Poradňa dojčenia a výživy

Poradňa dojčenia a výživy
6,502 otázok

Na všetky vaše otázky týkajúce sa dojčenia a výživy detí odpovedá pediatrička MUDr. Marta Špániková.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • očkovanie proti kliešťovej encefalitíde

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, chcela by som s aopýtať, kedy je obdobie na I.očkovaciu dávku proti kliešťom? Niekde som totiž čítala jeseň a niekde zase jar.
    Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Najvhodnejsie je zacat na jesen, aby sa do jari, kedy sa objavia znova klieste vytvorili protilatky v dostatocnej miere. V zasade je ale mozne a aj vhodne zacat ockovanie kedykolvek.

Podobné otázky

  • očkovanie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň. Chcela by som sa opýtať na to od akého veku je možné očkovanie proti kliešťovej encefalitíde? Syn má 18 mesiacov a bývame v oblasti s najväčším výskytom nakazených kliešťov.
    Za odpoveď vopred ďakujem.

  • očkovanie proti kliešťovej encefalitíde po purpure

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,
    chcela by som sa opýtať, či je bezpečné očkovanie proti kliešťovej encefalitíde, keď dieťa dostalo purpuru ako imunologickú reakciu (nezistilo sa na čo). Bolo to pred tromi rokmi a ochorenie sa odvtedy neopakovalo.
    Ďakujem pekne za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    To musí rozhodnúť lekár, ktorý dieťa sleduje budď v odbornej ambulancii alebo váš detský lekár. Pri nejasnostiach by som volila konzultáciu v ambulancii pre komplikácie očkovania aj s kompletnou dokumentáciou o ochorení a vyšetrením dieťaťa. očkovanie sa prevádza neživou očkovacou látkou, takže myslím, že očkovanie je možné.

  • očkovanie...a jeho nežiadúce účinky

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den,
    Keďže bývame v endemickej oblasti, 15.4 som dala zaočkovať svoju trojročnú dcéru proti kliešťovej encefalitíde. Očkovaná bola vakcínou Encepur children. Zhruba 15 hod. po očkovaní jej vyskočila teplota na 38,7.Teplotu som sa pokúšala zraziť paralenom. Hned po podaní paralenu zvracala. Do 10 min. som sa jej znova pokúsila podať ten istý liek, kedže predošlý celý vyvrátila a to už bolo úspešne. Ako ročná mala febrilné krče, podala som jej teda hneď i 30mg.pheanemalettenu.Teplota jej na obed znova vystúpila na 38, 6.Teplotu som tentoraz chcela zraziť nurofenom. Zasa po požití vššetko vyvrátila. Po 5 min. ho napokon požila úspešne.Nikdy v minulosti nemala problémy s požívaním liekov. Teplotu som zrazila a ďalšia teplota vyskočila okolo 17,00 a ďalšia zasa o 22, 00. Okrem zvracania sa mi sťažovala na bolesť bruška a celkovú únavu. Chcela by som sa opýtať, či je to normálne aby dieťa takto reagovalo na očkovanie proti kliešťovej encefalitíde? Nemôže ísť o prejav daného ochorenia?Je vhodné preočkovanie ďalšou vakcínou, keď takto reaguje na to očkovanie. Obávam sa, aby ďalšie očkovanie nebolo ešte horšie i keď som čítala, že pri druhom by už žiadne príznaky byť nemali.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Myslím, že dieťa by mal vyšetriť lekár, či sa noazaj jedná o reakciu na očkovanie alebo o práve prebiehajúce iné ochorenie. Očkuje touto očkovacou látkou pomerne často ale takúto reakciu som ešte nezaznamenala. Taktiež preto je dôležité vyšetrenie u lekára, že ak je to reakcia na očkovanie je potrebné ju hlásiť ako nežiadúcu reakciu na očkovanie .

  • očkovanie proti kliešťovej encefalitíde

    , Autor: radenka

    Dobrý deň, synček mal vo februári 3 roky, veľa sme čítali o nebezpečnej kliešťovej encefalitíde a rozmýšľanie o zaočkovaní, pretože veľa voľného času trávime v prírode, v lese, na dedine - v lete a prakticky v každom ročnom období u starých rodičov na dvore. Chcela by som sa opýtať na toto vakcínu - koľko približne stojí, či nám ju odporúčate, ako často sa táto vakcína preočkuje....A ešte otázočku, povinné očkovanie v 3.roku života nám lekárka presunula na letné mesiace-vraj kvôli chrípkovému obdobiu - do kedy treba túto vakcínu podať...? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Ak už vo vašom okolí nie je zvýšená chorobnosť alebo chrípková epidíémia, najskôr by som zaočkovala povinné očkovanie, tzv trojročné proti tetanu, čiernemu kašľu a záškrtu. Dva týždne po tomto očkovaní možno začať s očkovacou látkou proti kliešťom. Dnes sú na trhu dve očkovacie látky, očkuje sa prvá dávka, mesiac po prvej duhá a do roka po druhej tretia, nie skôr ako o šesť mesiacov. Preočkovanie je každé tri ať päť rokov jednou dávkou vakcíny. Cena oboch vakcín je približné rovnaká,myslím, že okolo 500 Sk za jednu dávku.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: