Poradňa dojčenia a výživy

Poradňa dojčenia a výživy
6,502 otázok

Na všetky vaše otázky týkajúce sa dojčenia a výživy detí odpovedá pediatrička MUDr. Marta Špániková.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Je to reflux?

    , Autor: barbora21

    Dobry den, rada by som sa opytala ci moj dvojtyzdnovy syn trpi refluxom. Zatial je len kojeni, pri kojeni velmi hltavo papa, dost casto mu aj zabehne. Po najedeni sa vacsinou opakuju dve situacie. Prva je ze zaspi pri kojeni, malokedy si odgrgne a po ulozeni do postielky (davame ho na bok) sa pogrcka - niekedy je toho naozaj vela, inokedy menej. Druha situacia je, ze po nakojeni si odgrgne a zaroven sa aj povracia a nasledne je nervozny a nevie zaspat. Co sa tyka vahy - vazime ho doma a zatial pekne pribera teda nespozorovali sme ziaden ubytok na vahe. Do toho este vydava zvlastne chraplave zvuky a vacsinou sa prida aj stikutka. Je mi velmi luto, ze sa takto trapi a rada by som mu nejako pomohla. Co sa tyka prebalovania skusala som prebalovat pred kojenim, aby som s nim nasledne prilis nemanipulovala...taktiez som skusala prebalovat medzi vymenou prsnikov pri jednom kojeni, ale to sa vacsinou povracal. Dakujem za akukolvek radu.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Myslím, že dietatko sa netrápi. Grckanie v oboch uvedených prípadoch je u takto malých detí bežné, jednak preto, že sa niekedy nahlcú aj vela vzduchu a jednak preto, že naozaj vačšina detí má reflux, daný ešte nedostatočne vyvinutým uzáverom hornej časti žalúdka. Pokial dietatko priberá, má dost mokrých plienok, nemáva opakované infekcie dýchacích ciest alebo zápaly ušiek, reflux nie je choroba ale dočasný stav. Velmi dobre robíte, že s ním nemanipulujete, nehojdáte ho pojedle, to by zvracanie zhoršilo. Odporúčam uložit ho do zvýšenej polohy, a to tak, že podložíte predné nohy postieěky, v ktorej leží, aby mal hlavičku vo zvýšenej polohe, cca 30 stupňov. Štikútka ustúpi buď, ked sa dietatko rozplače alebo keď sa mu dáte ešte trocha napit.

Podobné otázky

  • Plynatosť

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Pani doktorka ďakujem za Vašu odpoveď. Bábätko má aj tvrdšiu stolicu. Už nedávam Nutriton, počkáme na výsledok. Pediater skonštatoval, podľa príznakov, že máme reflux. Po najedení si pekne odgrgne a trošku vyvracká, ozaj len trošku, ale väčšinou vracká aj po 2 hodinách od papania. Začne byť nekľudná, tlačí a zvracká a keď nezvracká, tak počuť ako sa jej mliečko vrátilo späť do ústočiek. Je to reflux? Odporučili by ste nám sirup Gastrotuss? Nezaťaží organizmus bábätka? Je to naše prvé bábätko a preto sa radšej informujem, ako by som niečo urobila zle. Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Dieťatko pravdepodobne má reflux ale pokiaľ nie je sprevádzaný inými príznakmi / kašeľ/ alebo ochoreniami / infekcia dýchacích ciest/ tak nie je dôvod ho riešiť inak než pokojným ukladaním, zvýšenou polohou / podložiť nohy postieľky, aaby dieťatko malo vyššie hlaavičku/. Ak dobre priberá, tak naozaj netreba nič liečiť.
    Gastrotussom nič nepokazíte, ale za daných okolností si myslím, že ho ani nepotrebujete dieťatku podávať.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: