Poradňa dojčenia a výživy

Poradňa dojčenia a výživy
6,502 otázok

Na všetky vaše otázky týkajúce sa dojčenia a výživy detí odpovedá pediatrička MUDr. Marta Špániková.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Pneumokoky

    , Autor: tetuska7

    Dobrý deň pani doktorka,chcela by som Vás poprosiť o radu, názor
    mám 6 týždňového synčeka. Pomaly rozmýšľam o očkovaní, informujem sa.
    Je dobré dať dieťa zaočkovať proti pneumokokom a rotavírusovým hnačkám? Viem, že názorov na očkovanie je veľa. Kedy sa očkujú. Koľko dávok potom treba? Rozmyšľala som zatiaľ proti pneumokokom v treťom mesiaci spolu s povinným.
    ďakujem vopred za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Pneumokoky sú pre deti narodené v roku 2009 v povinnom očkovaní. Vaše dieťatko je narodené v roku 2008. Zaočkuje sa teda len ak sa pre očkovanie rozhodnete. Neviem aká bude cena očkovacej látky, zatiaľ to nie je z informácií, ktoré mám jasné. Predpokladám však, že bude tiež za minimálny doplatok alebo bezplatné. Ak sa pneumokoky začnú očkovať do jedenásteho mesiaca veku / a vtedy to má najväčší význam/ sú potrebné tri dávky očkovacej látky. Očkovanie proti rotavirusom sa podľa zvolenej očkovacej látky aplikuje dva alebo tri razy, očkovacia látka sa podáva ústami.
    Na margo toho, či je to dobré hovorím, že keby ste vedeli, že vaše dieťatko neochorie, tak by ste ho nedali zaočkovať / a prípadné peniaze za očkovaciu látku si užili inak/. Keby však dieťatko ochorelo, slpnčíte v nemocnici plný strachu a obáv, poviete si:"keby som ho bola dala zaočkovať......."

Podobné otázky

  • Pneumokok2

    , Autor: mima17

    Dobry den, zaujimalo by ma kolkymi davkami by vlastne mala byt dcerka ockovana ked prvy krat bola ockovana na pneumokoky 3 tyzdne pred dovrsenim 1 roka? Dakujem.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Bolo to po dovŕšení jedenásteho mesiaca, teda v dvanástom mesiaci, takže by mali stačiť dve dávky.

  • mikrocefalus, DMO

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Pani doktorka, môj syn má 17 mesiacov už sme boli 3xočkovaný infanrix. máme diagnózy mikrocefalus, hypotónia, DMO, chodíme dosť na liečenia teraz plánujeme Egypt, Bali kvôli terapiám. Lieky berieme celebrolízin a iné výživové doplky, doteraz nemal žiadne problémy.
    Detská doktorka ho chce dať zaočkovať na pneumokoky a zároveň súčastne aj infanrix preočkovanie. A tu by som chcela poradiť či očkovanie môže prebiehať zároveň súčastne alebo každé by malo byť samostatné ak áno tak aká pauza by mala byť medzi jednotlivými očkovaniami. Ďakujem Vavríková

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Očkovanie proti pneumokokom aj očkovacou látkou Infanrix hexa môže byť realizované v ten istý deň, každá vakcína do inej končatiny. Doposiaľ som nepozorovala neprimerané reakcie. Ak by sa očkovanie nerealizovalo v jeden deň, potomje odstup medzi oboma dávkami, je jedno, ktorá sa podá ako prvá, dva týždne.

  • Kedy ockovat

    , Autor: mima17

    Dobry den, dcerka ma 8,5 mes. a chcela by som ju dat zaockovat proti pneumokokom. Najblizsie ockovanie ju caka v 11 mes. Mozem ju dat zaockovat hned, alebo je vhodnejsie to spojit s ockovanim v 11. mes. Dakujem.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Určite je vhodnejšie ju nechať zaočkovať hneď Toto studené, vlhké leto je stále zdrojom opakovaných ochorení dýchacieho systému a pneumokoky sa tam často uplatňujú.

  • pneumokoky

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý den,mam 5 mesačného syna (nar.2008),chcela by som sa opýtať,koľko stojí vakcína proti pneumokokom a či treba dva alebo tri krát zaočkovať? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Očkovacia látka stojí cca 65eur. Ak začnete očkovať v tomto veku, potrebuje tri dávky vakcíny v odstupe šesť týždňov druhá po prvej a šesť mesiacov tretia po druhej.

  • pneumokoky

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,

    chcela by som sa opýtať, či je možné dať zaočkovať syna, keď už asi 3 týždne len kýcha, bez soplíkov. Jedná sa o preočkovanie na pneumokoky 2 krát. Alebo treba počkať, kým neprestane kýchať, len aby sme neprešvihli termín. Bol zaočkovaný 1 krát proti pneumokokom 13.11.2008.
    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Neviem aký je starý, ale určite už môže byť očkovaný. Kýchanie nie je kontraindikácia /prekážka/ očkovania

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: