Poradňa dojčenia a výživy

Poradňa dojčenia a výživy
6,502 otázok

Na všetky vaše otázky týkajúce sa dojčenia a výživy detí odpovedá pediatrička MUDr. Marta Špániková.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Nedostatok mlieka

    , Autor: Miššška

    Dobrý deň prajem, chcela by som sa prosím Vás informovať ohľadom dojčenia a prikrmovania môjho synčeka, má 9 mesiacov, keď sa narodil malý, predchádzala som jeden zápal za druhým, aj napriek všetkému som to ustála a ďalej kojila, mávala som strašnu nadprodukciu mlieka, drobec nestíhal piť a ja odsávať, čo sa dnes nedá povedať, teraz mám za deň max 200-300 ml aj to som rada niekedy ani toľko, viac neodsajem, malý nepije z prsníka ale musím odsať a dať mu do flašky, lebo keď ho chcem nakojiť tak sa len hrá a nechce jesť, mám pocit, že ho už strácam, neviem či mám začať UM, čo by som nerada, samozrejme prikrmujem papá zeleninku, mäsko, jogurty, ovocie, kašu..Má aj kruhy pod očami, teraz už neviem či to môže mať aj z toho, že ma nedostatok mlieka. Ďakujem veľmi pekne za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Kruhy pod očami z nedostatku mlieka určite nemá. Mohol by to mať z dôvodu chudokrvnosti.
    Keď sa odsáva mlieko, tak väčšinou koTým, že odsávanie nie je celkom fyziologický proces / tým je dojčenie/ tak sa mlieka tvorí menej. Ale netrápte sa, to, že ste ho živili materským mliekom do tohto veku je úplne dostačujúce. Postupne prejdite na umelé mlieko.

Podobné otázky

  • Vhodne mlieko pre novorodenca

    , Autor: ivanka

    Dobry den chcela by som sa opytat ake mlieko si mam kupit v pripade ak mi pocas dojcenia dojde moje v noci, aka znacka je najlepsia a kolko ml mlieka by mal vipit novorodenec ... nas je este len na ceste ale chcem byt aj na takuto situaciu priravena ... Dakujem za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Často poviem mamičkám, že ak sa boja, aby náhle neostali bez mlieka pre dieťatko a upokojí ich to, nech si kúpia niektoré umelé mlieko. Značka nie je podstatná, všetky u nás dostupné sú kvalitné, čo najviac pripodobňujúce materské mlieko / ale nie je to materské mlieko!!!!!!!!!!/ Ešte som nezažila, že by matka zvečera do rána nemala dostatok mlieka a musela náhle použiť takéto mlieko. Kojenie je proces, treba ho prispôsobiť konkrétnemu dieťatku a mamičke a konkrétnej situácii. Riešiť nedostatok mlieka, hlavne na začiatku dokrmovaním umelým mliekom je zväčša zbytočné a vedie to k tomu, že sa dostatočná laktácia a dostatok mlieka ani nepodarí. Takže kúpte si mliečko ale neberte to ako prvé riešenie problému!!!!!!!!!

  • materske mlieko

    , Autor: Registrovaný používateľ

    dobry den,

    mam dcerku(3 mesacnu)ktoru som kojila asi mesiac a pol. pre nedostatok mlieka som bola nutena prejst na umelu vyzivu, lebo bola stale hladna. teraz uz asi skoro 2 mesiace nekojim. chcem sa spytat, ci je mozne opat zacat s kojenim.a ako vlastne zacat.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    V zásade ju môžete začať prikladať, hlavne ak ešte sú zbytky laktácie, tak sa kojenie môže rozbehnúť, je to však beh na dlhšiu trať, teda museli by ste sa najmenej týždeň nevenovať inému len kojeniu, veľa prikaldať, veľa oddychovať, 24 hodín denne byť sbábätkom, sledovať samozrejme, či dobre ciká. Mali by ste dieťa priložiť vždy najprv k prsníku, nechať ho ťahať a až potom dokrmiť.

  • nízky kreatinín a močovina

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, synovi (4,5 mes.) opakovane zistili z krvi nízky kreatinín, močovinu a aj trombocyty. Teraz máme čakať 3 týždne a urobí sa opakovaný odber, ak sa to nezlepší, pôjdeme na nefrológiu. Mám ale obavy, čo tieto hodnoty indikujú. Syn je plne dojčený - nemôžu znamenať nedostatok mlieka alebo ide o iné ochorenie? Nedávam ani vodu ani iné príkrmy. Podotýkam, že iné problémy nemá a prírastky na hmotnosti boli vždy krásne. Momentálne váži 8300 g. Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Neviem prečo mu tie vyšetrenia robili. Musia sa posudzovať v kontexte iných laboratornych vyšetrení a klinického stavu, taktiež aj vzhľadom k veku. Ak sa budú nálezy zvyšovať či pretrvávať, dá sa spraviť konzultácia na pracovisku, kde sa zaoberajú metabolickými poruchami.

  • Nedostatok mlieka

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pani doktorka ,chcem Vás poprosiť o radu či sa môže jednať v mojom prípade o nedostatok mlieka .Moju 3-mesačnú dcéru dojčím každú 1h-až1,5h ako si pýta,z obidvoch prsníkov pri jednom dojčení.Z prvého pije asi 4-6min a začne ho púšťať.Pár-krát ho ešte chytí -pustí ale už piť s neho nechce,takto sa to opakuje aj pri druhom ale na konci pokiaľ nezaspí sa začne hnevať ,akokeby na to že jej tam nič nejde. Je možné,že tam už mliečko nemá alebo ho nechce vyťahovať?Od čoho závisí tvorba mlieka,keď niektoré ženy majú mliečka na rozdávanie a niektoré musia oň dennodenne bojovať?Ja patrím medzi tie ktoré sa neustále oň snažia.Pijem čaje pre dojčiacie ženy,malú prikladám stále keď si pýta a to hlavne vďaka vašej poradni ,ktorá mi dodáva veľkú podporu.Za 4 týždne pribrala 400g.Stolicu máva raz za 6 až 8 dní, nieke zelenú,často máva však zapáchajúce vetry.Cez deň spinká málo asi 3hod.spolu.
    Ako sa môže u bábätka prejavovať nedostatok mlieka?Zhoduje sa množstvo odstriekaného mlieka s množstvom ktoré dieťa v skutočnosti vypije? Je možné ,že sa mi tvorba mlieka ešte zvýši?
    Prosím Vás pani doktorka o vašu radu ako mám ďalej postupovať.
    Ďakujem . Vaša čitateľka Marcela

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Vidim, ze sa velmi snazite, aby u vas tvorba mlieka pretrvavala. Tvorba mlieka je regulovana jeho potrebou, to znamena, cim viac si dietatko prikladate, tym viac mlieka by sa malo tvorit. Vlastna tvorba mlieka je spustana hormonmi, ktore sa tvoria v mozgu. Samozrejme podporne posobi dostatok tekutin/ tu velmi odporucam caj z anizu, feniklu, majoranky a ak je aj koproveho semena, jedna kavova lyzicka kazdeho, zaliat tristvrte litrom vody a nechat vyuluhovat, pit stvrt litra vlazneho po kojeni/ ale najdolezitejsi su nervove vplyvy, teda pozitivne, radost z babatka, z rodinneho zivota a negativne strach, stres ale aj unava. Preto odporucam snazit sa stresujuce vplyvy odfiltrovat, nepremyslat stale o tom, ci je alebo nie je dost mlieka. Kojit, tulkat sa s miminkom, byt s nim stale, snazit sa o podporu rodiny pre kojenie, vela oddychovat. Ak mate strach pri kojeni, ako to zase dopadne, ci babatko nebude nepokojne/ ako to popisujete/ uz samotny strach posobi proti uvolnovaniu mlieka a to dietatku netecie. Zbavte sa ho! Podla vasich informacii pribralo velmi dobre, 100 gr za tuzden staci. To kolko mlieka odstriekate, neznamena ze len tolko ho mate, mlieko sa najviac tvori vtedy, ked miminko saje. Teaz je nekludnejsie prae preto, ze ste nepokojna aj vy. Dobrym indikatorom toho, ci ma dieta dost mlieka je pocet mokrych plienok, ma ich byt 5 az 8 denne. Tvorba mlieka je negativne ovplyvnena aj v pripade, ze ste dostali menses, po prvych dnoch sa znova upravi. Dodrziavanim pokojneho rezimu, s dostatkom spanku, tekutin, castym prikladanim je v kazdom pripade stale obrovska sanca, ze sa tvorba mlieka znova zvysi. Muslim, ze u vas sa teraz jedna o laktacnu krizu, ktora sa upravi. Velmi ocenujem aj pomoc laktacnych poradkyn. Drzim palce!

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: