Poradňa dojčenia a výživy

Poradňa dojčenia a výživy
6,502 otázok

Na všetky vaše otázky týkajúce sa dojčenia a výživy detí odpovedá pediatrička MUDr. Marta Špániková.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Kedy podavat prvy prikrm

    , Autor: meggyinka

    Dobry den. Potrebovala by som poradit kedze nas o tom pediater poriadne neinformoval len podal brozurku a povedal zacnite prikrmovat.je to moje prve tak mam vela otaznikov aby bolo vsetko dobre ;) takze mala ma polroka a pred dvoma tyzdnami nam kazal dr.uz prikrmovat tak sme pomaly zacali s mrkovou zemiakom dalej batat spenat cuketa brokolica a kombinacie. No len ja by som chcela vediet ked dcerka ide doobedu spat od 9.00-10.30 ze kedy jej podat ten prikrm. Hned ked sa zobudi a potom dokojim? Alebo ju nakojim ked sa zobudi a prikrm podam o hodinu.teda 11.30? Lebo o 12.30 ide opät bubkat a zaspava na prsniku. Pretoze o pol11 sa mi zda na obed priskoro. Tiez sa chcem opytat ci uz mozem zacat podavat mäsko, ryzu ? A po akej dobe mam zacat a v akom najlepsom case s desiatou alebo olovrantom? Kedze teraz ma rezim vstava o 7.00. Od 9.00-10.30 spi. Od 12.30-14.00 spi znova a potom.este od 16.00-16.45. Viem ze sa toto este zmeni alebo dat prikrm az o 14.00 a toto bude obed? Jedno sa mi zda skoro jedno neskoro

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Príkrm podávajte okolo obeda, pokojne aj okolo jedenástej alebo keď sa potom vyspinká. Jej režim sa bude meniť a presný čas obeda tiež.
    Začíname mäsosozeleninovým príkrmom, môžetedávať najskôr zemiak, potom pridaťmrkvu ale bolo možné začať hneď zemiakom, mrkvou a mäsom. Ostatné druhy zeleniny budete pridávať postupne, v podstate všetkú zeleninu, ktorá sa varí, okrem cibule, póru acesnaku do roka. Vždy podajte len jeden nový druh a čakajte cca 4 dní ako dieťa zareaguje. Kaleráb, karfiol, brokolicu a kel najprv uvarte v inej vode a pridajte k príkrmu uvarené.
    Takže začíname mäsosozeloninovým prkrmom / teľacie, kuracie, králičie alebo morčacie mäso/ cca 40 gramov na jeden deň. Môžete si príkrm uvariť na dva dni : dva kúsky mäsa, dve mrkvy, dva zemiaky, neskôr inú zeleninu, uvaríte do mäkka, rozmixujete, pridáte 4 až 5 kvapiek olivového alebo slnenčnivcového oleja a podávať po lyžičkách, spočiatku prvých cca 5 dní len 5 lyžičiek, neskôr koľko si dieťa praje. Nikdy do jedla nenútime. Spočiatku ešte dieťatko dokojíme, asi po troch týždňoch zväčša spapá toľko, žekojenie nepotrebuje. Asi po dvoch týždňoch začneme do príkrmu pridávať lepok: buď namočíme cca 2 káv. lyžičky krupice do vody a na konci varenia zavaríme do príkrmu alebo pridáme do hotového príkrmu dve kávové lyžičky bezmliečnej obilninovej kaše babylove z DM . Keď si dieťatko zvykne aj na lepok, cca o 10 dní začneme podávať ovocie: len to, ktoré rastie u nás a nemá červenú dužinu. Spočiatku ho oľúpeme, nakrájame, udusíme a rozmxujeme , keď si dieťatko zvykne, cca po 5tich dňoch môžeme podávať surové, nastrúhané na sklenenom alebo umelo hmotnom strúhadle, ovocie nesmie byť kyslé. Asi o 10 dní podávame mliečnu kašu pred večerným kúpaním: mliečne kaše dostať podľa veku, rozrábajú sa s vodou, len hľadajte takú, ktorá nemá príchute, pretožetie môžu alergizovať, poznám len babylove gries. v DM.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: