Poradňa dojčenia a výživy

Poradňa dojčenia a výživy
6,502 otázok

Na všetky vaše otázky týkajúce sa dojčenia a výživy detí odpovedá pediatrička MUDr. Marta Špániková.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Ockovanie proti TBC

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den. Mam taku otazku. Co v pripade, ked dcerka bude mat o 3dni 6tyz a este stale nie je zaockovana proti TBC z dovodu, ze nie su v porodnici vakciny? Moze byt zaockovana aj po 6yz? Dakujem

Podobné otázky

  • otazka

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den chcem sa spytat ci je preockovanie proti TBC v 30 veku povinne.Co by sa stalo ak sa neda dana osoba zaockovat dakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Žiadne preočkovanie proti tbc sa u nás / a asi ani nikde vo svete / neprevádza!
    Pravdepodobne si to mýlite s tetanom, ten sa preočkováva po pätnástich rokoch . Ak sa daná osoba nedá očkovať, pri poranení, ktoré preniká do hĺbky, napríklad práca v záhrade, pichnutie ostňom ruže a podobne , ale aj iné tzv. penetrujúce poranie / stpúpnutie na klinec/ jneočkovaná osoba ochorie na tetanus, na toto ochorenie väčšinou zomrie.

  • Nakazenie TBC- vdaka vakcíne.

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Zdravím všetkých v poradni očkovania. Naša (jediná) dcérka bola očkovaná proti TBC v porodnici. Klasika- pluzgier na pliecku sme chodili čistiť na plúcne. Dostali sme aj lieky, ktoré, ako som si neskor všimla, nikto nepoznačil do zdravotnej dokumentácie! Nevedela som ani čo sú zač, tak som si to našla--Nidrazid, liek na liečbu tuberkulozy??!!Skoro som odpadla! Chcem sa spýtať, ako mám postupovať, aby bolo všetko zaznamenané a hlásené? A čo v prípade, že to lekárka odmietne?Odvtedy som velmi k vakcínam skeptická a svoje prvé a posledné dieťa som od dalších vakcín ochotná chrániť aj na RUVZ. Ako amulet si tam vezmem krabičku s NITRAZIDOM.Moje takmer 10 rokov očakávané,vymodlené dieťa, nie je pokusný hlodavec!!

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Vaše dieťa určite nie je pokusné. Očkovanie proti tbc bolo v čase jeho narodenia u nás plošne prevádzané, od 1.1.2012 sa zrušilo, pretože situácia vo výskyte tohto závažného ochorenia je stabilizovaná.
    Nidrazid dieťatko dostávalo pravdepodobne pre výraznú reakciu po očkovaní ako prevenciu pred rozvoj ešte iných príznakov reakcie na očkovanie. Neznamená to, že dostalo tbc / tá by sa liečila úplne inak/. Bola to závažná reakcia po očkovaní a tomu zodpovedala aj liečba. Neviem, prečo túto skutočnosť nemalo zaznamenanú v dokumentácii, tam kde mu liečbu nasadili / pravdepodobne na príslušnom pľúcnom oddelení/ vám mali dať správu pre ošetrujúceho lekára a ten ju mal zaznamenať do dokumentácie. Taktiež vám tam mali vysvetliť prečo uvedenú liečbu nasadzujú a nemuseli ste sa stresovať, že vaše dieťa očkovaním získalo tuberkulózu, čo chápem, že znížilo vašu dôveru k očkovaniu. Skutočná nákaza tuberkulózou / teda prrodzená nákaza u neočkovaného dieťaťa / je v kojeneckom veku závažné, zväčša fsatálne končiace ochorenie. práve preto sa očkovalo. Očkovanie občas mávalo nežiadúce účinky, čo je práve váš prípad. tie sú však, na rozdiel od tbc v rannom detskom veku riešiteľné. Vzhľadom na dobrú situáciu v tbc a veľmi malú možnosť nákazy dojčiat sa očkovanie zrušilo.

  • nepovinne ockovanie proti tbc

    , Autor: Registrovaný používateľ

    dorby den
    chcem sa spytat ako mam postupovat ak by som chcela dat dcerku zaockovat proti tbc?
    dnes uz ma mala 2 masiace.
    dakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Po dovršení pol roka alebo po skončení základného očkovania / vo veku okolo 15 mesiacov, musí to byť najmenej 6 týždňov po očkovaní MMR/ sa obráťte na príslušné pľúcne oddelenie, konkrétne kalmetizačné stredisko. Tam by vám mali previesť skúšku MantouCXII, ktorá určí, či je potrebné dieťa očkovať. Mohlo by sa do tohto veku s tbc už stretnúť, vytvoriť si protilátky a v takom prípade očkovanie nieje potrebné.

  • Nebola zaočkovaná proti TBC v pôrodnici.

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň prajem, rodila som v Rakúsku a tým pádom moja dcéra nebola očkovaná proti TBC, na Slovensku nám bolo povedané, že vakcínu n centre v Podunajských Biskupiciach otvoria až niekedy v polovici decembra, ale to už malej minulo 6 týždňov a tak už nemohla byť očkovaná. je vôbec nevyhnutné dieťa proti TBC očkovať aj v dnešnej dobe? V správach som totiž počula, že od januára už toto očkovanie nebude povinné, je tomu tak?
    Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Očkovanie proti tbc bolo na LSovensku od 1.1.2012 zrušené, takže vaše dieťatko už nebude proti tbc očkované

  • možné reakcie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,
    môj syn bol zaočkovaný proti TBC pred šiestimi týždňami a na pliecku v mieste vpichu sa mu najprv vytvoril červený pupienok ako po poštípaní komára a ten mu začal hnisať. Vyzerá to ako poriadne veľké akné. Prečítala som si, že je to bežná reakcia, ale chcem sa spýtať, čo môžem ešte čakať. Ako dlho sa takáto reakcia vyskytuje? Je to otázka dní, týždňov či mesiacov kým to zmizne? Môže sa to ešte zhoršiť? Kedy by som s tým mala ísť k lekárovi? (objednaní sme o dva týždne, len či netreba skôr, keď to hnisá) Môžem malého kúpať? A nebolí ho to? (vyzerá síce, že nie, ale keď vidím tú rúčku mám pocit, že to bolieť musí)
    Ďakuje za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Je to primeranáreakcia na očkovanie proti tbc. Vyhľadať lekára je potrebné, ak je miesto vpichu a yačervenaie v jeho okolí, ako aj celý proces na koži v priemere väčší ako 10 mm. Taktiež ak sú zväčšené uzlinky v okolí meista vpichu / pod pazuškou, nad kľúčnoou kosťou/.
    Miesto reakcie yľahka potrite po kúpaní liehom, nič nevztláčajte, nekúpte dieťatko dlho / nie je to vhodné všeobecne, stačí naozaj pár minút/. Detičky to nebolí.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: