Poradňa dojčenia a výživy

Poradňa dojčenia a výživy
6,502 otázok

Na všetky vaše otázky týkajúce sa dojčenia a výživy detí odpovedá pediatrička MUDr. Marta Špániková.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • váha

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,

    je normálna váha takmer 10 kg a dlžka 70 cm pre 5 mesačné dojčené dieťa. Nehrozia mu nejaké zdravotné problémy?

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Hmotnosť aj dĺžka je nad priemernou hodnotou ale pokiaľ je dojčené, neprodpokladám žiadnu poruchu zdraia ani vývoj k obezite. Iste je sledované lekárom v poradni, takže sa nemusíte obávať. Neobmedzujte kojenie!!!

Podobné otázky

  • Pepa32

    , Autor: Pepa32

    Dobrý deň prajem,
    Chcela by som sa poradit , mam 5. Mesačnú dcérku, kojenu, ale už aj umelým dokrmovanu nakoľko moje mliečko jej nestačí......snazim sa však vždy výlučne kojiť v prvom rade, dokrmim až potom.....poslednú dobu sa mi však začalo veľmi zavodnovat telo a necítim sa veľmi dobre.....volala som s obvodnym lekárom, ci môžem užívať flebaven 1000mg a povedal, že kľudne nakoľko som užívala počas tehu....ale úľava sa nedostavila a ja neviem co mam robiť.....váha mi stúpla o dve kilá a to sa neprejedam

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Neviem, či neužívate antikoncepciu, čo môže byť jedna príčina zavodnenia alebo priberania. Myslíte asi flavobion ale to si nemyslím, že je riešenie zavodnenia. Ste mladá žena, takéto problémy by ste nemali mať. Váš stav vyžaduje podrobné a dôkladné vyšetrenie u lekára. Aj za cenu odstavenia treba váš zdravotný stav vyriešiť. Dieťatko potrebuje zdravú mamičku!

  • Podozrenie na laktozovú intoleranciu

    , Autor: Eva24

    Dobrý deň prajem pani doktorka,

    včera sme absolvovali poradňu u pediatričky, kde sme zistili, že naša 5-mesačná dcérka za mesiac pribrala len 280 g. /Pôrodná váha 3390 g, váha 4-mesačnej 5600 g/. Dcérka nie je dojčená ale kŕmená mliekom Nutrilon Pro Futura /od 2,5 mesiaca/. Pediatrička hneď navrhla zmenu mlieka na Nutrilon Lactose Free a navrhla odber stolice na kultiváciu. Včera bola dcérka aj očkovaná. Zmenené mlieko pila, ale len v malom množstve 60 ml. Dnes ráno odmieta úplne nové mliečko. Zvolila lekárka správny postup v tom, že neurobila nám ani krvné testy, nie sú ešte ani výsledky z kultivácie stolice a už nám zmenila mlieko lebo mala podozrenie na laktózovú intoleranciu. Čo robiť v tomto prípade, vrátiť sa k pôvodnému mliečku, ak to nové odmieta ale vyskúšať úplne iné mlieko napr. Sunár alebo Bebu. Nutrilon Pro Futura pila denne 650 ml až 700 ml denne + 50 ml vodička. Naša pediatrička odporúča aj iný postup kŕmenia, namiesto 3 hodín, ktoré sme doteraz dodržiavali, kŕmenie po každých dvoch hodinách. Doteraz pila etapovite, jednu dávku 120 ml do hodiny potom bol dvojhodinový odstup. Začali sme zavádzať na obed príkrm /pýre zemiačik-mrkvička-kaleráb/ a poobede kaša /ryžovo-nemliečna/. Mám aj naďalej pokračovať v príkrmoch, ak by dcérka pila zmenené mlieko alebo príkrmy radšej vynechať, lebo zmena mlieka je záťaž na tráviaci trakt. Ďakujem za radu. Prajem pekný deň.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Krvné testy na laktózovú intoleranciu sa nerobia, v zásade neexistujú.
    Laktózová intolerancia sa dá diagnostikovať len testom, ktorý sa ale v tomto veku nerobí alebo tzv. eliminačnou diétou, ktorú vlastne zvlila vaša lekárka: teda vylúčila laktózu zo stravy dieťatka, aby videla, či bude stav lepší alebo nie. To či bol tento postup v tomto konkrétnom prípade správny neviem povedať ale iste bol to prístup, ktorý pri podozrení na toto ochorenie odporúčame. Na bližšie hodnotenie nemám dostatok informácií.

  • dojčenie a zelená stolica

    , Autor: lienka81

    Dobrý deň! mám 4 mesačného syna, ktorý je plne dojčený (jeho váha pri nar. bola 3100 g a teraz je 6500 g) asi mesiac má zelenú stolicu. Čítala som že je to "hladová stolica" že mu moje mliečko nestačí. Kojím ho vždy keď si pýta a to je každé 2,5 až 3 hodiny, medzitým je kľudný, dobre spí, rastie, priberá a napreduje. Má stolicu za deň viac-krát asi 3-4 krát nie je vždy zelená ale väčšinou áno. Je to problém alebo ani nie ? Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Ak má aj dostatok mokrých plienok, priberá, dobre sa vyvíja tak to podľa mňa nie je žiadne problém a klasifikácia zelenej stolice ako hladovej je dávno prekonaná a zabudnutá. Stolica meni svoju farbu z rôznych dôvodov a farba nie je zásadná v tomto prípade pre hodnotenie kvality výživy.

  • Umelé mliečko

    , Autor: tacenka

    Dobrý den.
    Náš synček sa narodil 8.10.2014 /predčasne na konci 36.týždna/.Aj ked sa vypýtal na svet skor mal mieri ako donosené bábo - dlžka 51 cm a váha 3360g. Mliečko sa mi spustilo na tretí den,dostali sme žltačku a domov nás pustili na 6.den s váhou 3150g. Priberal pomaličky,ale pripisovali to žltačke,nakolko bol malý dost spavý a aj pri kojení zaspával. Pri kontrole mal dokonca nižšiu váhu len 3100 g,postupne začal priberat a po týždni to vytiahol na 3220g.Lenže zistili sme,že nemáme mliečko a tak sme začali dávat Sunar. Prírastok na váhe za jeden den bol 170g /čiže sa vrátil na porodnu váhu 3360g/ dávali sme mu 90ml sunaru podla návodu a od tretieho týždna 120ml podla návodu.Kontrola po týždni a dvoch dnoch u pediatričky ukázala riadni prírastok na váhe skoro 590g /váha 3810g/ čo pani doktorku škokovalo a prikázala mi dávat mu menšiu dávku sunaru znova 90ml..lenže malému je to málo.Papa každé tri hodiny,chcem len vediet či može dostat aj viac ako šest dávok 90 ml podla návodu???...dost je nespokojný a čajikom ho nechcem nalievat. Vopred dakujem...prajem pekný den..

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Chyba nastala na začiatku: kto zistil, že nemáte mliečko? To musíte zistiť sama alebo bábätko, že nepriberá, nie je pokojné, nemá dosť mokrých plienok. Ak je matke dobre poradené, mlieko sa rozbehne. Ale už je neskoro plakať nad rozliatym mliekom..............Jasne, že sunarové deti priberajú viac ako kojené / nie vždy/ ale dieťa nie možné držať o hlade. Doktorka vám mal pomôcť s kojením a nie teraz zalamovať ruky nad tým, že veľa priberá. Pribral veľa, lebo spočiatku priberal zle a keď konečne mlieko tieklo / aj keď z fľaše, tak sa riadne napil. ALe to by sa stalo aj vtedy, keby sa kojenie riadne rozbehlo......Podľa hmotnosti môže za 24 hodín vypiť až 600 ml mlieka, čo je 5x 120 ml alebo 6x tých 90 ml približne. Čaj ani vodu nepotrebuje!!!!!!!!!!!!!!!!!! Ak by sa však hlásil o jedlo častejšie a viac, asi vám neostane nič iné, len mu vyhovieť, dieťa nemôže byť hladné. Otázkou je, či ešte stále nemáte zbytky mlieka , že by sa dala znova rozbehnúť laktácia. Čo je v zásade stále možné.

  • Cyklosporin a dojcenie

    , Autor: bubul

    Dobry den pani doktorka, mam otazku,ako je to s dojcenim,ked matka uziva imunosupresiva,konkretne cyklosporin? V SR a CR je stanovisko lekarov jednoznacne nie. Pytala som sa aj lekarky,kt.je zaroven laktacna poradkyna a ta mi podrobne vysvetlila,ze sa moze pri tychto liekoch dojcit,lebo molekula tychto liekov je prilis velka na to,aby sa cez bariery mliekovodov dostala do mlieka...Tuto odpoved som dostala aj z Mamily od 2 nezavisle dotazovanych lakt.poradkyn a potvrdil mi to aj pediater z Kanady- Doktor Newman-celosvetovy odbornik na dojcenie,ktory mi napisal,ze cyklosporin je kompatibilny s dokcenim..

    Pytam sa ale,preco u nas v SR su lekari proti dojceniu s tymto liekom? Mohli by ste mi vyjadrit aj Vas nazor,pretoze neviem ake stanovisko zaujat...

    Lieky mi boli nasadene len teraz. Dcerka ma necelych 8 mesiacov. Plne sme sa doteraz dojcili. Bola narodena s nizkou porod.hmotnostou ( 1670 g) i ked takmer v termine. Preto som ju chcela dojcit co najdlhsie. Ak uz je teda nutne prejst na UM,ako to urobit a ktoru znacku odporucate ako najkvalitnejsiu? Radsej by som vsak dojcila..neviem sa stotoznit s tym,ze uz nemam dojcit. Terajsia vaha dietata je 6200 g.

    Dakujem!

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Ja myslím, že keď ste dcérku kojili do osem mesiacov je to úžasné a najlepší základ pre dieťa do života!!!!!Dieťatko však potrebuje, aby mamička bola v dobrej kondícii a ak jej stav vyžaduje podávanie uvedených / alebo aj akýchkoľvek iných liekov/ je potrebné ich užívať a kojenie je už možné ukončiť. Každé dieťatko vyrastie aj na umelom mlieku, ktoré sú dnes všetky veľmi kvalitné a inšpiráciou pri ich tvorbe je práve materské mlieko a jeho zložky, takže sa mu v mnohom podobá!. Cyklosporin je aj v odbornej literatúry považovaný za liek, ktorý je pri kojení kontrainidkovaný, teda nemá sa podávať. Samozrejme, že nie je veľa skúseností s podávaním počas kojenia, pretože predpokladám, že sa štúdie s týmto liekom u kojacich matiek nerobili, je to neetické. Vieme však o jeho účinkoch aj osude v organizme. Ovplyvňuje imunitný systém a pravdepodobne preto sa pri kojení neodporúča. Má aj účinky na mnohé orgány, čo tiež môže byť dôvod. Ak ste sa pýtali na môj názor, je uvedený hneď v úvode, dojčenie vášho dieťatka bolo dostatočné, pokračujte umelým mliekom.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: