Poradňa dojčenia a výživy

Poradňa dojčenia a výživy
6,502 otázok

Na všetky vaše otázky týkajúce sa dojčenia a výživy detí odpovedá pediatrička MUDr. Marta Špániková.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • vitamín D

    , Autor: nika11

    kojenie
    Mária, 05.01.2016 (21:15)
    Dobry deň , ja som vtedy písala súkromne a ešte som sa chcela opýtať, že bábätko ktoré hoci aj málo priberá napr 400 gramov za mesiac 4 mesačné,je dostatočný ukazovateľ nato že dostava vsetko co potrebuje?
    že dosť pije?Písala som vám vtedy aj o pomočených plienkach 500_600 ml za deň .ďakujem za odpoveď
    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
    Ak kojené dieťa priberá cca 400 gramov za mesiac, správne sa vyvíja, má dosť mokrých plienok, nie je podľa mňa potrebné zatiaľ prikrmovanie umelým mliekom. Sa,pzrejme hovorím to ako všeobecný názor. Každé dieťa je iné a je potrbné k nemu pristupovať individuálne, čo sa samozrejme dá len po vyšetrení dieťatka.
    Materské mlieko každému dieťaťu do pol roka dodáva to, čo potrebuje, samozrejme s výnimkou vitamínu D, ktoré musí dostávať v kvapkách denne. Ak je dieťa chudokrvné, musí dostávať aj železo, ale to už nehovoríme o úplne zdravom dieťatku

    Ešte doplnenie otázky:
    No ešte aj toto presne v tomto období od 4-8 mesiacov v lete som mu dávala aj nepravidelne Vigantol(zdalo sa mi že nejako priliš rýchlo rastie- ja neviem čo ma to napadlo), potom som ho dávala už presne a pravidelne od 8 mesiaca až do 2,5 roka. Myslíte , že by som sa mala dr na to spýtať , či treba nejaky odber alebo by som mu to mala na prehliadke spomenúť? Potom ho už doktor nepredpísal, tak som mu kupila vitamin D od JAmiesonu a ešte som chvilu pokračovala, teraz pokračujem opat v zimnom období.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    To, že ste chvíľu nedávali vigantol už neriešte, pravdepodobne sa nič nestalo.
    Je veľmi správne, že teraz v zime vitamín D podávate. Robte tak každý rok od novembra do konca marca až do puberty.

Podobné otázky

  • Vigantol kvapky

    , Autor: Adell20

    Dobrý deň , mám malého syna bude mať 9mesiacov , hneď po narodení nám prespisa pani dr. Kvapku Vigantol .
    Som veľmi zabudliva a aj nestíham, kvapky som dávala malému od začiatku pravidelne asi 3-4mesiace , potom som už nedávala lebo sme sa odsťahovali a keďže už sami bývame tak som začala zabúdať.
    Potom som mu zase dávala asi 2 týždne keď mal 7mesiacov a odvtedy zase nie ☹️ . Otázka znie či to môže mať potom nejaké následky , keď ideme ku doktorke doktorka vraví že malý je zdravučký všetko v poriadku . Malý mi papá všetko možné chutí mu .
    Vopred ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Vitamín D Vigantol vo vašom prípade treba dávať denne 2 kvapky / nie len jednu/ do 18 mesiacov veku a potom každý rok až do puberty od novembra do marca. Naše deti nemajú dostatok slnka na to, aby nepotrebovali vitamín D dodávať aj takto. To, že dieťa nemá dostatočnú hladinu vitamínu D sa nepozná hneď na prvý pohľad ale pri zásadnom nedostatku vitamínu D sa to pozná podľa rôznych príznakov na telíčku, po začatí chôdze. Okrem toho, deti, ktoré nemajú dostatok vitamínu D bývajú častejšie choré, pretože tento vitamín je dôležitý pre všetky procesy v tele.
    Takže prosím zásadne treba dieťatku vitamín D dávať, 2 kvapky denne / nie len jednu!/ a podávať správne: do lyžičky dáte malé množstvo materského mlieka alebo umelého mlieka, potom tam kvapnete 2 kvapky vitamínu D podáte dieťatk do pusinky a potom pije ďalej mliečko od vás alebo z fľaše: Inak sa vitamín D správne nevstrebe. Spravte si z toho každodenný rituál, podávate to ráno po zobudení alebo večer po kúpaní a pred uložením, tak nezabudnete!

  • Vitamin D a K

    , Autor: majkamac

    Dobry Den
    Rada by som sa opytala ako je to s Vitaminom D a K. Zijeme v Anglicku a mala ma 4 mesiace. Kazdeho lekara som sa pytala ci sa maju podavat vitamin d kvapky a kazdy mi povedal ze nie pretoze umele mlieko to obsahuje (mala je na umelom mlieku). Nejde mi to do hlavy pretoze viem ze na Slovensku sa to dodava aj na to umele mlieko. Ak je to teda potrebne vedeli by ste o nejakych kvapkach ktore je mozne zohnat pre deti od 4 mesiacoch v Anglicku? Viem ake su priznaky ak dojde k deficitu vitaminu d, moze sa nieco stat ak dieta dostane viac ako je potrebne? nase umele mlieko aptamil obsahuje 1.2ug vitaminu d3 a 4.4 ug vitaminu k1....
    Budem vdacna za vasu odpved
    Marianna

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Vitamin K nie je potrebné podávať, aj u nás sa podáva len do troch mesiacov kojeným deťom.
    Vitamín D je potrebné podávať deťom najmenej do 18 mesiacov dve kvapky, teda 800 j. Denne. Neskôr podávame vždy vitamín D alebo rybí tuk v zime od novembra do marca. Predpokladám, že by aj v Anglicku mohli mať preparát Jamesson vitamin D , je kanadský,

  • Potenie

    , Autor: mirkaandrej

    Dobrý deň, chcela by som sa opýtať, mám 5 mesačného chlapčeka, ktorý sa poslednú dobu strašne potí vzadu na hlavičke. Ani nieje naobliekaný, aj sa snažím v tomto počasí čo najviac vetrať, no najviac sa potí pri papaní (ešte kojím). Je to bežné, normálne alebo to s niečím súvisí?? Ďakujem veľmi pekne.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Je to v tomto veku časté, pretrváva to potom až do obdobia po roku, Nezabúdajte podávať vitamin D vigantol! Taktiež ak sa spotí hlavička, je potrebné vymeniť podložku aby neležal a nespinkal na mokrej podložke.

  • vigantol

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den. Ako je mozne ze sa nikde neda zohnat vigantol. Bola som u doktorky pretoze pred 3 mesiacmi ked nastal problem s vigantolom mi dala jednorazovu davku vit. D a dnes som si mala prist po vigantol a oznamila mi ze nie je. Tak mi opat predpisala tu jednorazovu davku. Co robit, nevadi ak podam uz druhu kapsulu, vsak taketo dve narazove davky....nemoze sa stat ze syn bude mat nedostatok vit. D ? Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Asi sa to môže stať. kedysi sa vitamin D inak ako týmto spôsosobm nedával, ale ukázalo sa, že tento spôsob nie je najlepší. Neviem, kde bývate, ja radím mojim pacientom ísť kúpiť oleovit do Rakúska, ale prechodne môžete podávať aj Cebion multi 3 kv. denne.

  • Vitamín D

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,chcem Vás poprosiť o Váš názor a radu. Pred 6 týždňami predpísala pediatrička nášmu teraz 6mes.synovi jednorazovú dávku vitamínu D 300000 m.j., lebo mal vzadu mäkkú hlavičku.Dovtedy mu bol pravidelne podávaný Vigantol 5 dní v týždni. Po včerajšej kontrole je hlavička v poriadku, ale kedže Vigantol bol stiahnutý z trhu, opäť sme dostali rovnaký vitamín D s tým, že máme znova podať a o 6 týždňov na kotrolu. Avšak po prečítaní príbalového letáku som zatiaľ vitamín nepodala, lebo je tam uvedené, že odstup medzi dávkami má byť 3 mesiace.
    Takže chcem poprosiť o radu, či mám počkať do tých 3 mesiacov(čo je ešte 6 týždňov), alebo mám podať teraz,čo už bude určite vysoká dávka.Nechcem ho predávkovať vitamínom. Inak je zdravý, čulý...Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Ja tento liek už tridsať rokov nepodávam. Nepredpokladám, že by mohlo dôjsť k predávkovaniu, jeho vstrebávanie je sporné.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: