Poradňa dojčenia a výživy

Poradňa dojčenia a výživy
6,502 otázok

Na všetky vaše otázky týkajúce sa dojčenia a výživy detí odpovedá pediatrička MUDr. Marta Špániková.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Pitny rezim

    , Autor:

    Dobry den,

    mam takmer 7 mesacnu dcerku, ktora uz pekne papa doobeda ovocie, na obed prikrm a vecer sme uz zaviedli pred par dnami kasicku....s jedlom nema problem ale okrem mliecka nechce nic ine vypit, vsetko nam vypluva, vodu aj rozne cajiky...tie sladene jej ale nechcem velmi davat. Kedze je uz leto a horuco bola by som rada keby mi uz nieco zacala pit. Po kazdom jedle ju dokojim, aj pred spanim a v noci nad ranom 2x ...cez den dostava aj 2x 120ml umeleho mliecka, kedze mojho nema dost, no po nakrmeni tuhou jej staci aj moje...chcela by som sa opytat ci by bolo v poriadku umele mliecko zriedzovat, aby to bola takmer sama voda s prichutou mliecka :D ...taktiez by som sa chcela opytat, kedy by som mohla zaviest do stravy lepok a ako....dakujem krasne za rady.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Lepok ste už mali zaviesť, teraz ideálne vo forme mliečnej obilninovej kaše, ktorú ako píšete už podávate, takže pravdepodobne podávate aj lepok.
    Deti zväčša až do desiateho mesiaca nemusia dostávať extra tektuinu. je správne, že nepodávate čaj, či už sladené alebo nesladené! Stačí prevarená ochladená voda. odporúčam ponúkať jej hlavne po bezmliečnomjedle po lyžičkách, maximálne 200 ml na deň. Hlavne ak má dieťa tvrdšiu stolicu alebo ak sú horúčavy a aj vy cítite, že ste stále smädná. Vodu ponúkajte ale netreba sa obávať, ak nepije a často sa kojí, má tekutiny dostatok, sledujte aj mokré plienky, či ich je dostatok.

Podobné otázky

  • Pitny rezim

    , Autor: bla ma

    Dobry den,
    mam 9 a pol mesacneho syna, od zaciatku plne dojceny, teraz papa prikrmy 3x denne. Plus dojcim rano (niekedy po noci nechce), pred prvym a druhym spankom, vecer pred spanim a v noci podla potreby, niekedy vela krat a asi preto rano niekedy nechce. Ide o to, ze do denneho dojcenia ho musim doslova nutit, sam od seba nema zaujem, zaujima ho vsetko naokolo. Moja otazka je, stacia mu v jeho veku 3 denne dojcenia? Kolko vody je vhodne podavat pocas dna? Nechcem, aby mu chybali tekutiny. Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Dokonca nové knihy o výžive píšu že vo veku vášho dieťatka je kojenie 3x denne úplne dostačujúce, nerobte si starosti! Asi to ten nezbedník čítal, aj keď je to v angličtine.........Ponúkajte mu prevarenú, ochladenú vodu, maximálne 200 ml denne, ale nenúťte ho. Keď je smädný, napije sa.

  • Dieta odmieta pit

    , Autor: mireille

    Dobry den, pani doktorka,
    chcela by som Vas touto cestou poprosit o radu. Mame 13-mesacne dievcatko, od narodenia je velmi dobry jedak, nikdy s nou neboli problemy ani co sa tyka dojcenia, ani neskor prikrmov, nikdy mi ziadny neodmietla. Odrazu nam zo dna na den odmieta pit. Dovtedy vypila aj pol litra tekutin denne (dojcensku vodu, nesladeny cajik) plus 3x po 180 ml mlieka. Minuly tyzden bola chora, kasel, soplik, aj teploty boli, doktorka povedala, ze je to iba zo zubkov, vyter z hrdla bol negativny. Este nas pochvalila, ze dieta ma velmi dobry pitny rezim, lebo v cakarni si precikala plienku. Od nasledujuceho dna do nej nevieme dostat nic okrem mliecka. Skusali sme ju aj vselijako prekabatit, odputat pozornost, prestriedali sme rozne flase, cumliky, hrnceky... nic nepomaha. V sucasnosti vypije denne 3x po 180 ml umeleho mlieka, horko- tazko asi 150 ml vody/cajika a na obed s druhym chodom asi 150 ml polievky. Viem ze je to asi malo, vazi 11 kg. Ako by som mala postupovat? Je potrebne navstivit pediatra alebo vyckat ci sa situacia sama upravi? Dakujem za vas nazor

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Dieťa v tomto veku má okrem tekutiny prijatej v mlieku, polievke a pdobne vypiť asi 180-200 ml čistej vody. Takže žiadna tragédia ani nedostatok tekutín sa nedeje!!!!! &dieťa nie je potrebné prelievať, existuje aj stav "otravy vodu". Sledujte počet mokrých plienok, ak ich je dosť , netreba vôbec zvyšovať príjem tekutín!!!!!

  • Vymenit mliecko za caj pocas noci?

    , Autor: lr

    Pani Doktorka

    Som Slovenka zijuca v zahranici. Mame s manzelom 3 mesacne dievcatko (narodene 4 tyzdne skor) ktore je po dojceni na umelej strave na predpis pretoze dcerka mala reakcie na bielkoviny. Mame fantasticku doktorku, strava malej chuti, je to kludne a stastne dieta ktore (klopem) san am ako rodicom zda zdrave.
    V noci spinka v poriadku a budi sa kazde 2.5 – 4 hodiny ked je hladna, po papani spinka. S manzelom sa delime a stavanie v noci nam nevadi. Vidime ze malinka sama zacina spat coraz dlhsie cez noc bez naseho zakroku tak sme radi.

    Urcite si myslite naco Vam pisem. Ide k nam na navstevu moja mama a ta mi uplne vyrazila dych a sebavedomost pokial ide o staranie sa o malu– povedala babetka nemaju sa krmit na pokyn ked su hladne v noci, ma s im dat cajik a tym sa ich spanok predlzi, ze zaludok si potrebuje oddychnut a name ako pretoze stale papa. Ze vlastne mala nema asi dost vody a je smadna a nie hladna. Snazila som sa debatovat o tom ze caje nie su dobre, ze ak by tak voda by bola lepsia, a ze v umelej strave ktoru mala ma je dostatok vody a ze je verim to ze ked sa dieta zacne prikrmovat tak vtedy treba zakat pitny rezim – cize tak od 6 mesiacov.
    Aky mate na to nazor – mame vynechat jedno nocne krmenie a dat malej cajik co mama donesie alebo pokracovat tak ako sa to robi tu a co aspon u nas doma funguje ? Robime skodu tym ze jej zaludku nedame oddychnut a nebadame ci je smadna ?
    PS - prepacte Slovencinu ak je zla, zijem uz mimo asi 17 rokov.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Vaša maminka, pri všetkej úcte k nej, funguje na princípoch spred asi 40 tokov. Všekto teraz je inak. Snažíme sa, aby boli detičky čo najdlhšie kojené a ak to nejde, aj umelá výživa sa čo najviac prispôsobuje materskému mlieku a aj spôsob výživy sa tomu prispôsobuje. Dieťa vo veku 3och mesiacov sa kojí často aj v noci, preto nie je dôvod dieťatku v tomto veku podávať v noci aj mliečko. Dieťa krmime, kedy si zapýta v tomto veku. Žiadne čaje dieťa nepotrebuje!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Ani vodu v tomto veku, jeho pitný režim je plne saturovaný dodávkou mlieka, veď je to tiež tekutina. Maminke povedzte, bez urážky, že deti sa dne živia úplne inak ako ke*ď ste sa narodili vy. Vieme, že sa vtedy robilo veľa chýb. Skrátka je to inak a tak je to správne.

  • Pitný režim a výživa

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,

    mám 10mesačného syna a chcela by som sa opýtať prečo sa neodporúča podávať deťom čaj? Nie je vhodný ani sypaný napr feniklový čaj? Taktiež sa chcem opýtať či môžem synovi dať cviklu nakoľko niekde som čítala, že sa neodporúča pre vysoký obsah dusičnanov.
    ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Do roka by som cviku nedávala, je aj aromatická, dráždi žalúdok.
    Čaj, každý, má nejaké účinky, ktoré pri jeho pití využívame. Dieťa nepotrebuje byť ovplyvnené týmito účinkami. Ak dieťatko má problém s nafukovaním, je feniklový čaj určený deťom v tomto veku vhodný. Vždy musíme brať do úvahy účinok a potrebu. Čaj nie je voda, pijeme ho pre jeho blahodarné účinky.

  • Dojčenie a pitný režim

    , Autor: zelenoocko

    Dobrý deň, pani doktorka, chcela by som sa opýtať ohľadne syna. Má 7,5 mesiaca. Stále ho kojím a popritom papáme príkrmy. Ako sme zaviedli príkrmy, tak mu ponukam vodu na pitie. Problém je v tom, že počas dňa sa radšej napije vodičky ako MM. Taktiež keď ho uspávam cez deň, tak mu ponuknem prsník ale sa odtiahne, a keď mu dám fľasu s vodou, tak tu hned vypije. Skúšala som si mliečko odstriekať a to som mu ponukla vo fľaši, ale ked zistil, že to nie je voda, tak to odmietol. V noci sa budí kazdé 2-3 hodiny a MM pije bez problémov - vypije naraz aj 150 ml., takže nechápem, prečo ho cez den nechce. Bojím sa, že ked cez den nepije MM, alebo len málo, že budem mať málo mliečka pre neho. Pretože v noci ho pije bez problémov. poradte mi prosím, čo robiť. ďakujem Vám.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Keď v noci pije dostatočne, myslím, že sa nemusíte obávať o stratu mlieka alebo jeho nedostatok pre dieťa. Je to možno aj určitý druh štrajku kojenie, cez deň ho totiž zaujíma všetko okolo, možno aj to pitie vody sa mu zdá zábavnejšie ako sa kojiť. Snažte sa byť pokojná, prsník mu ponúkajte, najlepšie aj cez deň v prítmi, v spálni, pokojne. Zväčša tieto problémy behom pár dní odoznejú. Ak by dobre a pil a má dosť mokrých plienok, v tomto veku ešte nie je potrebné podávať inú tekutinu, ani vodu nie. Stačí okolo desiateho mesiaca.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: