Poradňa dojčenia a výživy

Poradňa dojčenia a výživy
6,502 otázok

Na všetky vaše otázky týkajúce sa dojčenia a výživy detí odpovedá pediatrička MUDr. Marta Špániková.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Zelená stolica

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pani doktorka!
    Opäť sa na Vás obraciam s prosbou o radu. Melisska bola 2 mesiace dojčená, potom začala štrajkovať. Vadilo jej, že mliečko tečie prirýchlo a asi z toho dostala reflux. Teraz má skoro 5 mesiacov, mliečko odstriekávam, zahusťujem Nutritonom, je ho menej ako potrebuje, tak dokrmujem Nutrilonom Comfort. Prvý mesiac kakávala často a normálne sfarbená stolica.Druhý mesiac nekakala aj týždeň, nerobili sme z toho vedu, lebo mala moje mliečko. Odkedy podávame Nutrilon Melisska kakáva až na 3 až 4 deň, niekedy jej musím pomôcť rektálnou rúrkou, lebo ju bolé bruško a nejde jej to. Nechcem to robiť pričasto. Problém je, že sa nám stolica zafarbuje na zeleno. Je pravda, že pije aj čajíky. V lekárni nám poradili, aby kakávala, piť harmančekový alebo fenyklový čaj. Na kakanie to nepomáha, na to mi jedna zdravotná sestra poradila šťavu z jabĺčka, ktorú jej riedim s vodou a vtedy sa mi hneď do večera pekne vykaká. Ale vždy je to zelené. Môže to byť sfarbené aj tým, že to v tele oxiduje, keď sa vyprázdňuje len po 3 až 4 dňoch? Melisska prospieva, pekne priberá odkedy podávame aj Nutrilon, čo dovtedy bolo strašne slabé. Je to živé striebro ( či skôr zlato :-) ). Teraz začíname aj so zeleninkou, ale v deň kedy dostane jabĺčkovú šťavu zeleninku nepodávam. Mám tú zelenú stolicu riešiť nejakými výtermi? Jej ocinko, keď bol malý nechcel kakávať, hrozil mu vývod, pretože namiesto zatlačenia von riťku zatváral a tlačil speť, pri Melisske to sledujem tiež, vtedy sa snažím uvolniť ju, nech tomu nechá voľný priebeh. Dokonca aj prdy jej strašne smrdia.
    Vopred Vám ďakujem za Vašu odpoveď a radu.
    S pozdravom Mária a Melisska.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Neviem kto diagnostikoval reflux, ale určite ho nedostala z toho, že je išlo mliečko prirýchlo. V poslednom čase pozorujem že naozaj platí, ak matke niekto zle poradí, tak sa kojenie "pokazí". V prvom rade by som nedávala Nutriton, úplne stačí po kojení nechať odgrgnúť a potom uložiť do zvýšenej polohy / teda vyššie hlavička /. Vôbec nepotrebuje žiaden čajík, to znova podporuje reflux / ktorý je inak v tomto veku ešte bežný a nepredstavuje ochorenie, pokial pri ňom nenastávajú komplikácie/. Keďže má viac ako 5 mesiacov a v zásade nie je plne kojená, odporúčam zaradiť postupne bezmliečne príkrmy. Najprv na obed mäsosozeleninový / môžete začať zemiakom, po 4och dňoch pridať mäso a po ďalších 4och dňoch mrkvu, neksôr budet pridávať aj inú zeleninku/. Po asi 4och dňoch pridať dopoludnia ovocie / dusené jablčko alebo presnidávu ovocnú/. Po asi 4och dňoch pridať navečer mliečnu obilninovú kašu, podľa možnosti bez príchutí. Stolica dieťaťa sa určite upraví. Do mäsovozelninového obednéh príkrmu po rozmixovaní pridajte 3až4kvapky olivového albo slnenčnicového oleja.
    Zelená stolica, pokial je len jeden až trikrát denne a dieťa dobre prospieva nie je príznak ochorenia.

Podobné otázky

  • UM na báze kozieho mlieka

    , Autor: danamik

    Dobrý deň,

    chcela by som sa informovať ohľadom UM na báze kozieho mlieka miesto kravského. Synček je veľmi málo kojeny, lebo mám málo mlieka a podávame mu Bebu Comfort 1. Má z nej zelené hnačky a aj koliky bruška. Momentálne má 2,5 mesiaca. Dcérke sme v jeho veku a pri rovnakých problémoch začali dávať Topfer, ktorý je na báze kozieho mlieka a veľmi jej sadol, no keď som sa spýtala pediatričky, či môžeme Bebu zameniť za takéto mliečko, prípadne inú značku UM na báze kozieho, tak povedala, že v žiadnom prípade, že to poškodzuje obličky a pre dieťa do 1 roku úplne nevhodné... Myslim, že má jasne pochopila, že nechcem dávať čerstvé kozie mlieko ale UM upravené pre dojčatá. Je ich čím ďalej viac a to už pre bábätká od narodenia. Sú naozaj také nevhodné? Ak áno, prečo sa ich vyrába stále viac pre bábätká od narodenia? Topfer, Kendamil, Holle, Cabrea, Goldim od DM a ďalšie značky...

    Vopred ďakujem.

    Daniela

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Vyrábajú sa preto, lebo je to móda, mamičky chcú niečo nové a je to tým pádom výborný biznis.
    Kozie mleiko nemá oproti kravskému mlieku žiadne výhodi: nerieši alergiu na kravské mlieko, je menje výdatné, má menej živín.Určite to ani mojim deťom neodprúčam. Ani to nemá ako vyriešiť prblémy so stolicou.
    Zelená stolica nie je hnačka, je to len zmena farby stolice, pretože tak reaguje na iné ako materské mlieko, aj keď pravdou je, že aj kojené deti v tomto veku mávajú zelenú stolicu. Bolesti bruška v tomto veku sú tiež časté, vlstne to ani nie sú bolesti ale uvedomovanie si plného bruška prípadne plynatosti.
    Myslím, že namiesto riešenia koziehomieka by ste sa mali venovať kojeniu, ak ete chcete kojiť, hlavne kojiť často na poižiadanie a umelé mlieko dať vždy len po kojení.....

  • Dieta

    , Autor:

    Dobry den ja by som sa chcela spytat ak dieta papa nutrilon lebo mlieka som nemala od narodenia sme pri nutrilone ma niekedy zltozelenu farbu a sem tam ma aj hlieny uzivame probiotika biogaia aspon toto nam odporucil lekar je to normalne to sa stalo len dnes a len raz ze mala take hlieny je to nieco vazne dakujem pekne za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Určite jednorázová zelená stolica, nikedy aj opakovane, teda , že po určitom čase znova pozorujete zelnú stolicu, nie je príznak žiadneho závažnéhoochorenia. Pokiaľ samozrejme dieťa dobre papá, priberá a stolica je naozaj len občas zelená, prípadne s malým množstvom hlienu.

  • Nadprodukcia v jednom prsniku

    , Autor: mata-3

    Dobry den, prosim o radu ak mam v jednom prsniku nadprodukciu mlieka (mam ho o dost plnsi nez druhy,tok je silnejsi a dieta je nepokojne pri piti,vypluva prsnik a zase ho chce, mava mlieko v pusinke-tecie, zabieha mu, niekedy s odgrgnutim vypluje cast vypiteho mlieka, trapi ho plynatost a ma pocas dna zelenu stolicu niekedy s bodkami krvi),ako by som mala postupovat pri dojceni? Vraj treba davat pit viackrat za sebou z rovnakeho prsnika,ale nebude sa mi tym stracat mlieko z toho druheho? Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Nenapísali ste mi ako je dieťatko staré. Predpokladám, že nemá viac ako dva mesiace.
    Môj názor a skúsenosť je taká, že treba dieťatko kojiť pri každom papaní z oboch prsníkov. Ak je jeden prsník viac naplnený, pri pití to robí dieťatku problém, pred kojením z tohto prsníka si mlieko z neho najprv odsajte alebo vytlačte a potom priložte dieťatko. V zásade platí pravidlo, že kojíme teda pri každom kojení z oboch prsníkov, tým, ktorým sme predchádzajúce kojenie končili pri nasledujúcom začneme. Ak po kojení ostáva prsník stále naplnený a je bolestivý, znova si z neho mlieko odsajte, aby sa tlak v prsníku uvolnil. Ak však nemáte pocit tlaku v prsníku, nie je potrebné odsávať. Tvorba mlieka by sa mala po pár dňoch ustáliť a zosynchronizovať tak, že bude približne rovnaká v oboch prsníkoch.
    Zelená stolica, pokiaľ nie je sprevádzaná inými príznakymi ochorenia / horúčka, vracanie, odmietanie jedla/, nie je príznakom ochorenia. Inak je to s krvou v stolici. To môže byť najčastejšie príznakom alergie na bielkovinu kravského mlieka, aj keď dieťa žiadne kravské / ani umelé, formulu/ nedostáva. Je to alergia prenesená cez matku, ak konzumujete mlieko a mliečne výrobky. Ak by sa krv v stolici opakovala, jednak je potrebné navštíviť lekára a jednak je nutné zo stravy matky vyradiť všetko mlieko a mliečne výrobky. Diéta je veľmi prísne, bez mlieka / pozor býva ja v chlebe, sušienkach a podobne/. Celkový diétu a sledovanie zdravotného stavu dieťaťa je potrebné konzultovať s lekárom.

  • prikrmy

    , Autor: simicka

    Dobrý den pani doktorka chaly by som sa opýtat zacali sme prikrmovat už vyse troch týždnov začali sme zeleninkou a postupne som pridavala masko a ovocie papal aj špenat a chcem sa opýtat stale malý ma stale taku tmavšiu zelenu stolicu lebo aj ked mi papal špenat v stredu a stolicu mal este aj v nedelu taku zelenu medzi tým už nemal špenat čitala som že zelena stolica je zlým znamenim chcem sa opýtat čo to može znamenat dakujem velmi pekne za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Zelenú stolicu mohol mať aj potroch dňoch zo špenátu. Zeená stolica nie je žiadne zlé znamenie. Niekdy sa objaví ale ak nie sú iné príznaky ochorenia, nič to nezanamená. Nenapísali ste ako je dieťatko staré, takže neviem viac poradiť.

  • prosím o radu

    , Autor: Registrovaný používateľ

    dobrý deň ,chcela by som sa opýtať.mám 3 týždňového synčeka a od 2 týždňa mu dávam sunar pretože nemám svoje mlieko a malý mi prestal sám kakať takže mu musím pomáhať rektalnou rurkou a má problém aj s vetrami.pýtala som sa na to aj svojej pediatričky hovorila som jej aký mame problém aj som sa pýtala či nemám zmeniť mlieko a ona mi povedala že mám skusiť ho zavarať do harmančeku no malý mi potom začal mať zelenu hustú stolicu aj to som mu musela pomáhať lebo nebol schopný sám a mal strašné bolesti bruška.teraz som prešla na Hami mliečko,pije ho 3 deň a stolica je síce krajšia ale sám sa nevykaká a stale sa pučí a je nervozny aj z toho že si nemože odprdnúť :( aj sme mu kúpili espumisan a nič.lekárka mi na to nič nedala ,povedala mi že synček je zdravý vitálny,priberá ako má,ale ona ho doma nevidí ako mu je ťažko aj v noci ked stone od bolesti.pijeme aj feniklový čajík.mám skúsiť nejaké probiotika?prosím poradťe mi čo by som mala skusiť.a ešte by som sa chcela spýtať,môže malý spinkať cez deň aj na brušku?zistila som totiž,že ked mu je veľmi ťažko a dám ho na bruško tak zostane spokojneší a spinká.
    ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Na brušku môže byť len vtedy, keď ste pri ňom a pozorujete ho!
    Nemusímať každý deň stolicu, pretože všetko z mliečka vyciká. Keď mu budete stolicu vybyvovať pomocou teplomeru, o to neskôr sa naučí kakť sám. Sunar nie je vhodné zarábať do ničoho iného len do prevarenej vody. Čajík dieťa v tomto veku nepotrebuje, ani vodu, dostatok tekutiny mu zabezpečí mlieko, správne pripravené. Zelená stolica neznamená žiadne ochorenie ani problém§

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: