Poradňa dojčenia a výživy

Poradňa dojčenia a výživy
6,502 otázok

Na všetky vaše otázky týkajúce sa dojčenia a výživy detí odpovedá pediatrička MUDr. Marta Špániková.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Prevenar 13

    , Autor: Registrovaný používateľ

    dobrý deň, mám otázku ohľadne tejto vakcíny Prevenar 13. Čítala som totiž a ak som dobre pochopila, že touto novou vakcínou budú očkované len tie deti, ktoré už majú absolvované aspoň jedno očkovanie prevenarom, alebo sa narodili po 1.júli 2010. Moja dcéra sa narodila 25.5.2010. Znamená to, že ak budem chcieť, aby bola očkovaná touto novou vakcínou, musím uhradiť nejaký doplatok? Alebo má nárok na novú vakcínu aj ona?

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Všetky deti, ktoré sa začínajú očkovať po 1.7.2010 majú prevenar 13 plne hradený poisťovňou. Vzhľadom na to, že vaše dieťatko sa začne očkovať v auguste, začne sa prevenarom 13.

Podobné otázky

  • Prechod z vakciny Synflorix na Prevenar 13

    , Autor: janka-tt

    Dobry den pani doktorka,
    Chcela by som sa opytat, ci je mozne prejst po 2 davkach vakciny Synflorix, podanych v 3. a 4. mesiaci, na Prevenar 13 (bol by podany v 10. mesiaci).
    Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Každá z vakcín je inak tvorená, má iný nosič, Synflorix obsahuje 10 typov pneumokoka, Prevenar 13, takže po podaní jednej dávky prevenaru v desiatom mesiaci by nebola zabezpečená ochrana proti trom typom naviac. Odporúčam očkovanie dokončiť treťou dávkou synflorixu a v prípade, že chcete zvýšiť obranyschopnosť organizmu proti ďalším trom typom pneumokoka, jemožné po druhom roku života dieťa preočkovať jednou dákou vakcíny prevenar 13, ktorá zabezpečí ochranu proti ďalším trom typom pneumokoka , obsiahnutým vo vakcíne.

  • prevenar 13

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Mila pani doktorka,chcem sa opytat,aky mate nazor a skusenosti na ockovanie 6 rocnych deti prevenarom 13,nakolko som sa rozhodla dat svoju 6 rocnu dcerku zaockovat prevenarom 13.( Ockovana bola len prevenarom 7) Dakujem za skoru odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Vo všeobecnosti musím povedať, že s očkovaním Prevenarom mám dobré skúsenosti, aj u bábätiek nepozorujem nežiadúce vedľajšie účinky. Zatiaľ som na žiadosť rodičov očkovala dievčatko len raz vo veku vašej dcérky, žiadne vedľajšie účinky sme nepozorovali, diťatko je nateraz zdravé. Dôvodom boli opakované zápaly ušiek. Možno vás bude zaujímať, že aj ja sama sa na jeseň chystá nechať sa trinástkou zaočkovať. Bola som po vážnom ochorení očkovaná Pneumo 23 ale myslím, že trinástka bude pre mňa lepšia.

  • program davok

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den,Ja by som sa vas chcela spytat a uistit ci ockovanie nasej dcery prebieha v poriadku z hladiska intervalov medzi ockovanim...narodila sa 4 februara 2011...prvu davku hexa vakciny Infanrix a prevenar 13 dostala ked mala tri mesiace,druhu davku dostala o mesiac neskor ked mala srtyri mesaice a tretiu davku sme dostali prave dnes ked ma skoro jeden rocik,,,,a dnes nam lekarka povedala ze ma malo ockovani tak o dva tyzdne nam dala znovu termin na ockovanie...myslite si ze je to v poriadku ze ju chce znovu zaockovat po btak kratkej dobe?...kolko davok tychto vakcin sa podava?Vopred velmi pekne dakujem za odpoved...s pozdravom Martina

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Neviem, kde žijete, ak na Slovensku, tak máme očkovaciu schému 2+1, teda prvé očkovanie v troch mesiacoch, druhé o šesť týždňov a tretie o šesť mesiacov po druhom. Ak žijete napr. v Čechách, tak prvé očkovanie v treťom mesiaci, potom dvakrát za sbou po mesiaci a potom v 18tich mesiacoch.

  • stat verzus poistovna

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den.Chcela by som sa opytat :mam 3 mesacnu dcerku a bude sa ockovat proti pneumokokom.A su ock.latky,ktrore preplaca stat a aj co si doplacam od 13 do 17eur podla poistovne a neviem aky je v tom rozdiel a ako sa rozhodnut aby to bolo pre nu to najlepsie.Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Obe očkovacie látky chránia proti tzv. invazívnym kmeňom baktérie streptococcus pneumoniae, tieto invazívne, útočné kmene spôsobujú závažné ochrenia detí, ktoré môžu mať celoživotné následky alebo dokonca aj skončiť úmrtím. Obe očkovacie látky sú kvalitné, nepozorujeme po nich nežiadúce ani výrazné vedľajšie účinky. Synflorix, očkovacia látka bez doplatku chráni proti desiatim typom uvedenej baktérie, Prevenar 13 proti 13tim typom uvedenej baktérie, na túto vakcínusa dopláca 13 Eur. Rozhodnutie je na vás, najlepšie vám poradí váš ošetrujúci lekár.

  • prevenar 13 alebo pneumo 23

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, chcela by som sa spýtať na očkovanie proti pneumokokom. Syn bude mať v novembri 5 rokov a uvažujem o preočkovaní buď prevenar 13, alebo pneumo 23. Syn bol očkovaný dvoma dávkami prevenar 7 ešte v dobe ,keď to nebolo povinné. Nebýva často chorý, lepšie povedané nie je to nič vážne, nejaké soplíky a kašeľ väčšinou domácou liečbou, ale aj tak by sme ho chceli dať preočkovať len nevieme ktorou, či teraz prevenar 13, alebo počkať kým bude starší a použiť pneumo 23. A aký je doplatok. Za odpoveď ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Prevenar trinásť sa v tomto veku hradí celý, cca 70 eur. Myslím, že by som odporučila zaočkovať v tomto veku prevenar 13, zvýšite tým spektrum ochrany. Ak nebýva chorý, ďalšie očkovania nebudú potrebné. Ak by ste totiž zaočkovali Pneumo 23, je potrebné na udržanie ochrany preočkovávať každý tri alebo 5 rokov.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: