Poradňa dojčenia a výživy

Poradňa dojčenia a výživy
6,502 otázok

Na všetky vaše otázky týkajúce sa dojčenia a výživy detí odpovedá pediatrička MUDr. Marta Špániková.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • prospievanie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,
    chcela by som sa opýtať, mám doma 7 mesačného syna, pôrodná váha 3850g. Do 6.mesiaca len kojený. Doteraz celkom pekne priberal, bolo, že aj 1kg za mesiac, ale keď sme boli naposledy, tak pribral len 20dkg, čo sa mi máli. Ako 6.mesačný vážil 7200g, nie je to málo? Ďalej mi je divné, koľko cez deň kaká - niekedy až 5-krát denne. Naša pediatrička vraví, že u kojeného dieťaťa je to normálne, ale ja som aj prvé dieťa kojila, nikdy nekakal toľko. Vždy keď vyskúšame nejaké iné jedlo, tak za 10min. to telíčkom prejde a jedlo je vo forme stolice vonku. Dosť ma to znepokojuje, a hlavne to priberanie. Na rozdiel od jeho rovesníkov sa mi zdá malý ( je dlhý 76cm), a ani sedieť ešte sám nesedí.
    Takže neviem. Čo si o tom pani doktorka myslíte?
    Ešte by ma zaujímalo, čo podávať na olovrant? Môže sa na večeru podať kaša - mliečna, alebo nemliečna? Ďakujem
    S pozdravom
    Beáta Smolková

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Je drobnejsi ale samozrejem ze po siestom mesiaci veku bude priberat mesacne podstatne menej. Kakanie 5x denne, je mozne ale je potrebne sledovat ako priebera a ci dostatocne cika. podavala by som rano kojenie, dopoludnia ovocny prikrm / prevazne jablko/ na obed masovozelenonovy prkrm, odpoludnia aj vecer kojenie, vecer ak by spapal bezmlienu kasu, spravenu s vasim mliekom alebo vodu, mozno tiez pridat ovocie alebo zeleninu, taktiez to moze byt zemiakova kasa, bez masla a bez mlieka. Po kazdom bezmliecnom prikrme dokojit. Po deviatom msiaci mozete podvat vecern kasu mliecnu, ale odporucam bez prichuti. Na olovrant ho kojte. Priberanie sledujte ale neporovnavajte ho s inymi detmi ani vasim starsim. Kazde dieta je ine.

Podobné otázky

  • slabe prospievanie

    , Autor: element

    Dobry den, dcera ma 13mes, porodna vaha 2,5kg, plne dojcena (aj v sucastnosti), bezproblemovo papa vsetky mozne prikrmy, len cisto varene, nedavam jej ani detske vyzivy a podobne, kedze ich odmieta. Ranajkuje ( napr rohlik alebo kasu/banan) desiatuje ( ovocie), obeduje, ( maso s ryzou/zemiakmi/cestovinou a pod), olovrant nestle dezert mliecny a vecera (zemiaky alebo polievku), druha vecera-mliecna kasa.Medzirym ju asi 3krat dojcim, plus v noci. Avsak momentalne ma uz treti krat problemy s bruskom, 3 krat, z toho raz prekonala norovirus s hospitalizaciou) spenenu, hlienovu stolicu, aj 5krat za den, trva to uz 5dni opat chudne, vyter bol negativny, no mala aj horucku 39C. Moj pediater bagatelizuje a zvaluje vsetko na zuby, no budi sa v spanku na krce zaludocne a to nikdy nemavala koliky. Momentalne vazi len 7,8kg, v roku mala 8 kg. Prosim Vas, moze byt problem celkom iny ako vo vyzive?

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Neviem na diaľku určiť čo je problém ale uvedený stav je dôvodom na riadne vyšetrenie, liečbu a pátranie po príčine uvedeného stavu. Môže sa jednať o akútne ochorenie / bekteriálne alebo vírusové/ ale aj o začiatok chronického ochorenia. Prezávanie zubo nie je dôvod na uvedené ťažkosti.

  • papanie babätka

    , Autor: domini232

    Dobrý den. Moja dcerka ma zajtra 16.4. tri mesiace. Nieje kojena,papa Bebu Sensitive. Podla tabulky by už ako 3.mesacna mala vypiť 180 ml mliečka. Nasa mala ale vypije len 70 ml a papa niekedy aj každe 2 hod. Lenže niekedy aj po dvoch-troch hodinach vypije 70 ml alebo len 40 ml. V noci stava iba raz o 3:00-4:00 ho. a zase vypije len 70 ml,hoci celu noc nepapala. Niekedy cez den ju necham aj dlhšie aspon 3 a pol hod.nepapať aby spapala viac mliečka, ale aj tak vypije len tych 70 ml alebo aj menej.Pri poslednej poradni za mesiac pribrala 400 g.... Chcem sa opytať ci to je vporiadku,že papa tak malo a kolko asi by malo dieťatko pribrať za mesiac...Za Vašu odpoved Vám vopred veľlmi pekne dakujem...

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Každé dieťatko priberá inak ale sú samozrejme určité limity, ktoré by sa nemali prekročiť ani podliezť.
    400 gramov za mesiac je stále cca 100 gramov týždenne, je to síce skôr dolná hranica normy, ale nie je to ešte chorobné neprospievanie. Všetko treba hodnotiť v kontexte, pravdepodobne je drobnejšie dieťatko / neviem, akí ste vy rodičia/, podstatné je, či má dosť mokrých plienok, či sa vývíja správne po stránke psychomotorickej. Dôležité je akú má hmotnosť, dieťa v tomto veku vypije cca 120 až 150 ml mlieka na kg hmotnosti a deň. Taktiež je ešte malá, takže častým krátkym pitím kopíruje situáciu ako keby bola kojená. Ak bude piť stále málo, je treba ísť častejšie za lekárom a opakovane dieťa zvážiť a skontrolovať. Samozrejme závisí j na tom, či nebola predčasne narodená alebo či nemal po pôrode komplikovanú žltačku.

  • Neprospievanie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, dcérka sa narodila s hmotnosťou 3000g a 51cm, dnes má 7mesiacov a cca 6300g. Za posledné tri týždne pribrala iba 100g.
    Od narodenia slabšie priberala, no priberá čoraz menej. Najprv začala odmietať prsník a od šiestich týždňov mlieko iba odsávam a dávam jej ho do dnešného dňa z fľaše.
    Z UM Beba a Nutrilon veľmi zvracala, asi dve hodiny ju ešte z UM napínalo a zvracala žltú tekutinu. Teraz sme dostali kvôli ekzému na predpis Bebu HA, ale tú úplne odmieta.
    Kvôli slabému prospievaniu nám dr kázala tri týždne pred dovŕšením šiestich mesiacov prikrmovať.
    Skúšame to už sedem týždňov a do dnešnému dňu sme nazaznamenali žiaden pokrok. Pokúšam sa jej každý deň na desiatu dať výživu, na obed mäsovo-zeleninový príkrm, na večeru kašu, no ona zje len pár lyžičiek a koniec. Skúšali sme aj HIPP príkrmy a šťavy. Nechcem ju nejak nútiť, aby som jej to úplne nesprotivila, no snažím sa a nemám úspech.
    Boli sme s ňou už dvakrát na krvnom obraze, ktorý vyšiel úplne v poriadku a taktiež nás dr poslala aj k neurológovi a podľa neho je v tomto smere tiež úplne v poriadku.
    Chcem vás poprosiť o radu, čo by som ešte pre dcérku mohla spraviť, nakoľko príkrm odmieta a mlieka vypije taktiež nepostačujúce množstvo. Mám sa vyžiadať ešte na nejaké vyšetrenia s dcérkou? Celkovo sa mi malá javí ako nervózne hladné dieťa, ale jedlo odmieta. Nechápem tomu.
    Malej dávam probiotiká Infants dophilus a kvapky Cebion.
    Doktorke volám takmer každé dva týždne, no nikdy návšteva u nej náš problém nejak nevyriešila.
    Mokrých plienok má 5-6 za deň.
    Vopred ďakujem za radu.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Vidím, že ste pozorná matka a podali ste všetky informácie, ktoré charakterizujú stav dieťatka, teda aj pocikané plienky. Na vašu otázku však neviem odpovedať, základné vyšetrenia má v norme, je nepokojná, ale neurologia nič nepreukázala, priberá, ale málo, papá ale tiež málo. V každom prípade jej pravidlene podávajte nemliečne príkrmy, aj keby spapala len pár lyžičiek, kojte ju kedy si zapýta, respektíve podávajte odstriekané mlieko,koľko stíhate. Umelé mlieko zrejme bude odmietať. Možno by som skúsila umeleé mlieko, ktoré je však vo forme, tekutiny, teda vo fľaške ako mlieko, ale je určené pre deti. Musíte ho však nájsť, neviem presne ktorá firma ho momentálne má, určite ho mla firma Nestlé. To by možno pila. Ak sa stav nezlepší, nepapá a hlavne nepriberá, možno bude potrebné podrobnejšie vyšetrenie, gastroenetrologické alebo v centre pre metabolické poruchy.

  • neprospievanie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,
    dcérka práve dovŕšila 11 mesiacov, boli sme v poradni, má cca 8 kg, ale za posledný mesiac pribrala len cca 70 g (nedala sa presne odvážiť, lebo veľmi plakala). Detská lekárka tvrdí, že málo priberá. Pred mesiacom dcérke robili krvný obraz, má nedostatok železa, hemoglobín 97, berieme kvapky Maltofer. Dcérka je veľmi živá, veľa lozí, chodí s pridržaním, sama zatiaľ nechodí, ale podľa mňa má vysoký výdaj energie. Ako je to s priberaním v tomto veku? Podľa môjho názoru papá pekne, s desiatou máme občas problém, nechce ovocie, ale takmer po každom jedle si ešte vypýta prsník. Pediatrička povedala, že ju nesmiem dojčiť počas dňa, len ráno, večer a v noci. Aký je Váš názor? Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    dojčite kedy si dieťa zapýta, kojené deti bývajú subtílnejšie, ľahšie, drobnejšie ale o to zdravšie. Priberať by mala okolo pol kila za mesiac. Je potrebné sledovať celkový vývoj, chorobnosť a podľa toho hodnotiť aj priberanie. Chudokrvnosť je v tomto veku síce dosť častá ale o to závažnejšia, preto ju treba dôsledne ličiť a kontrolovať.

  • prospievanie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, pani doktorka máme problém s priberaním môjho 3 mesačného chlapčeka. Pôrodnú hmotnosť mal 4080g a 52 cm. V prvom mesiaci váži 5120 g v druhom 6355 g. Pani doktorka vtedy tvrdila, že je to veľa. Podotýkam, že je plne dojčený. V treťom mesiaci pribral len 620 g. Bola som vcelku pokojná. V poslednom časa však má problémy so stolicou. V prvých dvoch mesiacoch kakal aj viackrát na deň. Potom raz za deň resp. obdeň.1x mal trojdňovú absenciu. No dnes sa vykakal až na siedmi deň aj to až po podaní 1/2 paralénového čípku na odporúčanie lekárky. Z čoho som však zúfalá je fakt, že schudol za týždeň 220g. Pri poslednom vážení v piatok mal 6970g a dnes o šesť dní iba 6745g. Veľmi ma to vyľakalo. V poslednom čase mám pocit, že nemám dosattok mlieka, nepociťujem nalievanie prsníkov. Malý vyzerá byť spokojný. Plače minimálne, stále sa usmieva. Od druhého mesiaca prespí v pohode celú noc. Cez deň ho prikladám cca každé 2 až 2,5 hod podľa potreby. Ostatný týždeň však mám pocit akb nepil aktívne, často pri kojení zaspí a nedožaduje sa pitia.Nedávala som mu žiadne čaje iba prevarenú Lucku. Od minulého týždňa som mu začala dávať harmančekový čaj kvôli tomu nekakaniu. Lekárka na to že schudol ragovala tak, že mu mám začať dávať zeleninový príkrm a ďalej dojčiť, že mu zrejme to mlieko nestačí. Som z toho zúfalá, príkrmy v 3. mesiaci?Chcem podoktnúť, že motoricky je veľmi vyspelý, obracia sa, aktívne sa zdvíha do sedu,pokúša sa o lezenie, džavotá dokonca sa mu začínajú prerezávať dva spodné zúbky. Poradďte mi, čo robiť. Mám začať pridávať nemliečne príkrmy alebo prejsť na umelú výživu. Rada by som zotrvala pri dojčení aspoň do šiesteho mesiaca, nakoľko sme v rodine všetci alergici. Som vystrašená z toho úbytku váhy. Lekárka tvrdí, že on je veľký, že mu to neuškodí, ale je normálne, aby dieťa chudlo?

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Kojené dieťa môže mať stolicu až na dvadsiaty deň, pokiaľ má dostatok mokrých plienok, neyvracia, nemal krv v stolici, nič sa nedeje. Paralenový čípok na vyvolanie stolice je nezmysel.Ani príkrmy v tomto veku neodporúčam. Odporúčam, aby ste sa upokojili, kojili čo najčastejšie, sledovali počet mokrých plienok, náladu dieťatka a o týždeň sa prevážili, uvidite, ako to bude. Malé dieťa naozaj nemá chudnúť, ak by to pokračovala, je potrebné podrobnejšie vyšetrenie, zhodnotenie stravy a celkovo stavu výživy a pátranie po príčine tejto situácie.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: