Poradňa dojčenia a výživy

Poradňa dojčenia a výživy
6,502 otázok

Na všetky vaše otázky týkajúce sa dojčenia a výživy detí odpovedá pediatrička MUDr. Marta Špániková.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • reakcia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,my sme nasli hrčku asi v 2mesiacoch nad kľučnou kosťou, chodii sme po všeliakých vyšetreniach,a mali sme isť na operáciu,ale navšttivyli sme sukromnú chirurgickú ambulanciu,pán doktor jej to prepichol,vytlačil,vyčistil, a kazal nám to čistiť repikom.Može sa jej to zasa objaviť?A stačí to urobiť takto? Čistime to repikom.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Určite je to správny postup. Je potrebné sledovať naďalej miesto vpichu, okolité lymfatické uzliny a podľa nálezov postupovať ďalej.

Podobné otázky

  • Reakcia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, keď som mal 13 rokov očkovali ma proti TBC, teraz budem mať 17 reakcia na ruke nebola úsmešná tak museli do ramena, v ramene to už bolo okej lenže sa mi tam spravil ako taký pluzgier taký vyrostok ako keby je vela prípadov čo sa im to spravilo na chrbte.Chcel soms a spýtať že či to nemám vystavovať slnku či stoho môžem dostať rakovinu alebo ked idem do solaria či môžem z toho mať ďakujem, za váš čas.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Je to tzv. keloidná jazva, mnohým ľudom sa takto hoja poranenia, takouto jazvou. Nie je nebezpečná a neobmedzuje vás v žiadnej činnosti. Môžete ísť s ňou aj do solária. Tam sa však treba riadiť pokynmi prevádzkovateľa.

  • Nakazenie TBC- vdaka vakcíne.

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Zdravím všetkých v poradni očkovania. Naša (jediná) dcérka bola očkovaná proti TBC v porodnici. Klasika- pluzgier na pliecku sme chodili čistiť na plúcne. Dostali sme aj lieky, ktoré, ako som si neskor všimla, nikto nepoznačil do zdravotnej dokumentácie! Nevedela som ani čo sú zač, tak som si to našla--Nidrazid, liek na liečbu tuberkulozy??!!Skoro som odpadla! Chcem sa spýtať, ako mám postupovať, aby bolo všetko zaznamenané a hlásené? A čo v prípade, že to lekárka odmietne?Odvtedy som velmi k vakcínam skeptická a svoje prvé a posledné dieťa som od dalších vakcín ochotná chrániť aj na RUVZ. Ako amulet si tam vezmem krabičku s NITRAZIDOM.Moje takmer 10 rokov očakávané,vymodlené dieťa, nie je pokusný hlodavec!!

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Vaše dieťa určite nie je pokusné. Očkovanie proti tbc bolo v čase jeho narodenia u nás plošne prevádzané, od 1.1.2012 sa zrušilo, pretože situácia vo výskyte tohto závažného ochorenia je stabilizovaná.
    Nidrazid dieťatko dostávalo pravdepodobne pre výraznú reakciu po očkovaní ako prevenciu pred rozvoj ešte iných príznakov reakcie na očkovanie. Neznamená to, že dostalo tbc / tá by sa liečila úplne inak/. Bola to závažná reakcia po očkovaní a tomu zodpovedala aj liečba. Neviem, prečo túto skutočnosť nemalo zaznamenanú v dokumentácii, tam kde mu liečbu nasadili / pravdepodobne na príslušnom pľúcnom oddelení/ vám mali dať správu pre ošetrujúceho lekára a ten ju mal zaznamenať do dokumentácie. Taktiež vám tam mali vysvetliť prečo uvedenú liečbu nasadzujú a nemuseli ste sa stresovať, že vaše dieťa očkovaním získalo tuberkulózu, čo chápem, že znížilo vašu dôveru k očkovaniu. Skutočná nákaza tuberkulózou / teda prrodzená nákaza u neočkovaného dieťaťa / je v kojeneckom veku závažné, zväčša fsatálne končiace ochorenie. práve preto sa očkovalo. Očkovanie občas mávalo nežiadúce účinky, čo je práve váš prípad. tie sú však, na rozdiel od tbc v rannom detskom veku riešiteľné. Vzhľadom na dobrú situáciu v tbc a veľmi malú možnosť nákazy dojčiat sa očkovanie zrušilo.

  • hrcka pod pazuskou

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, mojmu synovi som nasla hrcku pod pazuskou, lekarka potvrdila reakciu na ockovaciu vakcinu tbc. Hrcka sa mu objavila az v 10 mesiaci, teraz uz mesiac berie Klacid a lekarka v Martine trva na pokracovani brania Klacidu dalsi mesiac. Hrcka ma rozmer 9,5x8mm. Som proti antibiotikam a preto som sa skontaktovala s Dolnym Smokovcom kde mi lekarka povedala, aby som Klacid nedavala a hrcku treba iba sledovat lebo ma menej ako 1cm, za mesiac mam ist na dalsie sono - co mam robit? Dat antibiotika alebo nie? dakujem renata

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Myslím, že antibiotiká v tejto chvíli nie sú potrebné, ale neviem, čo vašu pani doktorku k podávaniu práve týchto antibiotík viedlo. Ona pozná dieťa aj epidemiologickú situáciu vo vašom okolí. Možno by ste sa mali o tom porozprávať znova s ňou. Možno uvažuje, že je hrčka, teda uzlinka zväčšená z iných dôvodv, než je reakcia na očkovanie.

  • reakcia po 5.mesiacoch

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den.
    Chcem sa opytat, ci je zapalene pliecko po ockovani proti tuberkuloze po 5.mesiaci normalnou reakciou. Zatial to dcerke neprasklo a nevyhnisalo,ale ma to okolo miesta zaockovania zacervenane do priemeru asi 3 az 4cm a ma to riadne zatvrdnute.
    Vopred velmi pekne dakujem za odpoved!

  • Zvacsene uzliny v podpazusi a suche cervene lozisko okolo vpichu

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Pekny den pani Doktorka chcem Vas velmi pekne poprosit o pomoc a radu. Moj syn tri mesiace po ockovani proti TBC a po ockovani prvou davkou rotarixu reagoval zvacsenim uzlin v axile a zvacsenim a scervenanim sucheho loziska okolo miesta vpichu TBC. Styri mesiace mame stale antibiotika Klacid a zmensili sa mu uzliny iba o 1 mm a mame premastovat ranu obycajnou indulonou, zasli sme aj na biorezonanciu kde mi povedali ze mam vysadit ATB a skonzultovat to s inym odbornikom pretoze ma velmi zle vysledky v peceni podla tohto vysetrenia rana vyzera stale rovnako sucha cervena a zvacsuje sa jej priemer.
    Neviem ako dalej maly mi nechce papat je nekludny chcem mu pomoct a keby som mohla zajdem aj na kraj sveta aby som mu mohla pomoct viete mi poradit ako dalej mam pocit ze kazdy mesiac to bude o tom istom o predpisani dalsich antibiotik. Nikto nam za tu dobu ani len nevzal krv a ani stery da sa priplatit v niektorej ambulancii za krvne testy?
    Velmi pekne vam vopred dakujem za pomoc sona

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Ešte som sa s takýmto riešením problému okolo neprimeranej reakcia ne očkovanie tbc nestretla. Ak mu nebrali krv, ako môžete vedieť, že má zlé výsledky týkajúce sa pečene? Nerozumiem tomu. V každom prípade je potrebné problém riešiť na príslušnom pľúcnom oddelení. Podľa prebiehajúcej reakcie prevedú ošetrenie miesta vpichu a ak je potrebné nasadia príslušnú liečbu antitubekruloznym antibiotikom. Viac neviem v tejto chvíli pomôcť. Samozrejme, ak by bola reakcia ďalej neprimeraná a celkový zdravotný stav dieťa nie je dobrý, vyšetrujú sa aj laborat=rne vyšetrenia, zamerané aj na vyšetrenie imunitného systému dieťaťa.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: