Poradňa dojčenia a výživy

Poradňa dojčenia a výživy
6,502 otázok

Na všetky vaše otázky týkajúce sa dojčenia a výživy detí odpovedá pediatrička MUDr. Marta Špániková.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Umelá výživa

    , Autor: mirka077

    Dobrý deň, mám 2 otázočky. Mám mesačné bábätko a je prikrmované. Začala som prikrmovat tým nazvem to obyčajným Nutrilonom 1. Každé jedno prebalenie mala stolicu, žltú. Avšak pediatricka mi kázala prikrmovat radšej Nutrilonom HA 1. Prikrmujem ju 2 deň, a dcérka ešte nemala stolicu odkedy je na tomto Nutrilone. Je to v poriadku ak toho mliečka už popila dosť a ešte sa nevyprazdnila? Ak viem, že ten obyčajný Nutrilon ( modré balenie) jej robil lepšie aspoň tým, že mala stolicu môžem kombinovať? Raz Nutrilon a druhýkrát Nutrilon HA 1? Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Určite netreba kombinovať. Nutrilon HA má výzanam, ak je niekto v rodine teda rodičia súrodenci alerťgici, jhlavne na bielkovinu kravského mlieka, ak nie ste alergici, nie je potrebné dávať HA mlieko.
    Na druhej strane to, že dieťtko nemá stolicu nemusí byť spôsobené HA mliekom, deti v tomto veku nemajú stolicu aj niekoľko dní: ak nemajú enormné bolesti bruška, prdkajú, papqjú, cikajú nevracajú prúdom a nemajú krv v stolici alebo len na plienke je všetko v poriadku.
    Sústreďte ss hlavne na to, aby ste mali viac mlieka a mohli umelé mlieko vyradiť. To dosihnete len tak, že budet často kojiť: 8 až 20 x je normálne na začiatku. A hlavne!!!! Nikdy nedajte dieťatku len umelé mlieko, vždy najprv kojiť, aj keď si zapýta mlieko po nakojení o niekoľko minút a až po kojení poda mlieko z fľaŠE!!!!!

Podobné otázky

  • Umelá výživa

    , Autor: mirka077

    Dobrý deň, chcela by som sa Vás opýtať mam doma 3 týždňové bábätko a je dojčene - avšak dojčím aj 2 hodiny vkuse , zaspi na 10 minút a opäť je s plačom hore. Zacala som s prikrmovanim Nutrilon HA 1. Aj po prikrme je dosť mrzuta. Prikrm si pripravujem nasledovne : prevarim si aj 250 ml vody, ktoru nechám odstáť, teda vychladnúť. A túto vodu, ktorá je prevarena, avšak už iba podľa potreby bábätká zohrievam v mikrovlnke, prelejem do fľaše a rozrobim s Nutrilonom. Tym sa chcem spýtať, či je to správne a následne ci bábätku nesposobim potiaze. Ďakujem za Vašu odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Ideálne je u tak malého dieťatko vodu vždy aktuálne prevariť, ochladiť na primeranú teplotu a urobiť mlieko.
    Určite sa treba snažiť čo najviac kojiť, stále je šanca kojenie zlepšiť a umelé mlieko celkom vyradiť. Musíte však kojiť dieťa na požiadanie, aj dve hodiny v kuse ale hlavne spočiatku aj 8 až 20 x denne. Nikdy nepodajte umelé mlieko bez toho, aby ste dieťatko najprv kojili a priložili. Váš organizmus musí mať signál, tým je kojenie a priloženie dieťatka k prsníku, že má tvoriť hormén, ktorý potom tvorí mlieko!!!!

  • Vymenit mliecko za caj pocas noci?

    , Autor: lr

    Pani Doktorka

    Som Slovenka zijuca v zahranici. Mame s manzelom 3 mesacne dievcatko (narodene 4 tyzdne skor) ktore je po dojceni na umelej strave na predpis pretoze dcerka mala reakcie na bielkoviny. Mame fantasticku doktorku, strava malej chuti, je to kludne a stastne dieta ktore (klopem) san am ako rodicom zda zdrave.
    V noci spinka v poriadku a budi sa kazde 2.5 – 4 hodiny ked je hladna, po papani spinka. S manzelom sa delime a stavanie v noci nam nevadi. Vidime ze malinka sama zacina spat coraz dlhsie cez noc bez naseho zakroku tak sme radi.

    Urcite si myslite naco Vam pisem. Ide k nam na navstevu moja mama a ta mi uplne vyrazila dych a sebavedomost pokial ide o staranie sa o malu– povedala babetka nemaju sa krmit na pokyn ked su hladne v noci, ma s im dat cajik a tym sa ich spanok predlzi, ze zaludok si potrebuje oddychnut a name ako pretoze stale papa. Ze vlastne mala nema asi dost vody a je smadna a nie hladna. Snazila som sa debatovat o tom ze caje nie su dobre, ze ak by tak voda by bola lepsia, a ze v umelej strave ktoru mala ma je dostatok vody a ze je verim to ze ked sa dieta zacne prikrmovat tak vtedy treba zakat pitny rezim – cize tak od 6 mesiacov.
    Aky mate na to nazor – mame vynechat jedno nocne krmenie a dat malej cajik co mama donesie alebo pokracovat tak ako sa to robi tu a co aspon u nas doma funguje ? Robime skodu tym ze jej zaludku nedame oddychnut a nebadame ci je smadna ?
    PS - prepacte Slovencinu ak je zla, zijem uz mimo asi 17 rokov.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Vaša maminka, pri všetkej úcte k nej, funguje na princípoch spred asi 40 tokov. Všekto teraz je inak. Snažíme sa, aby boli detičky čo najdlhšie kojené a ak to nejde, aj umelá výživa sa čo najviac prispôsobuje materskému mlieku a aj spôsob výživy sa tomu prispôsobuje. Dieťa vo veku 3och mesiacov sa kojí často aj v noci, preto nie je dôvod dieťatku v tomto veku podávať v noci aj mliečko. Dieťa krmime, kedy si zapýta v tomto veku. Žiadne čaje dieťa nepotrebuje!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Ani vodu v tomto veku, jeho pitný režim je plne saturovaný dodávkou mlieka, veď je to tiež tekutina. Maminke povedzte, bez urážky, že deti sa dne živia úplne inak ako ke*ď ste sa narodili vy. Vieme, že sa vtedy robilo veľa chýb. Skrátka je to inak a tak je to správne.

  • anémia a neprospievanie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pani doktorka. Môj syn sa narodil s pôrodnou hm 2850q/48cm. Pri prvej návšteve pani doktorky po návrate s nemocnice vážil 3220g a o tri týždne 3740g, potom 4140g. A o ďalšie tri týždne len 4220g. No pri druhej kontrole nám bola zistená anémia s hodnotou Hb 86. Od vtedy berieme malfoter, acidum folicum, pyridoxin, Vit C a E. Viem, že je to správna liečba, len mám pocit, že Lukášovi príliš zaťažuje žalúdok a neprosieva, nazáklade toho nám bola odporučená umelá výživa na dokrmovanie. No ja mám mlieka dosť, chcem malého naďalej kojiť, a bojím sa, že keď dostane fľašu odmietne prsník, lebo je veľmi slabí pri papaní a často ho musím stimulovať, aby sal lepšie. Teraz má 11týždńou.
    Prvé deti som mala dvojičky a tie som bez problémov dojčila do piateho mesiaca, no ostala som tehotná a u nich sa tiež boli potom anemické. Ja nám všetky výsledky krvi v poriadku.
    Chcem sa opýtať na váš názor s dokrmovaním, lebo zatiaľ som ho odmietla a 20.5. máme ísť na preváženie po týždni. Nebolo by vhodnejšie pichať železo do svalu, aby sa rýchlejšie vstrebávalo? Ďakujem za cenné rady.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Zásadne by som nesúhlasila s dokrmovaním, ke´d máte dosť materského mlieka, niektoré deti jednoducho priberajú menej. Ak máte dosť mlieko, kojte dieťatko 8 až 20 x denne, vždy keď si zapýta. Sledujte mokré plienky, malo by ich byť 5 až 8. Ak priberá, a aj ostatné parametre sú v poriadku, tak nepozerajte zatiaľ na to koľko priberá, hlavne že priberá a ďalej kojte.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: