravotna sestra mi povedala ze mam pockat jeden mesiac po ockovani kym sa zacnem pokusat otehotniet, ale potom som sa pytala lekara a ten mi povedal dva mesiace, vraj ma kazdy na to iny nazor... ja sa chcem uistit ze som zdrava a nemam v sebe ziadne zive virusy ked sa zacnem pokusat otehotniet.
    Dakujem velmi pekne
    Eva

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Tehotenstvo sa neodporúča tri mesiace po očkovaní živou vakcínou / obsahuje živé, oslabené mikroroganizmy vyvolávajúce ochorenie/. Ani jedná z očkovacích látok, ktorými ste očkovaná takéto súčasti nemá, nie je to živá očkovacia látka. Vzhľadom na to, že ak ste dostali len prvú dávku vakcíny proti žltačke typu A a B vás o mesiac čaká druhá dávka, neodporúčam, aby ste v priebehu tohto mesiaca otehotneli, pretože nie je dostatokúdajov o očkovaní tehotných touto vakcínou, aj keď podľa zloženia by nemala spôsobiť žiadne probémy ani tehotnej žene.lKeď už máte, alebo budete mať zaočkované obe dávky vakcíny / ďalšia sa očkuje o pol roka po prvej, ale keby ste boli tehotná, dá sa odložiť až po pôrode/, nič nebráni tomu, aby ste tehotneli.

  • Kiahne v 21tt

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, prosím o radu. Som v 21 tt a môj syn dostal pravdepodobne kiahne. Nevieme to isto, lebo detská doktorka tvrdí, že to sú kiahne a na infekčnom nám tvrdia, že vlastne to asi ani nie sú kiahne ale zaručiť to nevedia, čo je však smutné, lebo sme čakali jasné potvrdenia od špecialistu. Ak by som dostala kiahne ja ako tehotná v 21 tt, mohla by som ohroziť plod ?? Teda, je šanca, že dieťa bude zdravé alebo mám právo ísť na potrat po ich prekonaní? ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Ak ste v detstve prekonali kiahne, nič vám ani v prípade, že váš syn má kiahne nehrozí, kaihne nedostanente.
    Ak ste kiahne neprekonali a syn kiahne má, môžete ich dostať, ale práve v tomto štádiu tehotenstva nie je predpoklad, že kiahne nejako ovplyvnia tehotenstvo a plod. Kiahne sú nebezpečné v prvom trimestri tehotenstva / prvý až tretí mesiac / a v období pred alebo okolo pôrodu.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: