Poradňa dojčenia a výživy

Poradňa dojčenia a výživy
6,502 otázok

Na všetky vaše otázky týkajúce sa dojčenia a výživy detí odpovedá pediatrička MUDr. Marta Špániková.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • ockovanie v dospelosti

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Pani doktorka, chcem sa spytat ci odporucate ockovanie ked mam 24 a este som kiahne neprekonala(robili mi aj krvny test na protilatky).
    Dalej sa chcem spytat ci mozem ocakavat nejake reakcie po ockovani? Ak ano ake?
    Mama je ucielka na zakladnej skole a rok co rok sa opakuju epidemie kiahni.. no vzdy po ockovani..napr teraz v januari ockovali stvrtakov, pol triedy uz dostalo kiahne..z 28 ludi , 14 ma kiahne..
    trosku sa toho ockovania obavam aj z tohoto dovdou kedze vidim ze to deti vzdy po ockovani dostanu..ockuje sa predsa oslabenym virusom kiahni takze v podstate to mozem dostat aj po zaockovani?
    ak hej aspon by mal byt slabsi priebeh???

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    U nás sa kiahne noečkujú a nič sa neočkuje v škole, len u lekára, takže neviem, čo tam očkovali. Snáď jedine žltačku typu A ak sa vyskytla v okolí dieťaťa epidémia. Takže vylučujem, že by deti na Slovensku boli očkované proti kiahnam a potom ich dostali. Ak sa zaočkujete jednou dávkou vakcíny proti kiahňam, je možné asi na 15 percent, že keď sa stretnete s kiahňami ( nie po očkovaní!!!!!!!/ tak kiahne dostanete, ale budú mať slabší priebeh a nepredpokladajú sa komplikácie. Ak sa zaočkujte proti kiahnam dvoma dávkami očkvoacej látky, je takmer isté, že kiahne nedostanete ani pri styku s človekom ktorý ich má. Nikto zatiaľ nevie povedať, či sa očkovaní ľudia nebudú musieť po dvadsiatich rokoch preočkovávať / potom ako sa preočkováva napr. tetanus/.
    Rakcia po očkovaní proti kiahňam môže byť teplota alebo vyrážka cca na 4. deň po očkovaní. Výnimočne sa v literatúre udáva, že pľuzgierik by mohol byť infekčný.
    Keďže ste mladá žena, očkovanie by mohlo chrániť vás a váš plod v prípade tehotenstva proti tomuto ochoreniu, ktoré je v tehotenstve naozaj nebezpečné.

Podobné otázky

  • ockovanie v dospelosti

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, citala som Vase odpovede ohladne ockovania proti kiahnam v dospelosti, ak som spravne porozumela, ked neviem, ci som ich na 100percent prekonala, mam si dat najprv urobit vysetrenie z krvi na protilatky??? pisali ste, ze to stoji30 Eur, alebo nemusim sa dat vysetrit, i ked niesom si ista, co by sa stalo ak som ich prekonala, a dala by som sa zaockovat proti kiahnam...mam 32 rokov, a rocneho syna, a chcela by som sa ja dat zaockovat, nakolko by som este chcela otehotniet. Prosim aka ma byt potom doba minimalna medzi zaockovanim a otehotnenim? dakujem krasne

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Nepredpokladá sa, že by očkovanie v rípade, že ste kihane prekonali malo nepriaznivé účinky. Keďže sa dá spoľahlivo určiť, či ste kihane prekonali alebo nie, neopodstatneneé očkovanie by bolo zbytočné. Po očkovaní proti ovčím kiahňam nie je vohodné tehotenstvo ešte tri mesiace.

  • poradňa o očkovaní

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pani doktorka, chcela by som sa opýtať prečo mi obvodný lekár na otázku očkovania proti kiahňam v dospelosti tvrdil, že nie je možné očkovanie treba to prekonať a s pomocou homeopatík sa zmierňuje ich priebeh. Mám 32 rokov a 13 mesačného syna, ktorého by som tiež chcela dať zaočkovať. Kiahne som v detstve neprekonala a obávam sa, že aj ja by som ich dostala. Prosím vás o radu, či sa mám dať zaočkovať a názov vakcíny. Ďakujem za radu.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Očkovanie v dospelosti ako aj v detstve je možné. Vo vašom prípade, by som najskôr zistila, či ste predsa len kiahne nerekonali, dá sa to serologickým vyšetrením, ktoré si pacient hradí sám, stojí cca 30 eur. Ak ste ich naozaj nerpekoanli, je očkovanie možné dvoma dávkami očkovacej látky v odstupe 6 týždňov až šesť mesiacov, očkovacia látka sa volá varillrix. Vášho synčeka môže v 15tich mesiacoch očkovať v rámci povinného očkvoania proti osýpkam, mumspu a ružienke očkovacou látkou , ktorá obsahuje aj zložuku proti kiahňam. Stojí cca 50 eur. Je možné o 6 týždňov až 6 mesiacov preočkovať opäť jednozložkovou očkovacou látkou varilrix.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: