Poradňa dojčenia a výživy

Poradňa dojčenia a výživy
6,502 otázok

Na všetky vaše otázky týkajúce sa dojčenia a výživy detí odpovedá pediatrička MUDr. Marta Špániková.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • nežiadúce účinky

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, mam 2-mesacneho syna, ktoreho sme dali zaockovat proti rotavirusom. Ma toto ockovanie nejake neziaduce ucinky, nejaky vplyv napr. na traviaci system? Synceka dojcim aj prikrmujem Nutrilonom. Dakujem za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Výrobca udáva vedľajšie účinky, ktoré sa prejavujú hlavne na zažívacom systém, teda nechutenstvo, zvracanie, hnačka, prípadne zvýšená teplota. Očkujeme proti tomuto ochoreniu často, asi štyri roky a uvedené príznaky som doposiaľ u očkovancov nepozorovala.

Podobné otázky

  • Rotavirus nežiaduce účinky

    , Autor: Rado2909

    Dobrý deň. Chcem sa opýtať dcérka je po prvom očkovaní a hneď sme jej dali aj vakcínu proti rotavirom. Očkovanie sme mali 11.01.22 a 12.01.22 proti rotavirom. Zvracanie je uvedené ako ojedinele. Včera nám 15-steho nám dvakrát zvracala a dnes zvracala už 8 krát je to normálne a môže to spôsobovať daná očkovacia látka? Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Nepredpokladám, že je to v dôsledku očkovania, nebýva vracanie tak často po očkovaní proti rotavírusom, častejšie býva opakovane riedka stolica. treba zhodnotiť, či má aj iné príznaky, ktoré by mohli s očkovaním súvisieť, napríklad nemá stolicu ani vetry, má intenzívne bolesti bruška. Ak má tri mesiace a uvedené ťažkosti, odporúčam vyšetrenie u detského lekára ešte dnes.

  • nežiadúce účinky a účinnosť vakcín proti rotavírusom

    , Autor: Registrovaný používateľ

    pani doktorka prosím pomôžte nám rozhodnúť sa či očkovať, alebo nie. Viem, že je veľa názorov a isté nieje nič. Prosím pozrite si nasledujúci link ( http://www.slobodavockovani.sk/news/rotavirusy-a-ockovanie-proti-nim/ ) o nežiaducich účinkoch vakcín a ich samotnej účinnosti.
    Pekne ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Milá pani ja na túto stránku nechodím. Informácie, ktoré tam sú poznám, ich zdroje sú staré, mnohé dávno prekonané a zle interpretované a ludia, ktorí ju vedú nemajú žiadnu zodpovednost za zdravie detí, za šírenie infekčných ochorení ani za liečbu prípadných infekčných ochorení ale ani za liečbu a riešenie nežiadúcich účinkov očkovania. Na rozdiel od nás lekárov, ktorí musíme ochorenie rozpoznať, liečit, aj niest zodpovednost za zlyhanie liečby. Rovnako musíme vediet všetko o vakcínach, vediet kedy koho a ako máme očkovat a pri prípadných nežiadúcich účinkoch ich vediet riešit. Toto všetko získam štúdiom iných zdrojov než uvedenej stránky. Vy sama sa musíte rozhodnút, či veríte inžinierovi elktrotechniky, ktorý píše o očkovaní alebo lekárom, ktorí na to majú príslušné vzdelanie a nesú za svoju činoost aj príslušnú zodpovednost.

  • Vedľajšie účinky vakcíny rotarix

    , Autor: skorica1103

    Dobrý deň,
    zvažujem očkovanie synčeka proti rotavírusom. prosím Vas, chcela by som sa opýtať, či má vakcína nejake závažné vedľajšie, nežiadúce účinky a ak ano, aké.
    prosim kedy je vhodné dať zaočkovať synčeka (teraz má 7 týždňov), mali sme ťažký pôrod (VE), ďalej vrodená infekcia, bral ATB, silná žltačka (2 týždne), že ak má oslabenú iminutu, aby nezareagoval na vakcinu...
    Dakujem za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Práve vakcína ho bude chrániť proti závažnému ochoreniu.hlavne ak má oslabenú imunitu Očkujeme po šiestom týždni veku, ideálne okolo ôsmeho týždňa, očkovanie musí byť ukončené do konca 6teho mesiaca.
    Nežiadúce reakcie sa popisujú hlavne v oblasti zažívacieho traktu, teda niekoľko riedkych stolíc alebo ojedinele zvracanie. občas pozorujeme bolesti bruška, viac plakania. Tieto príznaky som doposiaľ / myslím plač/ u mojich očkovaných detí nepozrovala.

  • Rotavírus + povinné očkovanie v 3 mesiacoch

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, náš synček má teraz 2 mesiace, o mesiac ideme na povinné očkovanie do oboch stehienok a plus by sme ho chceli dať v ten istý deň zaočkovať aj proti rotavírusom. Môžu sa tieto dve očkovanie urobiť spolu? Nie je toho na 3 mesačné (plne dojčené) dieťatko veľa, teda, či sa s tým jeho organizmus vyrovná...nemali by sme očkovanie proti rotavírusom odložiť napríklad o mesiac? Dakujem za odpoveď. Dominika

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Dieťa je schopné prijať a adekvátne ragovať tvorobou protilátok na podanei oveľa viacerých antigénov, ako sa nachádzajú v týchto troch očkovacích látkach. U zdravých detí bežne očkujeme týmto spôsobom a nemali sme žiadne nežiadúce účinky.
    Ak si rodičia prajú alebo ak sa jedná o dieťa s nejakým zdravotným hendikepom, očkujem aj oddelene. Z imunologického hľadiska však na to nie je dôvod a nie je dôvod ani na obavy pred týmto spôsobom očkovania.

  • Kombinácia očkovaní

    , Autor: ocean23

    Dobrý deň, pani doktorka!
    Chcem sa opýtať, či možno v jeden deň podať povinnú očkovaciu látku v 3. mesiaci dieťaťa spolu s Rotarixom? Nemajú tieto látky v spojení nežiadúce účinky? Očkovanie nás čaká v auguste. dakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Je to vhodné podať naraz, očkovacia látka Rotarix sa podáva do pusinky, dieťatko ju prehltne. Imunitný systém dieťaťa je schopný reagovať na oveľa viac antigénov, než predstavujú všetky antigény podané v očkovacích látkach dohromady.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: