Poradňa dojčenia a výživy

Poradňa dojčenia a výživy
6,502 otázok

Na všetky vaše otázky týkajúce sa dojčenia a výživy detí odpovedá pediatrička MUDr. Marta Špániková.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • chripka

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den.
    Chcela bz som sa spytat kedy a ci vobec by som mohla dat zaockovat proti chrypke 5 mesacnu dcerku (6 mesiacov bude mat 26.11.09).Treba aby bolo dieta pri ockovani uplne zdrave?Mame aj 5.5 rocnu dcerku ktora chodi do skolky,ta uz zaocovana je ale mam obavy ci sa cez nu nenakazi mladsia(v skolke sakontaktu s chorymi detmi neda vyhnut)
    dakujem za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Ak je staršia očkovaná, chrípkou neochorie a teda ani nekazí mladšiu.
    Bábätká sa môžu očkovať po dovršení šesť mesiacov.

Podobné otázky

  • chripka

    , Autor: Registrovaný používateľ

    dobry den.mozem sa opytat, od akeho veku je mozne dieta ockovat proti chripke.dakujem

  • očkovanie tehotných žien proti AH1N1

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, pani doktorka. Som v 16.t.t. a vzhľadom na to, že moja gynekologička mi nevedela poradiť či sa dať alebo nedať očkovať proti prasacej chrípke, obraciam sa na vás. presne rozumiem tomu, že neochorie len ten, kto má protilátky a ak by šlo len o mňa, nemám také obavy. obávam sa však o bábätko. je vakcína, ktorou plánujú plošne očkovať tehotné ženy naozaj bezpečná pre plod? sú vôbec známe vedľajšie účinky? môže podanie vakcíny vyvolať potrat? aké následky môže mať prekonanie chrípky na nenarodené dieťa? odporučili by ste mi dať sa očkovať aj v prípade, že som momentálne na rodičovskej dovolenke, a teda nie som súčasťou veľkého kolektívu? budem Vám nesmierne vďačná za vašu odpoveď, táto téma ma veľmi trápi a akosi na svoje otázky neviem nájsť odpovede u ľudí, ktorí skutočne aj vedia o čom hovoria. mediálne informácie považujem za nedostatočné a skreslené. pekný deň. Mirka.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Myslím si, že pandemická chrípka, ktorou by ochorela tehotná žena , by mala na plod nepriaznivý účinok, s rizikom poruchy vývoja. tak je to u takmer každej závažnejšie prebiehajúcej virózy. To je odpoveď, ktorú môžem povedať s určitosťou. všetko ostatné vyplýva len z našich skúseností s iným druhom chrípky. teda to, že očkovanie proti chrípke nemá negatívny vplyv na plod, práve naopak, ke´d že chráni matku, chráni aj plod. Samozrejme, že je eticky neprípustné robiť štúdie na tehotných ženách ale znova, mnohé ženy na svete ani nevedia, že sú tehotné, zaočkujú sa a žiaden teratogénny / teda vývoj plodu ohrozujúci / účinok nebol pozorovaný. Ak sa naozaj vy / ale aj vaši blízki/ manžel, rodičia/ pohybujete len v určitom uzavretom kruhu ľudí, kde viete možnosť nákazy na pandemick chrípku vylúčiť, tak by ste sa očkvoať nemuseli/ ale neviem si dosť dobre predstaviť túto situáciu na vrchole epidémie u nás, kedy bude chorých asi 30 percent obyvatelstva. Rozhodnutie je samozrejme na Vás.

  • otázka

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý den pani doktorka.mám 3 r dcerku ktoru mi pani doktorka odporucila zaockovat proti chrípke nakolko a pár týzdnou ocakavame prírastok.ale je trochu soplava a berie stoptusin sirup je mozne ju aj napriek tomu zaockovt?a nemoze sa stat ze reakciou na ockovanie bude ze u nej prepukne chrípka-vraj sa to stáva ze po ockovani ju moze dostat a to by mi vázne nechýbalo.dakujem za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Očkovanie v žiadnom prípade nie je spúšťačom chrípky. Buď už bol pacient nakazený, ke´d sa očkovalo len nemal príznaky, alebo po očkovaní dostal inú virozu.
    Očkovanie pri ľahkých príznakoch infekcie, ako má váš syn je možné, ale musí to zvážiť lekára, ktorý dieťa vyšetrí a zváži, či je vhodné ho práve očkovať proti chrípke.

  • Vakcína

    , Autor: deborah1

    Pani doktorka,ďakujem vám za predchádzajúcu odpoveď.Ešte by som sa chcela spýtať,keď sa hovorí,že vírus chrípky sa každoročne mení,či je isté,že tohtoročná vakcína "sadne" 100% na tento vírus chrípky /neviem,ako by som to presne vyjadrila/.Ešte by som sa chcela spýtať na váš názor na očkovanie proti prasacej chrípke,a či je miernejšia alebo horšia ako bežná chrípka.Ďakujem veľmi pekne za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Očkovanie nikdy nie je stopercentné, pretože imunitný systém nemusí niekedy na očkovanie reagovat. Vakcina sa nedá povedat, že sadne nesadne na 100 percent. Vakcína je určite účinná proti očakávanému typu viru sezonnej chrípky.
    Prasacia, pandemická chrípka je úplne iná ako sezonna, prebieha rozne u roznych ludí / deti, tehotné ženy, chronicky chorí, seniori/ů Jej nebezpečenstvo je v jej rýchlom šírení.

  • Očkovanie ano či nie?

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý den,
    mám 2 dcéry, staršia má 14 rokov a lieči sa na štítnu žľazu, mladšia má 7 rokov a pravidelne má laringitídu.Chcela by som sa spýtať, či ich môžem dať zaočkovať, keďže ešte nikdy proti chrípke neboli očkované alebo to riešiť iba posilnením imunity vitamínamy.
    V tomto čase ma veľmi znepokojuje nová chrípka,preto uvažujem o zaočkovaní aspoň proti bežnej chrípke.
    Vopred ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Uvažujete velmi správne, aj keď očkovanie proti sezonnej chrípke proti novej chrípke nechráni, predsa bude dieta zdravšie ak na sezonnu chripku neochorie a může sa proti iným ochorenia lepšie bránit. Můžete samozrejme aj podávat vitaminy aj iné lieky na posilnenie imunity.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: