Poradňa dojčenia a výživy

Poradňa dojčenia a výživy
6,502 otázok

Na všetky vaše otázky týkajúce sa dojčenia a výživy detí odpovedá pediatrička MUDr. Marta Špániková.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Stolica dietata

    , Autor:

    Dobry den ,

    chcela by som sa poradit o stolici mojho 3 mesacneho syna. Syn je krmeny mliekom Hipp 1 zasycujuci, pretoze maly je hladosko. Problem ale je s kakanim, kedze mlieko je huste, davam mu popri krmeni aj prevarenu vlaznu vodu , niekedy ak chce aj caji s feniklom. Nekaka sam , jedina moznost kakania je rektalna rurka, ale zavadzam len spicku, nasledne tlaci a kaka sam , mierne makky sulcek, na zaciatku svetlozeleny a od stredu zlatozlty. neviem ci je to vyhovujuca farba stolice dietata krmeneho umelou vyzivou . Podavam mu raz denne aj probioticke kvapky Bio Gaia, aby celkovo zlepsilo jeho travenie. Chcem sa poradit, ci by som mala skor zmenit mlieko na Hipp combiotik, ktore uz obsahuje probiotika, ci to bude s kakanim a sfarbenim stolice lepsie, alebo aky je vas nazor?

    Dakujem krasne za rady,

    S pozdravom verna citatelka Daniela

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    To, že dieťa v tomto veku nekaká edenne je normálne. Neodporúčam používať rektálnu rúrku, lebo sa o to neskôr naučí spontánne začať kakať!!!!! Ndávajte žiadnu vodu ani čaj!!!!!!!
    Dieťa môže mať stolicu aj po niekoľkých dňoch, pokiaľ má vetry, nevracia prúdom, nemá krv v stolici a nemá neprimerané bolesti bruška je všetko v poriadku a netreba riešiť vyprázdňovanie. Farba stolice ako ju popisujete je v poriadku.
    Probiotika môže podávať, najmenej mesiac.
    Zmenu mlieka treba zvážiť, ak dieťa na uvedenom mlieku dobe priberá, je spokojné / stoicu som vysvetlial/ nie je potrebné ho meniť.

Podobné otázky

  • Zelená stolica

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pani doktorka!
    Opäť sa na Vás obraciam s prosbou o radu. Melisska bola 2 mesiace dojčená, potom začala štrajkovať. Vadilo jej, že mliečko tečie prirýchlo a asi z toho dostala reflux. Teraz má skoro 5 mesiacov, mliečko odstriekávam, zahusťujem Nutritonom, je ho menej ako potrebuje, tak dokrmujem Nutrilonom Comfort. Prvý mesiac kakávala často a normálne sfarbená stolica.Druhý mesiac nekakala aj týždeň, nerobili sme z toho vedu, lebo mala moje mliečko. Odkedy podávame Nutrilon Melisska kakáva až na 3 až 4 deň, niekedy jej musím pomôcť rektálnou rúrkou, lebo ju bolé bruško a nejde jej to. Nechcem to robiť pričasto. Problém je, že sa nám stolica zafarbuje na zeleno. Je pravda, že pije aj čajíky. V lekárni nám poradili, aby kakávala, piť harmančekový alebo fenyklový čaj. Na kakanie to nepomáha, na to mi jedna zdravotná sestra poradila šťavu z jabĺčka, ktorú jej riedim s vodou a vtedy sa mi hneď do večera pekne vykaká. Ale vždy je to zelené. Môže to byť sfarbené aj tým, že to v tele oxiduje, keď sa vyprázdňuje len po 3 až 4 dňoch? Melisska prospieva, pekne priberá odkedy podávame aj Nutrilon, čo dovtedy bolo strašne slabé. Je to živé striebro ( či skôr zlato :-) ). Teraz začíname aj so zeleninkou, ale v deň kedy dostane jabĺčkovú šťavu zeleninku nepodávam. Mám tú zelenú stolicu riešiť nejakými výtermi? Jej ocinko, keď bol malý nechcel kakávať, hrozil mu vývod, pretože namiesto zatlačenia von riťku zatváral a tlačil speť, pri Melisske to sledujem tiež, vtedy sa snažím uvolniť ju, nech tomu nechá voľný priebeh. Dokonca aj prdy jej strašne smrdia.
    Vopred Vám ďakujem za Vašu odpoveď a radu.
    S pozdravom Mária a Melisska.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Neviem kto diagnostikoval reflux, ale určite ho nedostala z toho, že je išlo mliečko prirýchlo. V poslednom čase pozorujem že naozaj platí, ak matke niekto zle poradí, tak sa kojenie "pokazí". V prvom rade by som nedávala Nutriton, úplne stačí po kojení nechať odgrgnúť a potom uložiť do zvýšenej polohy / teda vyššie hlavička /. Vôbec nepotrebuje žiaden čajík, to znova podporuje reflux / ktorý je inak v tomto veku ešte bežný a nepredstavuje ochorenie, pokial pri ňom nenastávajú komplikácie/. Keďže má viac ako 5 mesiacov a v zásade nie je plne kojená, odporúčam zaradiť postupne bezmliečne príkrmy. Najprv na obed mäsosozeleninový / môžete začať zemiakom, po 4och dňoch pridať mäso a po ďalších 4och dňoch mrkvu, neksôr budet pridávať aj inú zeleninku/. Po asi 4och dňoch pridať dopoludnia ovocie / dusené jablčko alebo presnidávu ovocnú/. Po asi 4och dňoch pridať navečer mliečnu obilninovú kašu, podľa možnosti bez príchutí. Stolica dieťaťa sa určite upraví. Do mäsovozelninového obednéh príkrmu po rozmixovaní pridajte 3až4kvapky olivového albo slnenčnicového oleja.
    Zelená stolica, pokial je len jeden až trikrát denne a dieťa dobre prospieva nie je príznak ochorenia.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: