Poradňa dojčenia a výživy

Poradňa dojčenia a výživy
6,502 otázok

Na všetky vaše otázky týkajúce sa dojčenia a výživy detí odpovedá pediatrička MUDr. Marta Špániková.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • hlavicka

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den. Sestra ma 3 mesacneho syna a ma trochu prelezanu hlavicku na 1 strane. Pediatricka povedala nech ho polohuje aj to robi ale ma rad tu 1 stranu. Tak isto nema rad byt na brusku,pasenie konikov teda nerobi,hned zacne plakat. Je zle ze ho sestra nedavala na brusko uz skorej,najprv jej vsetci vraveli nech ho na brusko nedava tak nedavala a teraz skusa to pasenie a nema to rad lebo neni zvyknuty byt na brusku. Je to problem? Moze to nejak zle vplyvat na vyvoj dietatka ze ma zlezanu trocha hlavicku na jednej strane? Dufam ze to nejak zle nevplyva na mozog. Ja som sa nato pitala este ineho pediatra a ten povedal ze sa musi zacat s fizioterapiou lebo ze to moze byt plagiocefalia a ze to sa spaja s centralnou tonusovou poruchou...tak ja neviem 1 doktor to necha tak a iny to chce riesit takto. Co si o tom myslite? Ked sa to necha tak znamena to ze dieta bude nejak pozadu alebo co? dakujem za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    závisí od mieri zležanaia. Dieťatko by naozaj malo byť umiestnené tak, aby sa k nemu pristupovalao z druhej strany, než zležanej. Občas ho dáte na bruško, ale netreba ho do tejto polohy nútiť. Ďalším vývojom sa tvar hlavy mení a zvykne sa upraviť. Samozrejme z mojej strany sú to teoretické odpovede, lebo som dieťa nevyšetrila. Niekedy je príčinou tohto stavu skrátenie kývača / svalu/ na postihnutej strane. To vyrieši neurologáické vyšetrenie.

Podobné otázky

  • Zdvihanie hlavicky

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den,

    moj syn ma presne 4 mesiace a pri lezani na brusku nedokaze zdvihnut hlavicku od rovnej podlozky. Niekedy sa velmi posnazi, tak sa mu to o trosicku podari. Hned po narodeni bol velmi sikovny a dokazal nielen zvihnut hlavicku, ale ju aj pootocit do pravej ci lavej strany.
    Teraz ako je hlavicka o cosi tazsia, tak to uz nedokaze i ked sleduje oblubenu hracku. Tuto polohu nema vobec oblubenu a casto si na brusku poplace.
    Existuju nejake osvedcene cviky pripadne ina metoda, aby sme tuto polohu opat zvladli ako predtym ?
    Kolko krat by som ho denne mala davat na brusko, pripadne na kolko minut ?
    Podotykam, ze sme mimo SK a pediater a rehabilitacni pracovnici su tu specialisti, takze sa nemame s kym poradit.

    Dakujem. S pozdravom.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Na bruško ho dávajte na krátky čas a keď je hore, tak môžete aj častejšie. Určite na brušku nemôže spať. Môžete mu dávať pred neho hračku, aby sa za ňou natiahol. V tomto veku mu však nad neho nedávajte hrazdišku ani kolotoč, aby sa za nimi načahoval. Tie sú len na pozorovanie, keď sa načahuje, má mať hračku v priestore pred sebou alebo mu ju podávajte do ruky.

  • hlavička

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Chcela by som sa spytat ,že keď dieťa si udrie hlavičku ako zistím že má nejaké problémy.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Zvracia, môže byť apatické, spavé, poybuje sa ako opité, má nerovnaké zornice. Ak si nie ste istá, či nešlo o poškodenie, v každom prípade vyhľadajte lekára.

  • hlava

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den

    MOja dvojrocna dcerka uz asi dva tyzdne hovori, ze ju boli hlava. Zacalo sa to od vtedy, co som jej raz povedala, ze mamicku boli hlavicka, nech si pozera knizku sama. Mala som vtedy hroznu migrenu. Ukazuje vsak stale na to iste miesto. Cez den to povie aj dva ci tri krat. Nemala ani raz horucku, je velmi ziva, vytraja, beha, skace... proste len povie boli ma hlava a nic. Ani neplace ani nie je ospala . Chcem sa spytat ci je coho sa obavat. Este chcem poznamenat, ze je jedno aku cinnost robi, ci sedi a sklada kocky alebo beha.. povie to pri ako keby ju to v momente napadlo.
    Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Sledujte ju ďalej, skúste povedať, že už vás hlavička nebolí, uvidíme, či aj to bude opakovať. Ak by si však opakovane sťažovala, konzultujte lekára.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: