Poradňa dojčenia a výživy

Poradňa dojčenia a výživy
6,502 otázok

Na všetky vaše otázky týkajúce sa dojčenia a výživy detí odpovedá pediatrička MUDr. Marta Špániková.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • dobry den

    , Autor: Registrovaný používateľ

    mam na vas jednu otazocku ..mam 17 rokou(som panna) ockujem sa proti rakovine krcka maternice a teraz v decebry mam posledne tretie ockovanie ..kolko mam pockat po tretom ockovani zo sexom?? mam cakat niaku urcitu dobu alebo uz nemusim ked mam v sebe aj poslednu vakcinu ... dakujem za odpoved :)

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Reakciou je to, že váš organizmus je schopný sa brániť proti tomuto vírusu/ teda typom, obsiahnutým vo vakcíne/. Z pohľadu očkovania neexistuje žiaden interval medzi sexuálnou aktivitou a očkovaním.

Podobné otázky

  • Očkovanie proti rakovine krčka maternice

    , Autor: mirkaandrej

    Dobrý deň, chcela by som sa informovať, som 3 týždne po pôrode a zvažujem očkovanie proti rakovine krčka maternice. O tomto očkovaní som uvažovala už skôr, ale keďže som bola tehotná, neriešila som to. Po akej dobe po pôrode môžem podstúpiť takéto očkovanie? Za Vašu odpoveď Vám vopred ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Po šestonedelí by ste mohli byť očkovaná, poraďte sa so svojim gynekologom alebo lekárom.

  • 2. davka vakciny Silgard

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den.

    Dna 29.5.2012 mi bola pichnuta prva davka vakciny Silgard a dalsia mi mala byt pichnuta o 2 mesiace (teda koncom jula). Avsak moja gynekologicka, u ktorej mam vsetky 3 davky vakciny zakupene, od 30.7.2012 do 19.8.2012 neordinuje a sestricka mi povedala, ze ona vakcinu nemoze pichnut, len lekarka to moze (nechapem, preco). A tak druhu davku dostanem zjavne az o 3, nie 2 mesiace.
    Chcem sa spytat, ci to nejak nenarusi ucinok vakciny, prip. co mam v tejto situacii robit? Naozaj mi vakcinu nesmie pichnut sestricka? Zda sa mi to cudne.

    Dakujem.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Som mimo svojej pracovne, ale pokial viem, tak aj Silgard má možnosť predlženia intervalu podania druhej dávky, ak tam pôjdete hneď po 19.8., je to len niečo cez dva dni oneskorenia, nevadí to.

  • Očkovanie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,
    mám 28 rokov.
    Tri roky sa už liečim na HPV vírus zvyšovaním imunity a tabletkami Indonal.
    Avšak HPV vírus sa tento rok zvýšil na ASCUS.PAP II=III HPV pozit. Preto som bola zaslaná na Kyret cervikálneho kanála pre pozitívnu cytologiu. Vásledku boli negatívne.
    Chcem sa opýtať, či je očkovanie v mojom veku vhodné keď je HPV vírus pozit. už II=III. Naďalej zvyšujem iminuty Zeleným jačmeňom, Chlorellou a Indonalom.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Očkovanie s takýmto nálezom vo vašom veku je podľa mňa u vás možné aj vhodné. Musíte však naďalej byť pravidelne sledovaná aj vašim gynekológom. Očkovanie je jedna z možností, ako sa chrániť pred ochorením rakovinou krčka maternice, spôsobenou typmi HPV, ktoré sú obsiahnuté v očkovacej látke. Najlepšie vám o očkovaní, vhodnom čase pre očkovanie, poradí váš gynekológ. Váš gynekológ by vám možno mohol sprostredkovať aj vyšetrenie typizácie PV, či sa jedná o typy obsiahnuté v očkovacej látke. V takom prípade by už očkovanie nemalo taký význam, pretože terapeutická účinnosť očkovania nebola potvrdená.

  • ockovanie maternice

    , Autor: Registrovaný používateľ

    dobry den ja chcem vediet ci samozem dat ockovat proti rakovine krcka maternice lebo chcem ist na umele oplodnenie ci je to mozne? dakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Tieto dve činnosti by som určite nespájala. Buď sa začnite očkovať a potom s tehotenstvom do skončenia očkovania počkajte alebo riešte umelé oplodnenie a očkovanie odložte na čas po skončení tehotenstva.

  • ockovat alebo nie ?

    , Autor: Registrovaný používateľ

    dobry den chcem sa opytat ci aj v 30 je efektivne sa dat zaockovat vakcinou Silgard?
    podstupila som liquid based cytology a vysledky boli v poriadku .ale na krcku maternice mam ranku kt.krvaca .lekar povedal ze bude ranku sledovat a ze by bolo vhodne sa zaockovat proti krcku maternice.ako uz som vela clankov precitala a som tak 50 na 50. pisu ze je skor pre tie ktore este sex.neziju a mlade dievcata .tato vakcina je od vekovej hranice od 9-45 rokov .rovnakeho partnera mam uz 8 rokov tak aj to ma trochu brzdi lebo castejsie su nakazene zeny ktore ziju promiskujitnym sposobom zivota.dakujem za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Toto ochorenie číha na každú ženu. očkovanie pred začiatkom sexuálneho života sa odporúča preto, že sa začne ešte pred možnosťou nakaziť sa týmto vírusom. Inak to nemá so sexuálnym životom nič spoločné, myslímočkovanie nie nákaza.
    Očkovanie má význam v každom vekovom období ženy, nie je jedinou ochranou pred týmto závažným ochorením, ale určite veľmi významnou. Ani po očkovaní netreba zanedbávať pravidlné kontroly u gynekologa.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: