Poradňa dojčenia a výživy

Poradňa dojčenia a výživy
6,502 otázok

Na všetky vaše otázky týkajúce sa dojčenia a výživy detí odpovedá pediatrička MUDr. Marta Špániková.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • dokrmovanie

    , Autor: brona

    Pani doktorka, ďakujem Vám veľmi pekne za skorú odpoveď. Budem sa držať vašich rád. Počkáme tých pár dní a začneme so zemiakom a mäskom. Ale nemohla by som mu do vtedy dať aspoň nejakú kašu? Napr. ryžovú? Mlieko mu už nestačí a je evidentne hladný. Aký máte na to názor? Ďakujem.
    S pozdravom Bronislava

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Pozor! Aj ryža môže byť alergénom! Ak by ste mu dávali mliečnu kašu, znova sa môžete dočkať alergickej reakcie, pretože aj tie koliky ako ste uvádzali môžu byť alergiou na bielkovinu kravského mlieka, aj keď mlieko umelé nepil, ale mohla byť prenesená od vás, tým, že ste mlieko a mliečne výrobky konzumovala. Takže mliečnou kašou by som tiež nezačínala! Snáď jediná možnosť je ponúknuť mu večer pred kúpaním bezmliečnu obilninovú kašu: babylove krupica, ovsená alebo trojzrnná, bez mlieka, bez cukru, zarobili by ste ju do vody.

Podobné otázky

  • Dokrmovanie

    , Autor: Kristína323

    Pekný deň pani doktorka,chcem sa opýtať čo všetko môže jesť 7 mesačné bábätko?

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Ráno mlieko, dopoludnia ovocie / len to, ktoré rastie u nás a nemá červenú dužinu - nie citrusové plody, jahody, melón, maliny, čučoriedky-
    Na obed mäsovozeleninový príkrm, samozrejme bez soli, denne 30-50 gramov mäsa. Odpoludnia mlieko večer mliečnu kašu a pred spaním ešte niektoré detičky chcú znova mlieko.

  • Koľko je vhodné pri kŕmiť

    , Autor: Adulka058

    Dobrý deň vážená pani Doktorka. Prosím Vás mám skoro 4 mes dieťatko. Kojím od narodenia doposiaľ stačilo, ale babetko je hlados a mliečka si myslím ze už nemám tolko nakoľko sa už aj v noci zobudí s plačom a hladné a doposiaľ v noci mlieko stačilo. Dokrmujem beba Ha 1,zial neviem zosúladiť koľko je vhodné keďže v prsníku neviem koľko vypije keď som ju vážila váha ukazuje rôzne vzdala som to. Zle sa mi aktuálne rieši systém. Co riadite? Prikladať dieťa každé 2 hod a dokrmit? Nechcr pri každom kojeni dokrmovanie... Tak mam chaos

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Vôbec by som nedokrmovala. Možno sa jedná o prechodný nedostatok mlieky, býva to keď je mamička veľmi unavená alebo ke´d dostane menses. Sledovala by som hmotnosť dieťatka ale nie pri každom kojení ale ke´dže častejšie pije tak raz za 24 alebo 72 hodín, zvážiť vždy v rovnakom čase. Inak by som len kojila, kedy si bábätko zapýta, hodne oddychovala, ako na začiatku kojenia. Môžete použiť niečo na podporu mlieka: mother love, kojacie čaje alebo piť po každom kojená pohár čerstvo odstriekanej mrkvovej šťavy, kde pridáte aj trocha mlieka. Určite nedávajte po každom kojení umelé mlieko, len vtedy, ke´d sa dieťa dostatočne dlho kojilo, vystriedali ste pri jednom kojení aj dvakrát oba prsníky a dieťa je napriek tomu hladné. Samozrejme ak budete len kojiť, sledujte aj počet mokrých plienok.

  • Dokrmovanie

    , Autor: Matadodok

    Dobry den moja dcerka ma 11 dni s tym ze sa nrodila bola malinka nechcela sa prisat na prsnik a bojujeme s tym dodnes ze potiahne 2 krat a dost ...ani jeden ani druhy nechce ....tak ju dokrmujem bebe 90 ml kazde 3 a pol az 4 hodinky kazali mi ji budit co je to dobre ju budit ....len od vcera rana kakala raz rano a od vtedy nic prdkala sem tam ale malo ci je to v poriadku ze nekalala od vcera robime aj s nozkami masirujeme aj brusko ale zatial nic .....mam aj espumisan kvapky prinajhorsom pripade ..a feniklovy cajik jej robim po troske .dakujem za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Čajík vôbec netreba!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    To, že nekaká každý deň, pokiaľ prdká, nemá enormné bolesti bruška, pije, ciká, nevracia prúdom a nemá krv na stolici je v poriadku.
    Keď budete takto pokračovať s kŕmením, kojenie určite skončí!!!!
    Ak chcete kojiť treba kojiť kedy si dieťatko zapýáta, kojiť na začiatku 8 až 20 krát denne je normálne, žiadne troj ani štvorhodinové intervaly pri kojení neplatia. Platí len, že prvé týždne nemá byť bez mlieka viac ako štyri hodiny, vtedy ju naozaj treba zobudiť.

  • Preco sa ma umele mlieko tak rychlo po otvoreni spotrebovat?

    , Autor:

    Dobry den,
    viete mi vysvetlit, preco umele mlieko ma taku kratku "zivotnost" a spotrbu po otvoreni? Dochadza tam k nejakym reakciam, ze ho treba potom vyhodit? Cim neskor skodi dietatku? Existuje nejaky sposob uskladnenia, ktory by predlzil dlzku spotreby? A preco ma napr. Nutrilon mesiac a Beba len 2 tyzdne? V com su ine?
    Dakujem.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Príprava materského mlieka má svoj technologický postup, u každého druhu mlieka iný. Výrobca okrem iného testuje aj trvanlivosť mlieka po otvorení, aby bolo hygienicky nezávadné pre výživu dieťaťa. Takže trvanlivosť otvoreného mlieka je daná testami, ktoré výrobca spravil a podľa toho bezpečnosť mlieka určil.
    Mlieko je plné živín, naše prostredie nie je starilné, takže prášok sa môže kontaminovať a po vyrobení na mlieko môže obsahovať rôzne nežiadúce látky, prípadne aj mikróby. Faktom je, že som už posielala dieťa na infekčné s ťažkou hnačkou a vracaním, pretože zabudli kedy otvorili mlieko a dokŕmili takýmto " pokazeným" mliekom. Myslím, že mlieko, ktoré už nie je možné použiť ako potravu pre dieťa sa môže zužitkovať pri príprave napríklad kysnutého cesta alebo iného vareného jedla pre dospelých alebo ako dokrmovanie domácich zvierat.

  • Chcem kojiť, ale ako?

    , Autor: tingi

    Dobrý deň pani doktorka,
    mohla by som Vás poprosiť o radu týkajúcu sa kojenia? Môj syn má dnes 10 týždňov a 4 dni a od začiatku kojený, ale priznávam, že som ho v posledných dňoch aj dokrmila UM (cez laktačnú cievku). Toto je moje prvé dieťa. Otázka sa týka kojenia a toho ako zvýšiť produkciu mlieka. Stále dookola beriem bylinky - senovku a benedikt, snažím sa veľa piť, ale aj tak mám pociť, že môj synček má málo mliečka. Pri každom kojení pije menej a menej. Jeho pitie je aktívne tak prvých 20 "páuz" resp. prehltnutí a potom už len "dudluje". Kojenie nám trvá rôzne dlho. Niekedy po pár potiahnutiach zaspí a keď ho odpojím tak je hneď hore a pri následnom priložení po pár potiahnutiach zase zaspí, ale nám to tvrá aj 40 minút, ale nie je to aktívne pitie, ale zasa len dudlovanie a prikladanie dokola, aby aspoň niečo vypil. Asi sa vám bude zdať pritiahnuté za vlasy, ale pri tom koľko mám času pri kojení som začala jeho "pauzy" počítať. Sprvu to bolo ako 250 x na jednom prsníku a aspon 150 na druhom, ale v poslednej dobe je to maximálne 100 a aj to pri tých 40 minútových kojeniach. Skúšam ho prikladať aj každú hodinu, ale jeho pitie nie je aktívne. Mám pocit, že má prsník iba ako cumlík lebo skoro vôbec neprehĺta. A keď ho odpojím buď plače, alebo si hneď dáva ručičku do pusy a neuveriteľnej ju saje. Takto nesaje ani na prsníku. Prečítala som množstvo Vašich odpovedí. Viem, že mám byť v kľude a oddychovať, ale niekedy to naozaj nejde. Veľmi chcem zvýšiť produkciu môjho materského mliečka, aby som nemusela synčeka dokrmovať. Už som to skoro vzdala, ale keďže nechce piť z flašky tak stále kojíme aspoň opísaným spôsobom. Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Ak je na prsníku spokojný, tak netreba kojenie peruovať, kým saje. keď zaspáva najprv mu skúste dať malíček do pusinky alebo zalačiť na bradičku, aby pusil psník, tým sa aj preberie a potom ho priložte kdruhému prsníku, kde spočiatku bude znova piť. Takéto spavé bývajú dičky vtedy, keď sú ešte žlté ale to v tomto veku už asi nie je.
    Ak je to silný chlapček, možno mu aj to krátke piie stačí, aby sa napil. To, že si dudluje aoby naprázdno alebo si potom dáva pästičku do pusy a cmúľa ich nemusí by pejavom toho, že je hladný, len si upokojuje svoj sací eflex, ktorý je u niektorých detí veľmi výrazný. Málo kedy to radím, ale skúste mu dať cumlík.
    To, či má dieťa dosť mlieka poznáte hlavne podľa toho, čí mád osť mokrých plienok, má ich byť 5 až 8 za 24 hodín.
    Takže kojte na požiadanie, spočiatku je dôležité kojiť veľa aj v noci. Kojte ako dho si dieťa praje, kojiť 8 až 20x denne prvé mesiace je normálne. Sledujte mokré plienky a pípadne sa poradte s lekárom v poriadni aj podľa hmotnosti a priberania. Treba najprv objektivizovať, či dieťa dobre priberá a až potom sa rozhodnúť pre dokrmovanie.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: