Poradňa dojčenia a výživy

Poradňa dojčenia a výživy
6,502 otázok

Na všetky vaše otázky týkajúce sa dojčenia a výživy detí odpovedá pediatrička MUDr. Marta Špániková.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Očkovanie proti žltačke

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Vážená pani doktorka,rada by som sa opýtala na očkovanie proti žltačke (resp. preočkovanie po 10 rokoch) vakcínou twinrix.Mám za sebou prvú dávku ,čaká ma druhá a o pol roka tretia dávka.S manželom rozmýšľame o druhom dieťati.Chcela by som sa Vás opýtať,že kedy po poslednej dávke môžme uvažovať (pokúšať sa o tehotenstvo).Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Säčasné poznatky o tomto očkovaní ukazujú na to, že preočkovanie nebude potrebné po riadnom zaočkovaní troma dávkami očkovacej látky. Vzhľadom na to, že očkovanie sa prevádza inaktivovanou, teda nie živou očkovacou látkou, nie sú žiadne intervaly medzi očkovaním a otehotnením. Za určitých okolností sa dokonca v odôvodnených prípadoch očkujú aj tehotné ženy, vo vašom prípade samozrejme odporúčam plánované očkovanie previesť mimo graviditu.

Podobné otázky

  • Ockovanie A a B

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den,

    som studentka a chcela by som sa opytat ci je potrebne ockovanie proti zltacke A a B, ked pracujem ako brigadnicka v obchodnom dome, kde umyvam toalety. Tuto pracu vykonavam v zahranici, konkretne v Skotsku, a problemom je, ze by som sa chcela dat zaockovat zrychlenou schemou v priebehu sviatkov, kedze sa nachadzam na Slovensku. Avsak posledna mi nevychadza, kedze odchadzam dva dni pred poslednou davkou, cize pred 21 dnami. Chcela by som sa preto spytat, ci by bol problem, keby sa vakcina podala o 2 dni skor, alebo ci by bolo mozne vakcinu previezt bezpecne do zahranicia.
    Dakujem Vam velmi pekne za odpoved a prajem Vam prijemne sviatky.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Ospravedlňujem sa, že moja odpoveď mešká. Očkovanie nie je možné pri skrátenej schéme posunúť o dva dni. Neviem ako ste to vyriešili, neoporúčam ani prevážať vakcínu , ale myslím, že v Škótsku je možné kúpiť rovnakú vakcínu ako na Slovensku a v zásade aj za rovnakú sumu.

  • ockovanie proti zltacke -skola

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň. Mám 20 rokov a nastupujem tento rok na VŠ -odbor ošetrovateľstvo.Mali sme doniesť potvrdenia o očkovaní proti hepatitide B..moj lekár mi povedal že ma netreba očkovať ked som bola očkovana rok po narodení 3 dávky.Aký máte na to názor? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Ak ste boli očkovaná troma dávkami po narodení / ale váš ročník to ešte nemal v povinnom očkovaní/, tak určite nie je potrebné preočkovanie. Zistite si akou vakcínou ste boli očkovaná, ak len proti typu B, je očkovanie aj proti žltačke typu A vo vašom veku, pri vašej práci vhodné a možné. Prevádza sa jednozložkovou vakcínou Havrix, potrebujete dve dávky v odstupe šesť mesiacov až jeden rok.

  • Ockovanie proti zltacke pri ceste do Egypta

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den,

    chcela by som sa informovat ake ockovanie proti zltacke ( typ A alebo B ) treba podstupit pri ceste do Egypta? Kolko stoji ockovacia latka? V akom casovom intervale treba podstupit druhu pripadne tretie davku? Mozem ockovanie podstupit aj mino mesta svojho trvaleho bydliska alebo to musi byt vyhradne u vlastneho obvodneho lekara? Dakujem vopred za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Očkovanie proti žltačke typu A je možné previesť u svojho lekára alebo u lekára v očkovacom centre, pokial viem, také sú len vo veľkých mestách / napr. v bratislave INOCEM na Teslovej ulici/.
    Podobne je možné previesť aj očkovanie proti žltačke typu B.
    U nás sú deti a mladí ľudia narodení po októbri 1992 očkovaní proti žltačke typu B v plošnom očkovaní. Ak ste teda mladší, potrebujete len očkovanie proti žltačke typu A, prevádza sa očkovacou látkou / Havrix/, existuje dospelá a detská forma. Obe sa očkujú dvoma dávkami v intervale pol roka až jeden rok medzi jednotlivými dávkam. Ochrana po tomto dvojdávkovom očkovaní je dlhdobá, pravdepodobne celoživotná. Očkovacia látka stojí cca 20 €. Ochrana začína 14 až 30 dní po podaní prvej dávky.
    Ak ste starší, nie ste očkovaný ani proti žltačke typu B je výhodnejšie nechať sa zaočkovať proti obom typom žltačky. očkovanie sa prevádza troma dávkami očkovacej látky, v intervale jeden mesiac druhá dávka po prvej a 5 mesiacov tretia dávka po druhje. očkovacia látka stojí cca 60€ na jednu dávku. Ochrana začína mesiac po podaní druhej dávky. V zásade ak aj v mieste, kde nemáte trvalé bydlisko máte lekára, na ktorého sa obraciate pri bežnom ochorení, mohli by ste sa na očkovaní dohodnúť aj s ním.

  • Engerix

    , Autor: janaontkocova

    Dobrý večer
    Chcela by som sa spýtať na očkovanie proti žltačke typu B. Počas tehotenstva mi bol zistený reaktivny vírus Hbsag a hepatolog odporúčal ukončiť tehotenstvo do konca 38týždňa , pričom dieťa malo byť zaočkované ihneď po narodení. Dcéra sa narodila 30.12.2011 a bola ihneď zaočkovana, v prepúšťacej správe má napísané, že by mala byť zaočkovaná vo veku 4týždňov a potom 6mesiacov. Jej pediatrička nám však vravela,že ju očkovať v 4týždňoch netreba, pretože v 3mesiacoch bude očkovana hexavakcinou a tá obsahuje aj zložku proti žltačke. Je to správny postup? Naozaj nemá byť očkovana v 4 týždňoch? Ďakujem za odpoveď.

  • Je potrebné očkovať proti žltačke 3 ročné dieťa?

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, chcela by som vás poprosiť o radu, či mám dať zaočkovať svoju 3 ročnú dcérku proti žltačke. Od septembra ide do škôlky a nie som si istá či ju treba očkovať tak skoro, ja si skôr myslím že až pri nástupe do školy je potrebné očkovanie proti žltačke. Prosím poraďte mi . ďakujem. Prajem pekný deň, Ivana

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Žltačka typu A sa najčastejšie vyskytuje u detí predškolského veku. Stretávajú sa sňou pri svojich bežných hrách. Ak ste rozhodnutá očkovať, nie je dôvod čakať na neskorší vek. Dieťa je imunologicky dozreté tak, aby na podanie očkovacej látky reagovalo prodikciou obranných látok a neochorelo pri styku s týmto ochorením.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: