Poradňa dojčenia a výživy

Poradňa dojčenia a výživy
6,502 otázok

Na všetky vaše otázky týkajúce sa dojčenia a výživy detí odpovedá pediatrička MUDr. Marta Špániková.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • OCKOVANIE

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, chcela by som sa spytat na ockvanie proti hepatitide A+B.Pred 14 rokmi som bola ockovana Engerixom, mozem sa teraz sat znova ockovat Twinrixom?
    Dakujem za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Ak ste tri krát zaočkovaná prit žltačke typu B nie je potrebné znova očkovať Twinrixom. Stačí sa zaočkovať dospelou verziou očkovacej látky proti žltačke typu A /Havrix/ potrebuje podanie dvoch dávok vakcíny v rozpätí pol až jedneho roka.

Podobné otázky

  • Ockovanie A a B

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den,

    som studentka a chcela by som sa opytat ci je potrebne ockovanie proti zltacke A a B, ked pracujem ako brigadnicka v obchodnom dome, kde umyvam toalety. Tuto pracu vykonavam v zahranici, konkretne v Skotsku, a problemom je, ze by som sa chcela dat zaockovat zrychlenou schemou v priebehu sviatkov, kedze sa nachadzam na Slovensku. Avsak posledna mi nevychadza, kedze odchadzam dva dni pred poslednou davkou, cize pred 21 dnami. Chcela by som sa preto spytat, ci by bol problem, keby sa vakcina podala o 2 dni skor, alebo ci by bolo mozne vakcinu previezt bezpecne do zahranicia.
    Dakujem Vam velmi pekne za odpoved a prajem Vam prijemne sviatky.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Ospravedlňujem sa, že moja odpoveď mešká. Očkovanie nie je možné pri skrátenej schéme posunúť o dva dni. Neviem ako ste to vyriešili, neoporúčam ani prevážať vakcínu , ale myslím, že v Škótsku je možné kúpiť rovnakú vakcínu ako na Slovensku a v zásade aj za rovnakú sumu.

  • ockovanie

    , Autor: miriama13

    Pekny den,pani doktorka chceli by sme dat nasho 3 a pol rocneho synceka,ktory navstevuje MS zaockovat proti zltacke typu A,prosim Vas je dane alebo vhodnejsie kedy a v ktorych mesiacoch alebo ho mozme dat zaockovat aj teraz?a este Vas poprosim ak mozete aj uviest cenu za ockovanie a nazov vakciny ktorou ockujete svojich pacientov?velmi pekne dakujeme

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Je to veľmi dobré rozhodnutie. Očkuje sa vakcínou, ktorá sa volá Havrix Junior, stojí cca 18 € jedna dávka, Očkuje sa dvoma dávkami v odstupe pol až jeden rok, skôr až k tomu roku. Už niekolko týždňov po prvej dávke nastáva ochrana proti ochoreniu. Očkovať je možné začať v akomkoľvek ročnom období. Reakcie na očkovanie som žiadne nepozorovala.

  • Twinrix

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobý deň, pred dvomi rokmi som sa očkoval Twinrixom. Absolvoval som 2 dávky. Bolo mi povedané, že po druhom očkovaní som chránený na 10 rokov. Je to pravda?

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Nie, po druhom očkovaní len začína ochrana a celé očkovanie pozostáva z troch dávok vakcíny, ktorá sa mala podať 5 mesiacov po druhej vakcíne. Nič nie je stratené! Tá tretia dávka je tzv. bustrovacia, takže stále máte možnosť sa nechať doočkovať, v najskoršom možnom termíne ako je to možné, najlepšie hneď zajtra. Potom je ochrana pred ochorením dlhdobá, zatiaľ nebola preukázaná potreba preočkovania.

  • zrychlena schema ockovania

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, zaujimalo by ma, ako je to pri zrychlenej scheme ockovania: Zaciatok ochrany zacina tak isto az dva mesiace po podani druhej davky?

  • preočkovanie a tehotenstvo

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, mám 25 rokov.pracujem ako zdravotná sestra.v roku 2002 som bola očkovaná Euvaxom (1.dávka),potom 2.,3.dávkou podľa príslušnej schémy.chcem sa opýtať, či je potrebné preočkovanie a ak áno tak po akej dobe.a moja druhá otázka sa týka toho, že ak je potrebné preočkovanie či je to preočkovanie kontraindikáciou na otehotnenie,prípadne ak by som otehotnela po zaočkovaní či to bude mať nejaký vplyv na plod/bábätko.ďakujem za odpovede.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Podla očkovacej schémy nie je potrebné preočkovanie, predpokladá sa, pokial ste neprekonali závažné ochorenie s narušením imunitného systému, celoživotná ochrana proti ochoreniu

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: