Poradňa dojčenia a výživy

Poradňa dojčenia a výživy
6,502 otázok

Na všetky vaše otázky týkajúce sa dojčenia a výživy detí odpovedá pediatrička MUDr. Marta Špániková.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • očkovanie proti kliešťom

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý den mam 5 mesačného chlapčeka a chcela by som vedieť či aj takétomalé detičky sa dávajú očkovať prot kliešťom..mám obavy kvôli to, ako náhle ja niekam vydem do prírody hned mám nejakého kliešťa na sebe tak sa obavam aby mi aj maly tak neskončil..

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Očkovanie proti kliešťovej meningoencephalitide je možné po ukončení jedného roku veku dieťaťa

Podobné otázky

  • očkovanie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,

    chcem sa spýtať, či je teraz vhodné rýchle očkovanie proti kliešťom pre deti, kedy nastupuje účinok a aké je najvhodnejšia vakcína.

    Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    myslím, že momentálne je na trhu len jedna vakcína, takže výber je daný možnosťou výberu. obe vakcíny sú účinné, nie je potrebné čakať na inú, než tú, ktorú momentálne na trhu máme.
    Očkovanie je možné začať kedykolvek počas roka. zrýchlená schéma za bežných okolností / že sa nechystáte na dlhší pobyt alebo pracovne do zamorenej oblasti/ nie je nutná. Pri bežnej schéme 2+1 / teda druhá dávka po mesiaci od prvej a tretia dávka pol roka až rok od druhej/ dochádza k vzniku ochrany pred ochorením 14 dní po podaní druhej dávky.

  • Ako pôsobí očkovanie proti kliešťom?

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den,

    dcera ma 2,5roka a dali sme ju zatial 2x ockovat proti kliestom. Nasa doktorka nam k tomuto ale nepovedala ziadne podrobnosti a my sme si predtym tiez nezistovali o tomto ockovani nic. Od inej detskej lekarky som sa neskor dozvedela, ze to neodporuca, pretoze je ucinne len proti encefalitide a nechrani proti borelioze. A vraj, ked sa clovek da raz zaockovat, uz sa musi davat cely zivot, lebo ak s tym prestane, tak je nachylnost na ochorenia z kliestov este vyssia. Aky je vas nazor? Mam dat dceru preockovat aj treti krat, alebo radsej uz nie???
    Dakujem.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Očkovanie naozaj nechráni proti boreli=oze, chráni proti ochoreniu prenášané kliešťami a spôsobené vírusom kliešťovej encephaltitidy. Ochrana je kompletná až po kompletnom zaočkovaní troma dávakmi a pretrváva tri až päť rokov, potom je potrebné a aj vhodné preočkovanie jednou dávkou vakcíny, aby ochrana trvala. Už po druhej dávke však ochrana proti ochoreniu nastupuje. To, že ochorenie by bolo u osôb očkovaných ale nepreočkovaných častejšie, že sú na neho náchylnejšie nie je pravda!!!

  • V Anglicku vobec neockuju proti kliestom

    , Autor: Registrovaný používateľ

    zevraj prestali ockovat lebo sa ukazali nejake komplikacie v niektorich pripadoch, a teraz je ockovanie proti kliestom zakazane. radsej mi radili, ako sa chranit ped kliestami. co teraz? mam 4 rocnu dcerku, casto chodime na navstevy na slovensko, mam ju dat zaockovat tam? ake su ryzika?

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Každé očkovanie je vpravenie cudzorodej látky do organizmu a může vyvolat niekedy aj nežiadúcu reakciu. Očkujem proti klieštovej encephalitide velmi často, práve po tomto očkovaní som nikdy žiadnu nezávažnú reakciu nepozorovala. Samozrejme, že sa můžete nechat zaočkovat na Slovensku, ale musíte dodržat termíny očkovania, prvé, po mesiaci druhé po pol roku až roku tretie.

  • Očkovanie proti klieštom

    , Autor: Registrovaný používateľ

    chcela by som sa opýtat kolko je očkovacích dávok proti klieštom je pravda že jedna stojí 20 eur. Ďakujem mám syna v júli bude mat 2 roky

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Jedna očkovaci dávka stojí podľa mňa do 20 eur. Na základné očkovanie potrebujete tri dávky, preočkováva sa jednou dávkou v intervale 3 až 5 rokov.

  • ockovanie proti kliestom

    , Autor: Registrovaný používateľ

    DOBRY DEN CHCELA SOM SA PORADIT NA OCKOVANIE MOJHO SYNA MA 9 MESIACOV CI HO MOZEM ZAOCKOVAT PROTI KLIESTOM DAKUJEM

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Očkovanie proit kliešťom je možné až po dovršení jedného roka veku dieťaťa

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: