Poradňa dojčenia a výživy

Poradňa dojčenia a výživy
6,502 otázok

Na všetky vaše otázky týkajúce sa dojčenia a výživy detí odpovedá pediatrička MUDr. Marta Špániková.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • bolave brusko

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den pani doktorka,

    prosim poradite mi?
    mame prve dietatko, chlapceka, ma 17 dni.. a mam pocit ze ho trapi bolest bruska.. bo kazdu chvilocku tlaci do plienky a cez den ma snad skoro kazdu okakanu. Krci sa v perinke, natahuje nozicky...neustale ho prebalujeme.Pred papanim, po papani.. stolica ma farbu do zlta, mozno trosicku do hneda... no dnes som si vsimla pri prebalovani, ked mi potlacil a zacal kakat, ze mal spenenu tu stolicu pri kakani. Na plienke to nie je vidno.. Co to znamena? je to nejaky problem? a ako mu pomoct na bolave brusko? natieram ho pupikom raz denne...
    moze byt problem napr. aj to ze ja mam zrejme nejaku virozu? mam zvysenu teplotu, mala som aj 38 stupnov este pred dvomi tromi dnami. Teraz je uz nizsia.. tiez ma obcas prezenie, bolieva ma hlava aj prsniky. Syncek je plne kojeny. Moze byt babatko odo mna chore?

    A dalsia moja otazka sa tyka toho, ze syncek "chrapka", najma ked zaspava.. vie dychat aj cisto potichucky, no aj nam chrapka, alebo dycha cez nostek aj hlasno.. Znamena to ze ma hlieny? treba mu odsat nostek? aj ked sa zda ze nema soplik? nie je chory. Ale je kychavy, to je pravda....

    dakujem vam za vasu radu

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Kýchanie je prejav reakcie na prostredie / vône, prach a podobne/. Soplík nemusí mať ako príznak choroby, ten sa v nose tvorí každému. u malých detí často zaschne a pri dýchacích pohyboch sa pohybuje v tenkej trubici dýchacích ciest, tento zvuk, ktorý pri tom vzniká sa trubicou prenáša a zosilňuje a preto ho počujete. Nie je to ochorenie ale fyziálny jav. Skúste zvlhčiť prostredie / vlhká plachta na postieľku/.
    Riedka spenená stolica mohla byť reakciu na vaše ochorenie, eventálne nejaký liek ak ste užila. Kojené dieťatko však pravdepdobne neochorie, lebo vo vašom mliečku zároveň dostáva protilátku proti ochoreniu, ktoré prekonávate. Pučenie, mrvenie, aj plač pred a pri kakaní je normálne, nikedy dieťatko nevie uvolniť vonkajší zvierač, aby stolica odišla a preto je nekľudné.

Podobné otázky

  • bolave brusko

    , Autor: zuzkabm

    Dobry den pani doktorka, prosim o Vasu radu. Syncek ma 7 tyzdnov, je dojceny. Mava silne bolesti bruska. Skusame asi takmer vsetko. Cvicenie, masaze, vankusik na brusko, polohovanie na brusko,...nosievam ho v satke. Na odporucanie lekarky sme davali espumisan, ten nemal ucinok, tak teraz babycalm a probiotika biogaia, ale mensiu davku, kedze je malinky. V strave vylucujem nafukujuce potraviny, vylucila som mliecne vyrobky (polepsilo sa), uzivam vitaminy pre dojciace mamy, vapnik, probiotika, dve salky caju pre dojciace a pijem caro.
    Dr.mi poradila aj rektalnu rurku. Malemu sa ulavi. Ale posledne dni je to hroza, uz mi aj zle spava, len co zaspi a polozim ho, zacne sa "pucit" a uz je aj hore a place. Vcera sa pucil, po rurke ani vetry ani stolica, dnes ked to slo von, tak akoby pena. Farba normalna. Nemohla som mu rurkou nieco poskodit? Creva alebo nieco? Pouzivam ju tak 3x denne na odporucanie dr. Stale sa puci, spanuje aj pri kojeni sa hrozne mrvi, ruckou do mna busi a skriabe. Posledne tri dni aj po troske zvracia, takmer po kazdom krmeni aj po odgrgnuti. Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Predpokladám, že sú to bežné problémy detičiek v tomto veku. Zažívací trakt ešte nevie celkom dobre reagovať na to, že vlastne musí vstrebať živiny, posúvať obsah ďalej a podobne.
    Nebezpečné by bolo, keby zvracal prúdom, nemal vetry av plienke mal krv. V takom prípade treba naozaj vyhľadať lekára.
    Inak je ptrebné dieťatko občas nechať, nech sa pučí, mrví, krochká, netreba to hneď vždy riešiť. Ak predsa, tak občas, ak je nepokojný, skúste ho znova proložiť, saním sa môžu krče v brušku uvolniť a na základe gastrokolického reflexu sa môže vyprázdniť. Môžete podávať babycalm, mám s ním dobré skúsenosti, môžete ho uložiť do polohy kedy má hlavičku vyššie ako nožičky / podložiť predné nohy postieľky/ alebo ho uložte na brušku, niekedy sa vtedy dobre vyprdkajú a grgnú si.
    Rektálnou rúrkou ste mu určite črevo nepoškodlila. Ja sama ju pri riešení týchto problémov nepoužívam, čím dlhšie ju budete používať, tým neskôr sa naučí začať si kakanie a prdkanie sám. Uvedené príznaky nie sú chorobné, sú prechodné a behom niekoľkých týždňpov sa všetko upraví.
    Na svoju stravu si dávajte pozor, hlavne ak zaznamenáte, že niečo situáciu zlepší / vyradenie mlieka napr/ tak to dodržiavajte, určite nejedzte strukoviny, kyslú kapustu, kukuricu, ani z konzervy, redkvičku a niekedy vadí aj hrozno. Veľmi dobrý je čaj z anízu, feniklu majoránky a ak dostanete aj koprového semena. Z každého korenia jednu čajovú lyžičku, zaliať 3/4 litrom prevarenej vody, vylúhovať a po kojení vždy 1/4 litra vypiť. Pôosbí to proti nafukovaniu, odchádzajú vetry a pôsobí aj povzbudzujúco na tvorbu mlieka.

  • stale place a malo spi

    , Autor: nanna21

    Dobry den pani doktorka,


    potrebovala by som poradit ohladom mojho maleho 4 tyzdnoveho synceka. Mame problem s placom a spinkanim. Uz na druhy den po prichode z porodnice som stratila mlieko a museli sme zacat s krmenim UM. Papkame zhruba kazde 3 hodiny tych 80 - 90 ml mliecka...drobcek ale skoro po kazdom krmeni place a malo spi...castokrat ho kolisem na rukach aj 2 hodiny a maly nie a nie zaspat...len place a place...ak aj zaspi tak maximalne tak na hodinku a potom zasa plac....davali sme aj mensiu davku mliecka, ze by plakal koli prejedeniu ale plakal aj tak...uz som z toho zufala, ked je maly napapany, prebaleny, odgrgnuty, umojkany a ukolisany a aj tak stale place...nepomaha ani zmena polohy alebo cloveka, ktory ho pestuje...prdiky pusta stale, pokakanu ma skoro kazdu druhu plienku a stolica je ako prazenica...do mliecka mu pridavam aj kvapky sab simplex...takze bolave brusko by mat nemal...v com robim chybu, ked mi maly nechce spavat a stale place?

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Neviem, prečo ste stratili mlieko, už tam pravdepodobne nastala nejaká chyba, že vám niekto nevedel poradiť ako na kojenie. Ale to je už za vami, takže s tým nič nespravíme. Umelé mlieka sú dnes veľmi kvalitné, určite z nich vyrastie zdravý a chytrý chlapček.
    Bábätká sú menej plačlivé a viac plačlivé, bude to asi prípad vášho chlapčeka. Je treba vedieť, že dieťatko keď plače nie je potrebné vždy riešiť jeho plač, práve tým hojdanímk nosením a podobne ho vlastne ešte viac unavujete a potom nevie zaspať. Dieťa potrebuje hlavne kľud, čistú vyvetranú miestnosť, kde môže spokojne spať, ležať a ak chce aj plakť, nesmie sa v jeho okolí nikdy fajčiť, nesmie okolo neho byť veľa ľudí, ktorí ho stále nosia, manipulujú s ním, pretože si nevie určiť, kto je pre neho ten hlavný / mala by to byť samozrejme mama/ a potom stále hľadá, plače, je nepokojné. Ak však jeho plač neustáva a vidíte, že by mohol byť aj bolestivý, je potrebné konzultovať lekára. Preverí priberanie, celový stav dieťatka a zaume stanovisko.

  • dojčenie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry večer pani doktoka mam doma tyždnove babetko, a mame problem často sa budi že je hladna, skoro každu hodino a pol chcela by som sa opytat či je možne ju prokrmovat bebou premium1 HA, kedže si myslim že jej asi moje mliečko nestačí alebo je slabe. a ako by som ho často mala davat vzhladom k tomu že ju dojčím. A ešte ako mam postupovat ked ju boli bruško dnes ho mal tvrde a strašnš plakala. dost som sa zlakla tak som ho začala masirovat.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Masirovat v smere hodinovych rurciciek teplou, aj naolejovanourukou. Mozete tiez podat espumisan, jeden mililiter, ked ma bolave brusko. Som smutna z vasho strachu o mlieko, pretoze presne toto je d;vod, preco mamicky prestanu kojit. Slabe mlieko neexistuje!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Kto to hovori nevie o kojeni nic! Take male diatatko je potrebne kojit kolkokrat si pyta a akodlho si praje. Musite s nim byt 24 hodin denne, teraz sa nemozete venovat nicomu inemu. Myslim, ze potrebujete podporu rodiny ale velmi odporucam poradit sa s laktacnou poradkynou, napr. www. laktula. sk alebo inou, ich adresy najdete v detskych casopisoch. Podat umele mlieko, bebu alebo ine je cesta k tomu, ze kojenie skonci. To, ze mate dost mlieka poznate aj podla toho, ze diatatko cika 5 az 8 x denne. Ak si chcete rozbehnut kojenie, na co mate vzdy sancu, poradte sa s laktacnou poradkynou, pretoze z vasej otazky citim, ze sa chystate urobit zbytocnu chybu, teda podat umele mlieko kvoli nedostocnym informaciam o kojeni. Kojit denne 8 az 20 je normalne!

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: