Poradňa dojčenia a výživy

Poradňa dojčenia a výživy
6,502 otázok

Na všetky vaše otázky týkajúce sa dojčenia a výživy detí odpovedá pediatrička MUDr. Marta Špániková.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • ockovanie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Mila pani lekarka,mozem dat zaockovat dceru proti pneumokokom ak ma zvysene hodnoty bielych krviniek?

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Neviem prečo ich má a aký jej celkový stav a klinický nález. To musí rozhodnúť jej ošetrujúci lekár a ten aj rozhodne, či môže byť očkovaná Prevenarom.
    Určite nemôže byť očkovaná ak má práve prebiehajúce akútne horúčnaté, pravdepodobne bakteriálne ochorenie, ktoré je jednou z možností, prečo má zvýšené hodnoty bielych krviniek. To sa naozaj musí posúdiť individuálne.

Podobné otázky

  • Anglicko verzus Slovensko

    , Autor: Deneca

    Dobrý deň,
    Môj syn má 9 mesiacov. Do teraz sme žili v Anglicku kde bol aj očkovany. Avšak teraz sme sa vrátili na Slovensko a nevieme ako pokračovať v očkovaní. Na 12 týždeň bol očkovany Prevenarom13 a podľa anglického systému by mal druhú teda aj poslednú dávku dostať na 12. mesiac. No podľa Slovenského systému sa musíme doočkovať ešte jednou teda ešte treťou dávkou. Ako postupovať? Je nutná tretia dávka, očkuje sa tou istou vakcínou? Vopred ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Očkuje sa tou istou vakcínou. Pokiaľ viem v Anglicku sa očkuje systém 2+1 ako u nás, takže by mal najskôr po dvoch mesiacoch od prvej dávky dostať druhú dávku / čo si ale myslím, že v Anglicku dostal, treba to preveriť/ a o šesť mesiacov po druhej dávke má dostať tretiu dávku. Máme usmernenie pre očkovanie mimo našu očkovaciu schému, pani doktorka by ho mala mať a podľa toho postupovať.

  • denny rezim

    , Autor: zarada

    Dobry den pani doktorka,
    dcerka bola ockovana proti pneumokokom..zatial to zvlada statocne..nema ani teploty..nie je ani mrzuta..je normalne, ze po ockovani moze byt viac spava sko zvycajne?? bola som zvyknuta, ze bola hore 2-3 hodinky a pospala cca pol hodinu..teraz som ju musela zobudit po skoro 12hodinovom nocnom spanku, kedy som ju 2xkojila, a zaspala znovu po kojeni a ani nie celej hodine hrania..
    dakujem za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Reakciou na očkovanie může byt aj zvýšená únava, odoznieva behom niekolkých dní. Faktom však je, že v určitom veku deti začnú spinkat tak, že prespia celú noc, akurát že nie vždy je to trvalý jav, okolo siedmehomesiaca sa znova začnú opakovane budit.

  • ockovanie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den!V piatok 2.11 nam ockovali dceru proti pneumokokovy. Ma 7rokov.Uz na druhy den to mala opuchnute boli ju to dneska sa to vobec nezmenilo.Natieram jej to octonovou mastou.Ale vobec jej to nepomaha.Poradte co jej mam nato davat.Dakujem.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Nič iné než octanová mast nepríchádza do úvahy. Ak neustúpi opuch do dvoch troch dní je potrebné vyhladat lekára.

  • Prechod z vakciny Synflorix na Prevenar 13

    , Autor: janka-tt

    Dobry den pani doktorka,
    Chcela by som sa opytat, ci je mozne prejst po 2 davkach vakciny Synflorix, podanych v 3. a 4. mesiaci, na Prevenar 13 (bol by podany v 10. mesiaci).
    Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Každá z vakcín je inak tvorená, má iný nosič, Synflorix obsahuje 10 typov pneumokoka, Prevenar 13, takže po podaní jednej dávky prevenaru v desiatom mesiaci by nebola zabezpečená ochrana proti trom typom naviac. Odporúčam očkovanie dokončiť treťou dávkou synflorixu a v prípade, že chcete zvýšiť obranyschopnosť organizmu proti ďalším trom typom pneumokoka, jemožné po druhom roku života dieťa preočkovať jednou dákou vakcíny prevenar 13, ktorá zabezpečí ochranu proti ďalším trom typom pneumokoka , obsiahnutým vo vakcíne.

  • prevenar 13

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Mila pani doktorka,chcem sa opytat,aky mate nazor a skusenosti na ockovanie 6 rocnych deti prevenarom 13,nakolko som sa rozhodla dat svoju 6 rocnu dcerku zaockovat prevenarom 13.( Ockovana bola len prevenarom 7) Dakujem za skoru odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Vo všeobecnosti musím povedať, že s očkovaním Prevenarom mám dobré skúsenosti, aj u bábätiek nepozorujem nežiadúce vedľajšie účinky. Zatiaľ som na žiadosť rodičov očkovala dievčatko len raz vo veku vašej dcérky, žiadne vedľajšie účinky sme nepozorovali, diťatko je nateraz zdravé. Dôvodom boli opakované zápaly ušiek. Možno vás bude zaujímať, že aj ja sama sa na jeseň chystá nechať sa trinástkou zaočkovať. Bola som po vážnom ochorení očkovaná Pneumo 23 ale myslím, že trinástka bude pre mňa lepšia.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: