Poradňa dojčenia a výživy

Poradňa dojčenia a výživy
6,502 otázok

Na všetky vaše otázky týkajúce sa dojčenia a výživy detí odpovedá pediatrička MUDr. Marta Špániková.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Očkovanie proti žltačke typu A

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň. Máme trinásť mesačnú dcéru a uvažujeme nad očkovaním proti žltačke typu A, ale ako každé dieťa ma povinné očkovanie proti typu B. Preto sa chceme spýtať, či to nieje zbytočné. Alebo je lepšie, keď má každé očkovanie zvlášť?

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Sú to dve odlišnoé ochorenia, majú iného pôvodcu, iný prenos, inú inkubačnú dobu a hlavne aj iný priebeh a závažnosť. Preto je aj očkovanie potrebné pre každú z nich iné. Spoločné majú len to, že postihujú pečeň.Existuje aj očkovacia látka, ktorá v jednom vpichu zaočkuje obe ochorenia ale ako správne uvádzate, proti žltačke typu B sú deti očkované zo zákona v povinnom očkovaní. Preto je možné sa chrániť proti žltačke typu A len samostatným očkovaním. Očkovanie proti žltačke typu A nie je zbytočné, pretože očkovanie proti typu B nechráni aj proti typuA.

Podobné otázky

  • Ockovanie proti zltacke pri ceste do Egypta

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den,

    chcela by som sa informovat ake ockovanie proti zltacke ( typ A alebo B ) treba podstupit pri ceste do Egypta? Kolko stoji ockovacia latka? V akom casovom intervale treba podstupit druhu pripadne tretie davku? Mozem ockovanie podstupit aj mino mesta svojho trvaleho bydliska alebo to musi byt vyhradne u vlastneho obvodneho lekara? Dakujem vopred za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Očkovanie proti žltačke typu A je možné previesť u svojho lekára alebo u lekára v očkovacom centre, pokial viem, také sú len vo veľkých mestách / napr. v bratislave INOCEM na Teslovej ulici/.
    Podobne je možné previesť aj očkovanie proti žltačke typu B.
    U nás sú deti a mladí ľudia narodení po októbri 1992 očkovaní proti žltačke typu B v plošnom očkovaní. Ak ste teda mladší, potrebujete len očkovanie proti žltačke typu A, prevádza sa očkovacou látkou / Havrix/, existuje dospelá a detská forma. Obe sa očkujú dvoma dávkami v intervale pol roka až jeden rok medzi jednotlivými dávkam. Ochrana po tomto dvojdávkovom očkovaní je dlhdobá, pravdepodobne celoživotná. Očkovacia látka stojí cca 20 €. Ochrana začína 14 až 30 dní po podaní prvej dávky.
    Ak ste starší, nie ste očkovaný ani proti žltačke typu B je výhodnejšie nechať sa zaočkovať proti obom typom žltačky. očkovanie sa prevádza troma dávkami očkovacej látky, v intervale jeden mesiac druhá dávka po prvej a 5 mesiacov tretia dávka po druhje. očkovacia látka stojí cca 60€ na jednu dávku. Ochrana začína mesiac po podaní druhej dávky. V zásade ak aj v mieste, kde nemáte trvalé bydlisko máte lekára, na ktorého sa obraciate pri bežnom ochorení, mohli by ste sa na očkovaní dohodnúť aj s ním.

  • Žltačka typu A

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý den. Moj syn má 17 rokov a chodí na zdravotnú školu. Doporučili im, že ked budú chodiť na prax aby sa dali zaočkovať proti žltačke. Kedže proti B-čku bol povinne očkovaný, zaujímalo by ma akú vakcínu by mal použiť a koľko stojí a či by mohol byť očkovaný vakcínou Twinrix aj ked už je proti B-čku očkovaný. To sa pýtam preto, lebo poisťovňa mu prispeje 71€, len na Twinrix. Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Výš syn bol v plošnom očkovaní očkovaný proti žltačke typu B, hradilamtopoisťovňa. je nelogické, aby teraz hradila znova očkovanie proti žltačke typu B,ktoré je säčasťou tejtop vakcíny. Očkovanie proti žltačke typu A sa prevádza očkovacou látkounHavrix, očkuje sa dvoma dávkami, v odstupe pol až jeden rok. jedna dávka stojí cca 30 eur.

  • očkovanie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    dobrý den pani doktorka chcela by so sa vás opýtat mame 1,5 ročného syna a ideme na dovolenku do egypta za necelých osem týždnov treba maleho zaočkovat trebars proti žltačke?a či už nie je neskoro?a či sa máme dat zaočkovat zrýchlenou verziou aj my rodičia,dakujem za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Vaše dieťa je proti žltačke typu B očkované, môžete mu nechať zaočkovať žltačku typu A. V tomto veku by však malo byť očkované povinný očkovaní proti mumpsu, ružienke a osýpkam, ktoré sa očkuje živou oslabenou vakcínou a ďalšie očkovanie je možné najskôr o šesť týždňov.
    Očkovanie proti žltačke typu A sa prevádza dvoma dávkami očkovacej látky v odstupe pol až jeden rok, ochrana začína 14 až 30 dní po prvej dávke očkovacej látky. Ak teda zaočkujete syna najneskôr mesiac pred odchodom na dovolenku, mal by už mať protilátky na solidnú ochranu. Ak ho zaočkujete aj neskôr pred odchodom, vždy predpoklad ochrany alebo pri získaní ochorenia ľahšieho priebehu.
    Vaše očkovanie je potrebné riešiť s vašim lekárom, neviem, či ste očkovaní proti niektorému typu žltsčk.

  • ockovanie proti hepatitide A+B

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den,
    chcela by som sa opytat 19.4. planujeme cestu na Bali (indonezia), odporucane ockovania su hepat.A+B a brusny tyfus + tetanus. To tretie ma netrapi to mam. Ale podstata mojej otazky je do 27.2. som mala chripku a este stale pokasliavam a mam jemne upchaty nos.Buduci tyzden by som chcela is na prve ockovanie ci to nebude problem? A ci vobec si stihnem vytvorit protilatky kedze druhe ockovanie by bolo potom asi 10dni pred odchodom na dovolenku.Ci je lepsie sa aj tak zaockovat alebo to radsej risknut bez ockovania. Kedy je najvhodnejsie ockovat brusny tyfus pri sucasnom ockovani hepatitidy? A este mam poslednu otazku ci neni problem ked chodim na lymfodrenaz a zaroven pojdem na ockovanie. Vopred velmi pekne dakujem za Vasu odpoved na moje otazky.
    Silvia

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Lymfodrenáž nie je kontraindikácia očkovania. Možno by ste ju nemali absolvovať v ten istý deň a deň potom..
    Očkovanie proti žltačke typu A a B môžete absolvovať podľa vášho plánu, nádcha a pokašliavanie nie je problém. po druhej dávke sa už solídne protilátky tvoria. Týfus je odporučený pre všetkých cestovateľov, môže sa podať v ten istý deň ako žltačky, do inej končatiny. Zvážte podľa toho kam idete a čo tam budete robiť, či nie je potrebné preventívne užívať antimalarika..

  • Ucinnost ockovania

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, chcela by som sa informovat, ze kolko je ucinne ocjovanie proti zltacke. Bola som ockovana vakcinou Twinrix v roku 2OO2 a neviem, ci je to ucinne celozivotne, alebo sa treba dat este preockovat. V januari totiz cstujem do Indie a potrebovala by som to vedet. A taktiez by som sa Vas chcela spytat, ze ake ockovania mi este odporucate.
    Dakujem.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Očkovanie proti žltačke typu A a B realizované Twinrixom je podľa platných informácií účinnéé najmenej 10 rokov, závisí aj od veku, v ktorom ste boli očkovaná a samozrejme od ďalšieho priebehu vášho zdravotného stavu / ochorenia, ich liečba a podobne. /.
    Ďalšie potrebné očkovania samozrejme závisia aj od toho, kam v takej obrovskej krajine akoo je india cestujete a čo tam budete robiť, s kým sa budete stýkať. Najlepšie informácie a aj možnosti zaočovať sa nájdete v Inštitúte pre očkovanie a cestovateľksú medicínu, www.inocem.sk

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: