Poradňa dojčenia a výživy

Poradňa dojčenia a výživy
6,502 otázok

Na všetky vaše otázky týkajúce sa dojčenia a výživy detí odpovedá pediatrička MUDr. Marta Špániková.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Pásový opar

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň
    chcela by som sa spýtať či človek, ktorý je zaočkovaný proti kiahňam môže dostať pásový opar, tak ako ten čo kiahne prekonal prirodzene?
    Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Je to zložitá otázka, ale v zásade aj zaočkovaný človek môže dostať pásový opar.

Podobné otázky

  • Ockovanie dietata versus leukemia u rodica

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Mila pani doktorka, uz raz ste mi velmi dobre poradila a preto sa na Vas obraciam s otazkou ci mam dat syna 13 mesiacov mame, zaockovat proti kiahniam. Nasa pediatricka mi radi, aby som ho dala zaockovat aj ked som uz mala kiahne nakolko mam chronicku myelocytovu leukemiu s pozitivnym philadelfskym chromozomom, ze by som skor mohla dostat pasovy opar a manzel ten kiahne este vobec nemal. Co by bolo najlepsie pre synceka? Dakujem velmi pekne

    Sylvia

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Ak manžel kiahne nemal a vy trpíte uvedeným ochorením, je určite vhodné vyhnúť sa tomuto ochoreniu u dieťaťa, čo je možné jedine očkovaním / dve dávky/.

  • Herpes zoster

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý večer. Ja by som sa chcela spýtať, či moja dcéra zaočkovaná proti ovčím kiahňam môže niekedy ochorieť na pásový opar? Viem, že tento vírus spôsobuje ovčie kiahne aj pásový opar. Po prekonaní ovčích kiahní zostáva v tele a môže v budúcnosti môže vyvolať toto nepríjemné ochorenie. Očkovaním tomu zabránim? Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Očkovaním sa do tela dostane oslabený vírus, ktorý vyvolá prtilátkovú odpove´d. Protilátky nechránia automaticky aj proti pásovému oparu. Nie sú mi známe informácie o tom, že očkovací kmeň by mohol byť vyvolávateľom pásového oparu.

  • OVCIE KIAHNE

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,pani doktorka
    chcela by som sa opytať,s manželom sme kiahne nemali, nemala ich ani moja mama, ktorá s nami býva a máme 3 malé deti trochu sa kiahni obávam hlavne u nás dospelých.Je nejaka vakcina aj pre dospelých a malo by význam očkovať dospelých ak nebudu očkované deti? A ako je to s očkovaním a kojením prípadne tehotenstvom lebo najmladšieho syna ešte kojím.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    V tehotenstve nie je možné očkovať. Počas kojenia áno.
    Vakcína jednozložková je rovnaká pre deti aj pre dospelých. U dospelých je potrebné preočkovanie o 6 týždňov až 6 mesiacov po prvej dávke vakcíny.
    Ochorenie prebieha naozaj ťažšie v dospelom veku. V staršom veku sa ochorenie zväčša prejaví ako pásový opar, pretože vyvolávateľom ochorenia je ten istý vírus.
    Nepoznám žiadne práce o očkovaní ľudí vo vyššom veku, čo predpokladám vaša mama je / teda nad 50 rokov. Toto očkovanie by som určite konzultovala s odborníkom na očkovanie alebo infektológom.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: