Poradňa dojčenia a výživy

Poradňa dojčenia a výživy
6,502 otázok

Na všetky vaše otázky týkajúce sa dojčenia a výživy detí odpovedá pediatrička MUDr. Marta Špániková.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • po kiahnach

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, moja dcera ma 15 rokov a mala sa ist ockovat proti kiahnam, ale ked bola na kontrole dostala kiahne od maleho chlapca, ktory ich tam mal. Doktorka tvrdi, ze nema kiahne ako dieta, ale ako dospeli clovek. Zaujimalo by ma ake su to! A ci sa bude moct alebo musiet okcovat proti kiahnam. A moj 25 rocny syn ich este nemal. Mala by preto dcera sa vyhybat synovi alebo ich uz proste mat nebude?
    Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Ak kiahne prekonala, tak nie je potrebné očkovať. Zrejme podľa priebehu pani doktorka usúdila, že je taký ako u dopselých / býva závažnejší/. Syn , ak bol v kontakte s dcérou ich do 23dní pravdepdobne tiež dostane.

Podobné otázky

  • Kiahne aj po ockovani

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den,

    moj syn 5r syn bol pred rokom zaockovany proti kiahnam. teraz v skolke mali v jeho triede kiahne (posledny nakazeny pred 10 dnami). vcera sa u maleho objavili asi 4 male cervene vyrazky na usku, dnes tak 6 na nohe a 6 na ruke. vyzera to ako stipance od komara. maly nema horucku ani iny priznak. je mozne, ze je to prejav kiahni? ako sa mozu kiahne vyvyjat ked sme boli zaockovani? o tyzden mame ist do chorvatska.

    DAkjuem

    Andrea

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Ak je zaočkovaný len jednou dávkou vakcíny, jeho ochrana je asi na 85 percent. Takže, je mžné, že kiahne dostal. Očkujúci lekár vás mal o tejto skutočnosti informovať. Nepredpokladám, že ochorenie bude mať závažný priebeh, sama som ochorenie u zaočkovanéh jedinca videa, mal asi 8 vyrážok, bez teploty. Myslím, že o týždeň bude po kiahňach a budete môcť cestovať.

  • Kiahne a herpes zoster, riziká očkovania

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň p. doktorka, mám otázku, či ovčie kiahne nejako súvisia s herpes zoster (myslím herpes na perách). V detstve som neprekonala ovčie kiahne a doteraz som ani raz nemala herpes. Hoci môj zdravotný stav nie je najlepší, mám atopický exzém a časté angíny(tým chcem povedať, že moja imunita nie je až taká dobrá)...ale herpes nie. Môžem to pripisovať tomu, že som neprekonala kiahne? Min. rok som sa zaočkovala vakcínou Varilix, lebo mala som obavy z nákazy, keďže moje deti nastúpili do škôlky. Tiež rozmýšľame o ich zaočkovaní. Prosím Vás, aké sú riziká očkovania? A dovoľte jednu osobnú otázku, svojím deťom alebo vnúčatám by ste odporúčili očkovanie, alebo si myslíte, že to nie je nič hrozné a dá sa to prežiť? (Jedna známa mi povedala o dvoch prípadoch detí, ktoré mali ovčie kiahne a zomreli na to, myslím lebo išli von a nevyležali to.) Je to naozaj až také nebezpečné? Neuvažuje sa o tom, že by sa aj u nás v budúcnosti zaviedlo plošné očkovanie?
    Ďakujem za odpovede na moje otázky. (je ich tu viac, ďakujem za Váš čas)

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Herpes zoster nie je herpes na perách, to je herpes labialis, vyvolaný síce príbuzným ale iným vírusom. Takže ani herpes na perách nesúvisí s kiahnami ani očkovaním. AK ste sa zaočkovali jednou dávkou varilrixu, odporúčam aj preočkovanie druhou dávkou.
    Očkovanie detí je plne vo vašich rukách. Priebeh ochorenia býva mierny ale poznáme aj závažný priebeh s komplikáciami. V každom prípade je dieta 14 dní doma a pri dvoch detoch sa to može predlžit na celý mesiac doma / jedno skončí, druhé začne./. Riziko je pri očkovaní vždy, preto sa očkuje zásadne v zdravotníckom zariadení, aby bola dostupná kvalifikovaná pomoc. Po kiahnach može byt ako účinok očkovania mirne prebiehajúce ochorenie. Svoje deti aj vnúčatá očkujem všetkým dostupnými a vhodnými vakcínami.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: