Poradňa dojčenia a výživy

Poradňa dojčenia a výživy
6,502 otázok

Na všetky vaše otázky týkajúce sa dojčenia a výživy detí odpovedá pediatrička MUDr. Marta Špániková.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • reakcia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, mame 4 mesacne dievcatko. Bola zaockovana proti tbc, potom aj proti pneumokokom klasickou hradenou vakcinou. V case ockovania proti pneumokokom, mala na ramienku hrbolcek. vobec jej to nehnisalo, ale hrbolec tam bol, bolo to trochu zacervenane. vahala som s dalsim ockovanim, doktorka ale usudila, ze to je v poriadku a tak nas proti tym pneum. zaockovali. ramienko trochu viac ocervenelo a hrbolcek sa zvacsil trosku. ukazala som to doktorke, povedala,ze to mame sledovat, ze je to vacsie akoby malo a aj maksie.uzliny zvacsene nema. pocula som, ze sa to aj narezava... moje otazky su:
    - mala som ju dat zaockovat, aj ked tam mala ten hrbolcek? nemalo to vyhnisat?
    - mame to dat rezat?
    - moze tam ten hrbolcek ostat?
    este mam otazku ohladom syna. ma dva roky od narodenia ma vzadu na krku hnedasty flak, ktory sa zcasu nacas zduri a zapali. trva to den,dva a potom to samo ustupi,ale flak ostane. nespozorovala som, ze by to bolo pri oslabni,alebo inak vyvolane,
    neviete co to moze byt? mam to nejak specialne riesit? na dotyk tam pod nim nic nema.

    dakujem a prajem pekny den

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Ak lekárka zhodnotila, že očkovanie je možné, určite bola v danej chvíli chránička zhojená, niekedy hrbolček pretrváva. Nie vždy to vyhnisá, na druhej strane aj úplne zahojená chránička sa po očkovaní v treťom mesiaci znova zhnisá a zväčší.
    Ďalšie riešenie zdurenej reakcie po očkovaní tbc by som nechala na riešenie na príslušnom pľúcnom alebo chirurgickom oddelení, podľa toho ako je to v lokalite, kde žijete zaužívané. Chirurgické riešenie je niekedy nevyhnutné, nie je to nič nebzepčné. Niekedy hrbolček bez zápalového lemu ostáva dlhšie, niekedy sa premení na väčšiu, tzv. keloidnú jazvu. je to dané spôsobm, ako organizmus reaguje na tvorbu jaziev.
    Neviem si dosť dobre ten fľak predstaviť, určite by som to ukázala vášmu lekárovi, eventuálne skonzultovala tento nález s detským deramtologom.

Podobné otázky

  • prosim pomôžte mi

    , Autor: Registrovaný používateľ

    dobry den,chcem sa opytat,mojho syna ockovali pred šietimi dnami a stale je podrazdeny,chcela by som vediet ci to je s ockovania priti pneumokokom,pretoze nechce ani mliecko,a na spodnej pere ma take bielucke az do cervena,zvykne si to casto cmulat.prosim poradte mi,teloty nema.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Reakcia na očkovanie nebýva taká, ako popisujete, hlavne nepretrváva tak dlho. Ak má na pere bielučké povalky, je to pravdepodobne soor, ľudovo žabka, je potrebné sa poradiť s lekárom aaby nasadil adekvátnu liečbu.

  • prevenar, reakcia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den dcera bola v maji 2008 ockovana PREVENAROM, mala vtedy 8 mesiacov, este v ten den dostala horucku 39 a nasa dr. to oznacila ako reakciu na ockovanie. Teplotu mala 2 dni. Po povinnom ockovani reakciu nemala, druhu vakcinu prevenar sme potom nedali. V septembri ide do skolky a chcela by som vediet ci nam odporucate ju dat znova zaockovat proti pneumokokom. Chora nebyva, 2 krat mala zapalene hrdlo.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Jedna dávka podaný v ôsmom mesiaci ju proti pneumokokovému ochoreniu invazívnym kmeňmi nechráni. takže ak ju chcete chrániť, odporúčam ešte preočkovať jednou dávkou. Horúčnatá rekacia je nepríjemná pre dieťatko ale je neporovnateľná s priebehom ochorenia na toto závažné ochorenie.

  • Reakcia na očkovanie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň.Mám 6.mesačnú dcérku,prvé povinné očkovanie máme za sebou.Večer po očkovaní sme skončili v nemocnici s vracaním, hnačkou a křčami.Chcem sa informovať,či očkovanie sa nedá vykonať aj jednotlivo( jeden týždeň jedno a o týždeň druhé).Mám obavu,že sa znovu zopakuje situácia ako pri prvom očkovaní.Má vplyv na reakciu to,že sme alergici?Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Ja vôbec nepredpokladám, že to bola reakcia na očkovanie. Máme teraz veľa virusových ochorení s týmto priebehom. Očkovanie sa dá vykonať oddelene, ale interval musí byť najmenej dva týždne medzi jednotlivými očkovaniami.

  • Ockovanie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň mi sme boli 29.10.2009 druhý raz očkovaný po šiestich týždnoch do noziciek dcerka pri prvom ockovani nemala ziadnu reakciu ani teplotu ale po tomto druhom ockovani na druhý den ma 38 rano dala som jej sirup PARALEN ale pobede jej zasa telota vystupila na 38 je to po tomto ockovani normalne a staci paralenový sirup


    DAkujem Tkacikova

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Tepôota po očkovaní je normálna reakcia na očkovanie. je potrebné vedieť, že preventívne proti teplote nič nepodávame, do teploty 38 st. C tiež nie je potrebné podávať žiadny liek od teploty. Pri teplote nad 38 st C podávame paralen v príslušnej dávke môžeme ho zopakovať po šiestich hodinách. Ak teplota trvá via ako dvadsaťštyri hodín, konzultujte lekára.

  • 2 vakcíny v jeden deň

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den,
    Minuly tyzden ockovali nasho syna ktory ma 3,5 mesiaca proti pneumokokom a sucasne v ten isty den ho zaockovali aj zdruzenou vakcinou. Myslim ze proti ciernemu kaslu, kiahnam atd.
    Vsetci nasi znami absolvovali ockovanie 2 krat, namiesto toho aby ich dieta dostalo 2 vakciny v jeden den naraz. Nas maly syn ma uz tyzden zvysenu teplotu. Nemoze byt pricina v tom ze mal 2 vakciny naraz?

    Dakujem za odpoved.

    S pozdravom

    Ing. Jan Stefanides

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Príčina, že mal teplotun určite nie je v tom, že mal dve vakcíny naraz. Očkovanie dvoma vakcínami v jeden deň do dovoch rôznych končatín je plne v súlade so znalosťami o očkovaní a reakciou imunitného systému a očkovanému dieťatku z toho nehrozí žiadna nažiadúca reakcia.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: