Poradňa dojčenia a výživy

Poradňa dojčenia a výživy
6,502 otázok

Na všetky vaše otázky týkajúce sa dojčenia a výživy detí odpovedá pediatrička MUDr. Marta Špániková.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • interval

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den pani doktorka. Mojho syna zaockovali na mumps, ruzienku a osypky, a najblizsie ho chcem dat ockovat na hepatitidu A. Aky dlhy interval treba dodrzat? A co sa tyka reakcie na zivu vakcinu, maly mal tyzden po ockovani teploty skoro 40, a na 4. den sa mu vyhodili po celom tele cervene bodky. Traja doktori nam povedali tri rozne diagnozy, podla vas mohla to byt silna reakcia na vakcinu? dakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Interval po živej očkovacej vakcíne k ďalšiemu očkovaniu odporúčam najmenej šesť týždňov, v obzlášť závažných prípadoch, kedy ďalšie očkovanie neznesie odklad je možné očkovať po uplynutí jedného mesiaca.
    Reakcia, ktorú popisujete bola najpravdepodobnejšie reakcia po očkovaní proti uvedeným chorobám. Táto reakcia sa popisuje, nebýva častá ale ani neznamená nežiadúci účinok po očkovaní ani poruchu imunitného systému dieťaťa. Dieťa má príznaky podobné osýpkam ale nie je infekčné.

Podobné otázky

  • Ockovanie proti zltacke pri ceste do Egypta

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den,

    chcela by som sa informovat ake ockovanie proti zltacke ( typ A alebo B ) treba podstupit pri ceste do Egypta? Kolko stoji ockovacia latka? V akom casovom intervale treba podstupit druhu pripadne tretie davku? Mozem ockovanie podstupit aj mino mesta svojho trvaleho bydliska alebo to musi byt vyhradne u vlastneho obvodneho lekara? Dakujem vopred za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Očkovanie proti žltačke typu A je možné previesť u svojho lekára alebo u lekára v očkovacom centre, pokial viem, také sú len vo veľkých mestách / napr. v bratislave INOCEM na Teslovej ulici/.
    Podobne je možné previesť aj očkovanie proti žltačke typu B.
    U nás sú deti a mladí ľudia narodení po októbri 1992 očkovaní proti žltačke typu B v plošnom očkovaní. Ak ste teda mladší, potrebujete len očkovanie proti žltačke typu A, prevádza sa očkovacou látkou / Havrix/, existuje dospelá a detská forma. Obe sa očkujú dvoma dávkami v intervale pol roka až jeden rok medzi jednotlivými dávkam. Ochrana po tomto dvojdávkovom očkovaní je dlhdobá, pravdepodobne celoživotná. Očkovacia látka stojí cca 20 €. Ochrana začína 14 až 30 dní po podaní prvej dávky.
    Ak ste starší, nie ste očkovaný ani proti žltačke typu B je výhodnejšie nechať sa zaočkovať proti obom typom žltačky. očkovanie sa prevádza troma dávkami očkovacej látky, v intervale jeden mesiac druhá dávka po prvej a 5 mesiacov tretia dávka po druhje. očkovacia látka stojí cca 60€ na jednu dávku. Ochrana začína mesiac po podaní druhej dávky. V zásade ak aj v mieste, kde nemáte trvalé bydlisko máte lekára, na ktorého sa obraciate pri bežnom ochorení, mohli by ste sa na očkovaní dohodnúť aj s ním.

  • preockovanie Havrixom

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den. Pred 6-timi rokmi som bola zaockovana Havrixom. Preockovana v odporucanej dobe 6-12 mesiacov po prvej davke som kvoli tehotenstvu nebola. Pred 11 mesiacmi, takmer na den presne 5 rokov po prvom ockovani som sa pred cestou do rizikovej krajiny znova dala zaockovat Havrixom. Teraz som si kupila Havrix na preockovanie po davke spred 11tich mesiacov a na pribalovom letaku som sa docitala, ze sa treba preockovat 6mesiacov - 5 rokov po prvej davke, najlepsie je to vsak stihnut v intervale 6-12 mesiacov po prvej davke. Tak teraz neviem, ci je vobec pre mna potrebne sa preockovat, ci uz som nebola preockovana po 5tich rokov po prvej davke. Je preockovanie na konci odporucanej doby spolahlive? Co by ste mi prosim poradili? Dakujem.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Ja myslím, že preočvanie, ktoré steurobili i keď po piatich rokoch, ale bolo urobené, je dostatočné a ďalšie preočkovanie nie je potrebné. Podanie tej druhej dávky akoby "zobudilo" imunitný systém, ktorý si pamätá, že už vie reagovať na infekciu týmto ochorení a len si ňou túto svoju schopnosť oživí a potvrdí.

  • Intervaly medzi ockovanim

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den,
    v informacnych letakoch o okovani proti zltacke sa pise, ze druhu davku vakciny, podla normalnej schemy ockovania, treba podat po mesiaci, tretiu 6 mesiacov po prvej davke!Len teraz sa chcem spytat, ci mesiac rovna sa 28 dni-cize 4 tyzdne alebo ked som bola ockovana dajme tomu 8.10. na druhu davku mam prist 8.11.aj ked to bude mozno 30 dni!alebo ci na tom az tak detailne nezalezi?
    vdaka

  • ockovanie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den,
    v lete cestujem s dcerkou (v tom case bude mat 3 roky) do Bulharska. Myslim, ze by mala byt v ramci povinneho ockovania ockovana proti hepatitide typu B. Je to tak? Ako je to s ockovanim proti A-cku? Kolko davok v akom intervale? Kedy sa jej vytvoria protilatky a je chranena naplno? Dakujem.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Je zo zákona očkovaná proti hepaitide typu B. Proti žltačke typu A je vhodné zaočkovať, očkuje sa dvoma dávkami očkovacej látky v intervale pol až jeden rok. Nástup solídnej ochrany proti ochoreniu nastupuje mesiac po podaní prvej dávky.

  • preočkovanie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, dcerka (teraz má 4 roky)bola zaočkovaná Havrixom 27.4.2009, preočkovaná však nebola, pretože sme kvoli sťahovaniu menili pediatričku a na preočkovanie sa pozabudlo. Bude účinné preočkovanie aj teraz po 18.mesiacoch, alebo treba očkovať od začiatku? Prosím Vás o radu ako postupovať. Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Čo najskôr nechajte dieťatko preočkovať druhou dávkou očkovacej látky. Určite nie je potrebné prvú dávku opakovať, očkovanie bude aj pri predlžení intervalu účinné.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: