Poradňa dojčenia a výživy

Poradňa dojčenia a výživy
6,502 otázok

Na všetky vaše otázky týkajúce sa dojčenia a výživy detí odpovedá pediatrička MUDr. Marta Špániková.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Prvý príkrm

    , Autor:

    Dobrý deň, som v rozpakoch z prvých príkrmov. Syn má 4,5m a keď nás videl jesť chudák až plakal čo prežúval s nami na prázdno. A potom tak som mu začala dávať mrkvu a po 2d som mu dala aj zemiak. Od začiatku dokáže zjesť 20-30g popučenej zeleniny po nakojení.
    A tak sa ku mne dostala rada aby som to neprehánala a zľakla som sa.
    V rodine (švagriná aj sesternica -tiež majú deti) mi radili prikrmovať už od 4m+ , na internete čítam od 6m+ ak sme dojčený( vraj je to zdravšie ) a začať po 2-3 čajových lyžičkách.
    Na detskom gastre mi kázali najneskôr 5,5m (na gastro chodím s 6 ročnou dcérou) pri dcére som takýto tlak okolia nezažívala mala ani nie 5m keď už mľaskala na nás a tak som jej dala mrkvu a potom sme to s manželom kadejak kombinovali ani si to nepamatám. Dcéra ma alergiu na mliečnu bielkovinu a vajce od 3r. Ale vyzerá to že mlieko bude ok, ale stále má problémy s plynatosťou v žalúdku a preto chodíme na gastro.
    Možno svojou nedbanlivosťou keď bola bábo som jej brušku poškodila a nechcem to isté zapríčiniť synovi.
    Poraďte čo mám robiť, syn keď sa blíži obed, tak ho až trasie čo sa teší. Prestať s príkrmom alebo nie? A ak, tak s čím pokračovať.
    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Ja začína s príkrmami u mojich detičiek od piateho mesiaca ale je to možné aj od štvrtého ukončeného mesiaca.
    Treba začať zemiakom, uvariť rozmixovať alebo úplne popučiť, aby tam neboli kúsky a do hotového pridať 4-5 kvapiek olivového alebo slnečnicového oleja. Potom pridajte mäso / kuracie králičie, morčacie , teľacie, aj hydinové to červenšie/a potom postupne po štyroch dňoch aj mrkvu a potom rôzne druhy zeleniny, ktorá sa varí okrem fenikla a cvikle, tie do roka neodporúčam. Papať by mal prvé dni niekoľko lyžičiek ale ak vidíte, že to dobre zvláda, nemá hnačku, ani vyrážku je spokojný, po týždni môže spapať koľko chce. Kým spapá málo ho dokŕmte kojením, keď bude papať dostatočne, nemusíte kojiť. Skúste mu podávať prevarenú ochladenú vodu, ak je smädný, napije sa ak nie, netreba. Postupne pridajte do tohto mäsovozeninového príkrmu aj lepok: bezmliečnu kašu babylove alebo zavarte predtým vo vode na chvíľu namočenú detskú krupicu. Po šiestom mesiaci podávajte ovocie, ale len to, ktoré rastie u nás a neobsahuje červenú dužinu / také nedávajte do roka/.Do konca siedmeho mesiaca by mal mať skúsenosť aj s bielkovinou kravského mlieka, tak mu dajte mliečnu kašu podľa veku ale nie s príchuťami. Je ťažké takú nájsť, môžete to spraviť tak, že urobíte umelé mlieko cca 100 ml a do neho dáte bezmliečnu baby love instantnú kašu, netreba variť len zamiešať.

Podobné otázky

  • Prvy prikrm - grcka mrkvu

    , Autor: suwix

    Dobry den,ň

    chcela by som sa s vami poradit ohladom prvych prikrmov. Dcerke som ukoncenim 4. mesiaca zacala davat mrkvicku. Velmi sa o nove chute zaujima a mrkvicka jej chuti. Vzdy vsak po jej zjedeni na obed az do vecera trochu grcka. Pijeme inak umele ARkove mliecko, pretoze dcerka ma reflux. Mliecko nam zabera, aj ked ju z neho tiez nadrapuje, ale negrcka. Grcka vzdy len po papani mrvicky. Inu zeleninku som jej zatial nedavala. Moze byt problem v nejakej alergii alebo v tom, ze este nie je na takuto stravu pripravena? Mam pocit ako keby jej celkovo dobre netravilo. Mam pripadne skusit inu zeleninku?

    Dakujem za radu.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Veobecne sa udáva, že dieťa môže po ukončenom štvrtom mesiaci dostávať prvé bezmliečne príkrmy. Ja osobne však zväčša preferujem začať s bezmliečnymi príkrmami až po ukončení piateho mesiaca.
    Grckanie mrkvičky pravdepdobne nesúvisí s neschpnosťou ju tráviť a pravdepodobne ani s refluxom. Dieťa možno primje väčšie množstvo alebo ete nie je na bezmliečnu stravu dozreté. Počkajte 2 až 4 týždne a začnite znova. V tomto veku už bežne podávam naraz aj zemiak / tým by ste mali radšej začať než mrkvou/, mvu, prípadne cukinu namiesto nej a mäso, pridávame 4_5 kvapiek snečnicového alebo olivového oleja do uvaeného príkrmu.

  • Kedy podavat prvy prikrm

    , Autor: meggyinka

    Dobry den. Potrebovala by som poradit kedze nas o tom pediater poriadne neinformoval len podal brozurku a povedal zacnite prikrmovat.je to moje prve tak mam vela otaznikov aby bolo vsetko dobre ;) takze mala ma polroka a pred dvoma tyzdnami nam kazal dr.uz prikrmovat tak sme pomaly zacali s mrkovou zemiakom dalej batat spenat cuketa brokolica a kombinacie. No len ja by som chcela vediet ked dcerka ide doobedu spat od 9.00-10.30 ze kedy jej podat ten prikrm. Hned ked sa zobudi a potom dokojim? Alebo ju nakojim ked sa zobudi a prikrm podam o hodinu.teda 11.30? Lebo o 12.30 ide opät bubkat a zaspava na prsniku. Pretoze o pol11 sa mi zda na obed priskoro. Tiez sa chcem opytat ci uz mozem zacat podavat mäsko, ryzu ? A po akej dobe mam zacat a v akom najlepsom case s desiatou alebo olovrantom? Kedze teraz ma rezim vstava o 7.00. Od 9.00-10.30 spi. Od 12.30-14.00 spi znova a potom.este od 16.00-16.45. Viem ze sa toto este zmeni alebo dat prikrm az o 14.00 a toto bude obed? Jedno sa mi zda skoro jedno neskoro

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Príkrm podávajte okolo obeda, pokojne aj okolo jedenástej alebo keď sa potom vyspinká. Jej režim sa bude meniť a presný čas obeda tiež.
    Začíname mäsosozeleninovým príkrmom, môžetedávať najskôr zemiak, potom pridaťmrkvu ale bolo možné začať hneď zemiakom, mrkvou a mäsom. Ostatné druhy zeleniny budete pridávať postupne, v podstate všetkú zeleninu, ktorá sa varí, okrem cibule, póru acesnaku do roka. Vždy podajte len jeden nový druh a čakajte cca 4 dní ako dieťa zareaguje. Kaleráb, karfiol, brokolicu a kel najprv uvarte v inej vode a pridajte k príkrmu uvarené.
    Takže začíname mäsosozeloninovým prkrmom / teľacie, kuracie, králičie alebo morčacie mäso/ cca 40 gramov na jeden deň. Môžete si príkrm uvariť na dva dni : dva kúsky mäsa, dve mrkvy, dva zemiaky, neskôr inú zeleninu, uvaríte do mäkka, rozmixujete, pridáte 4 až 5 kvapiek olivového alebo slnenčnivcového oleja a podávať po lyžičkách, spočiatku prvých cca 5 dní len 5 lyžičiek, neskôr koľko si dieťa praje. Nikdy do jedla nenútime. Spočiatku ešte dieťatko dokojíme, asi po troch týždňoch zväčša spapá toľko, žekojenie nepotrebuje. Asi po dvoch týždňoch začneme do príkrmu pridávať lepok: buď namočíme cca 2 káv. lyžičky krupice do vody a na konci varenia zavaríme do príkrmu alebo pridáme do hotového príkrmu dve kávové lyžičky bezmliečnej obilninovej kaše babylove z DM . Keď si dieťatko zvykne aj na lepok, cca o 10 dní začneme podávať ovocie: len to, ktoré rastie u nás a nemá červenú dužinu. Spočiatku ho oľúpeme, nakrájame, udusíme a rozmxujeme , keď si dieťatko zvykne, cca po 5tich dňoch môžeme podávať surové, nastrúhané na sklenenom alebo umelo hmotnom strúhadle, ovocie nesmie byť kyslé. Asi o 10 dní podávame mliečnu kašu pred večerným kúpaním: mliečne kaše dostať podľa veku, rozrábajú sa s vodou, len hľadajte takú, ktorá nemá príchute, pretožetie môžu alergizovať, poznám len babylove gries. v DM.

  • Prvy prikrm

    , Autor: mata-3

    Dobry den, chcela by som sa opytat,ci prikrmovanie od ukonceneho 6. mesiaca u plne dojceneho dietata je skor orientacne alebo je lepsie striktne ho dodrzat. Mam syna,ktory bude mat 5,5 mesiaca a je len na MM. Dojci sa 6x denne po 10 min a prospieva. Ide o to,ze sa uz velmi zaujima o jedlo,ked vidi niekoho jest,nic ine ho nezaujima. Ked mu idem davat D na lyzicke,tak rad otvara pusinku. Jeho detska lekarka povedala,ze uz mozme kludne zacat prikrmovat,ale vsade citam ze az od ukonceneho 6. mesiaca...
    Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Vaša lekárak á ravdu, s príkrmami môžeme začať od piateho / výnimočne aj štvrtého / mesiaca . Od šiesteho mesiaca musíme najneskôr začať s príkrmami!!!!

  • prvy prikrm

    , Autor: jankaviri

    dobry den pani doktorka,mam dcerku,ktora ma teraz 14tyzdnov..doteraz bola plne kojena,ale posledny tyzden sa mi zda,ze stracam materske mlieko,resp.davam malej pit uz z oboch prsnikov,podla vazenia vytiahne z jedneho-40-50 ml a aj z druheho 40 a asi jej to nestaci..zacala menej priberat,cca 50g za 5dni..mam uz zacat s prvymi prikrmami alebo podavat um..dakujem za radu

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Je to laktačná kríza. Neodporúčam vážiť preda po kojení, je to neurotizujúce pre matku. Stačí, že pozorujete, že dieťatko je po nakojení spokojné, rastie, má dosť mokrých plienok. Odporúčam srpaviť dva tri pyžamové dni, ničomu inému než kojeniu, oddychovaniu sa s dieťatkom nevenosvať a po pár dňoch / pri kojení z oboch prsníkov pri každom kojení/ sa produkcia mlieka s naväčšou pravdepodobnosťu zvýši a bude všetko v poriadku. priberanie ako ho udávate, je v poriadku.
    Skôr ako po šestnástom týždni by som s príkrmami nezačínala. Ak však spavíte, čo som radila, možno sa s príkrmamai bude môcť počkať.

  • Prikrmovanie

    , Autor: jana

    Dobry den,
    rada by som sa informovala ohladom postupu pri zaciatkoch v prikrmovani. Mam 6 mesacneho syna, ktoreho stale kojim a pred 10 dnami som ho zacala prikrmovat. Najprv som mu dala rozmixovanu mrkvu, potom zemiak, potom som spolu zemiak a mrkva a nakoniec som pred 4 dnami skusila pridat aj cca 20 g kuracich prs. Vsetko papal bez problemov a vyhrad., no pred 2 dnami mi zacala prikrmy odmietat a dnes som mu skusila dat aj ovocno-zeleninovy prikrm a z toho tiez zjedol len cca 3 lyzicky.Mozete mi prosim poradit, kde mohol nastat problem? Tiez by som sa rada opytala, ci je OK ked pri kazdom prebalovani ma v plienke za malu lyzicku stolicu? A este by ma zaujimalo ako si vhodne nacasovat prikrmovanie dietata? A je prosim vhodne mu na veceru zacat davat nemliecnu kasu? Ked ano, aka je vhodna? Dakujem za odpovede velmi pekne.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Pokračujete trocha rýchlo. Nie je problém s mrkvou, zemiakom a mäsom, to je možné dať v tzv. mäsovozelninovom príkrme od začiatku spolu. Ale počkala by som najmenej dva týždne, kým budeme pokračovať ďalším príkrmom. Tento prvý príkrm treba časovať približne na obdobie obeda. Je jedno, koľko dieťatko spapaá, aj keď sú to len dve tri lyžičky, ale treba to trpezlivo podávať každý deň. Do hotového rozmixovaného príkrmu pridáme aj tri štyri kvapky slnečnicového alebo olivového oleja. Mäso má byť denne cca 30 až 50 gramov, nie len kuracie prsia, tie vlstne vôbec nie, obsahujú pomerne málo železa. Kuracie a morčacie mäso od kosti, tmavšie, môže byť aj králičie mäso alebo teľacie. Keď si na tento príkrm zvykne, nemá z neho vyrážky, hnačku, zvracanie / stolica je v poriadku, tak ako ju udávate/, tak pokračujte pridaním oblininy, teda lepku k tomuto príkrmu: buď necháte asi dvadsať minút namočenú krupicu, cca 2 kávové lyžičky v malom množstve vody a pred dovarením príkrmu ju tam vylejete a spolu varíte ešte asi 5 minút alebo do hotového rozmixovaného príkrmu pridáte dve - tri lyžičky nemliečnej kaše babylove z DM / obilninová, trojzrnná, ovsená, alebo nestlé osemzrnná/. Znova počkáte asi 10 dní a až potom namiesto dopoludňajšieho kojenia podávate ovocie. Len to, ktoré rastie u nás a nemá červenú dužinu. Znova počkáte asi dva týždne / teda podávate už dva bezmliečne príkrmy, po každom môžete dieťa dokojiť, ak nespapá dosť a pýta si kojenie/ a podávate mliečnu obolninovú kašu, najlepšie pred večerným kúpaním. Kaša je bezmliečna, ktorá sa zarába do umelého bábätkovského mlieka / formula/ alebo mliečna, ktorá sa rozrába s vodou. Aj kojeným deťom v tomto veku podávame takouto formou umelé mlieko, aby sa naučilo na neho reagovať ešte kým trvá ochranná funkcia kojenia.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: