Poradňa dojčenia a výživy

Poradňa dojčenia a výživy
6,502 otázok

Na všetky vaše otázky týkajúce sa dojčenia a výživy detí odpovedá pediatrička MUDr. Marta Špániková.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • očkovanie proti pneumokokom

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň p. doktorka!
    Mám 8-mesačného syna, u ktorého sa v moči opakovane vyskytuje klebsiella pneumonia a to viac ako 10 na 5. Močový sediment mal doposiaľ vždy v poriadku. Navštevujeme aj nefrologickú ambulanciu, kde nám pani doktorka antibiotickú liečbu zatiaľ neodporúčala, nakoľko je sediment v poriadku. Inak je syn v súčasnosti zdravý. Zaujímalo by ma, či ho môžem v takomto prípade dať zaočkovať proti pneumokokom.
    Pripomeniem ešte, že keď mal 2,5 mes. bol hospitalizovaný kvôli stafylokokovej sepse (vysoké teploty, nález v moči-e.coli, v nose zlatý stafylokok, hemokultúra-stafylokokus epidermidis, pleseň v tráviacom trakte po sirupe Zinnat).
    Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Ak je v súčasnosti zdravý a lekár po vyšetrení dieťaťa, zhodnotení zdravotného stavu aj aktuálnych výsledkov, ktoré má k dispozícii, rozhodne , že môže byť očkovaný, nie je dôvod dieťa neočkovať.

Podobné otázky

  • Do kedy nechať zaočkovať dieťa?

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, mám 3 mesačnú dcéru a chcem ju nechať zaočkovať proti pneumokokom, kedy je to potrebné urobiť, ktorú vakcínu odporúčate Vy? Koľkokrát je ňou potrebné dieťa preočkovať a kedy a čo sa za ňu dopláca? Ďakujem pekne.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Očkovanie proti pneumokokom je u nás plošné očkovanie. Prevádza sa v schéme 2+1 podobne ako očkovanie hexa vakcínou. Je možné a štandardne sa to tak prevácza, že sa očkuje v jeden deň oboma vakcínami, každá sa podá do inej končatiny. Pracujem takýmto spôsosobom niekoľko rokov a žiadne neprimerané nežiadúce účinky, ktoré by vyplývali z tohto spôsobu očkovania som nezaznamenala. Za určitých okolností, či už z indikácie lekára alebo na prianie rodičov, jemožné podať jednotlivé dávky očkovacích látok s odstupom, závisí to od dohody rodiča a lekára. Plneumokokové infekcie sa u nás dajú preventívne zabezpečiť dvoma vakcínami, očkovacia schéma je u oboch rovnaká, očkovať sa začína vo veku približne troch mesiacov. jedna očkovacia látka chráni proti desiatim typom invazívneho pneumokoka, je plne hradená poisťovňou dieťaťa. Druhá vakcína je proti trinástim druhom pneumokakoka, teda jeho invazívnym kmeňom, je čiastočne hradená poisťovňou dieťaťa, rodič na každú dávku / sú potrebné tri/ dopláca asi 13 €. Z môjho pohľadu sú obe vakcíny veľmi kvalitné, nepozorujeme po ich podaní nežiadúce vedľajšie účinky, spoľahlivo chránia pred ochorením spôsobeným baktériou, ktorej antigén je vo vakcíne obsiahnutý. Rodičia si môžu sami rozhodnúť, ktorá vakcína bude ich dieťaťu aplikovaná. Je tu zachovaný princíp individuálneho prístupu k očkovaniu a princíp každému dieťaťu jeho vakcínu!

  • nezaockovana

    , Autor: Registrovaný používateľ

    dobry den pani doktorka! Ja by som sa chcela spytat na druhe ockovanie diteper a gamaglobulin. My sme isli teraz s 7 mesacnou dcerkou na ockovanie a nasa doktorka mala poznacene ze ju zaockovala minuly mesiac. Ale urcite nebola zaockovana. na 100 percent, zbytocne som sa tam trapila a dohovarala a poslali ma s tym prec za dalsie ockovanie bude v roku dietata (tretie). Neviem co mam robit, neviem ani dokazat to ze ockovana nebola, kedze pri poslednej navsteve aj do ockovacej knizky napisala datum druheho ockovania. Prosim Vas poradte mi, co by sa dalo teraz podniknut.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Gamaglobulin si pletiete, pretože to sa nepodáva. mala byť zaočkovaná do oboch stehienok, do jedného infanrixom hexa a do druhého očkovanie proti pneumokokom, či už prevenar alebo synflorix. Takže neviem presne, či vám chýbajú obe alebo len jedno. V každom prípade je lepšie zaočkovať aj viackrát, len interval musí byť iný, ďalšie očkovanie by bolo až po roku veku dieťaťa, ideálne asi až v 18tich mesiacoch / podobnú schému, teda 4x očkovanie majú v Čechách/ než nezaočkovať druhé očkovanie a očkovanie v roku, ktoré by malo byť tretie by bolo len druhé a jedno očkovanie by asi chýbalo, takže dieťa by nebolo kompletne očkované. Pri väčšom počte detí v poradni sa takýto problém môže objaviť, dalo by sa to zistiť aj tak, či mala lekárka na vaše dieťa napísaný a vybratý recept z lekárne. Teda teoreticky aj cez poisťovňu sa dá zistiť, či boli pre dieťa napísané a vybraté očkovacie látky.

  • Prevenar???

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Máme 3-mesačného syna a budúci týždeň by mal absolvovať prvé očkovanie. Lekárka nám odporučila Prevenar, ale ja z každej strany počúvam na túto očkovaciu látku len kritiku: ako nabúrava imunitný systém, spôsobuje astmu,cukrovku,.... Je naozaj až taký "škodlivý"? Máme uprednostnoť tú bezplatnú vakcínu? Našu 6 ročnú dcéru sme dali očkovať Prevenarom keď mala 3 roky a opakovane mala zápaly stredného ucha, bronchitídy aj pneumóniu, takže vážne pochybujem o jeho účinnosti.Čo si o tom myslíte Vy?

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Očkovanie proti pneumokokom nerieši zápaly stredného ucha, pneumonie ani bronchitidy vo všeobecnosti, tie sú najčasejšie spôsobené vírusmi, hlavne u malých detí.očkovanie chráni deti / hlavne najmladšie/ proti závažným ochoreniam / zápal mozgových blán, otrava krvi/ spôsobených tzv. invazívnymi typmi tejto baktérie. Očkovacia látka, či už Prevenar alebo Snflorix / tá je plne hradená/ je proti vyvolávateľom, ktoré sú v nej obsiahnuté /synflorix 10, Prevenar13/ plne účinná, deti pred týmito ochoreniami chráni a zatiaľ som vo svojej praxi nepozorovala nežiadúce vedľajšie účinky.

  • prevenar 13 alebo pneumo 23

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, chcela by som sa spýtať na očkovanie proti pneumokokom. Syn bude mať v novembri 5 rokov a uvažujem o preočkovaní buď prevenar 13, alebo pneumo 23. Syn bol očkovaný dvoma dávkami prevenar 7 ešte v dobe ,keď to nebolo povinné. Nebýva často chorý, lepšie povedané nie je to nič vážne, nejaké soplíky a kašeľ väčšinou domácou liečbou, ale aj tak by sme ho chceli dať preočkovať len nevieme ktorou, či teraz prevenar 13, alebo počkať kým bude starší a použiť pneumo 23. A aký je doplatok. Za odpoveď ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Prevenar trinásť sa v tomto veku hradí celý, cca 70 eur. Myslím, že by som odporučila zaočkovať v tomto veku prevenar 13, zvýšite tým spektrum ochrany. Ak nebýva chorý, ďalšie očkovania nebudú potrebné. Ak by ste totiž zaočkovali Pneumo 23, je potrebné na udržanie ochrany preočkovávať každý tri alebo 5 rokov.

  • očkovanie proti pneumokokom

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den,
    mam 10 mesacneho syna a dnes sme absolvovali posledne ockovanie proti pneumokokom v intervale 2+1. Nasa lekarka bohuzial nemala pre nas poslednu 7 valentnu vakcinu z ktorej sme vybrali 2 davky a tak ju nahradila 13 valentnou.
    Chcem sa opytat aky to moze mat vplyv na moje dieta, staci tato posledna davka na to aby bol chraneny uz 13 valent. vakcinou alebo este musi absolvovat jedno ockovanie do dvoch rokov aby bol kompletne chraneny 13 val. vakcinou.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Podľavšetkých dostupných informácií by 13 valentná vakcína podaná ako tretia po dvoch 7 valentných vakcínach mala dostatočne chrániť nielen proti už očkovaným sidmim kmeňom streptokoka ale v poslednej dávke vakcíny očkovaným aj proti ďalším šiestim kmeňom streptokoka pneumoniae.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: