Poradňa dojčenia a výživy

Poradňa dojčenia a výživy
6,502 otázok

Na všetky vaše otázky týkajúce sa dojčenia a výživy detí odpovedá pediatrička MUDr. Marta Špániková.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • prechod na umele mlieko

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Pani doktorka, snazim sa dcerku (17 mes) postupne odstavit, uz par dni nepapa pri poobednom zaspavani materske mlieko, chcela by, ale natieram si bradavku horcicou aby jej nechutilo a ona chapavo prikyvuje ze mam bo, hoci potom aj place a zase chce, ale nakoniec sa ho vzda, lebo jej to smrdi a ked je uz dostatocne unavena v mojom objati zaspi.
    Rano, vecer a v noci jej vsak este davam papat, chcela by som to vsak postupne zrusit, aby sa mi bezbolestne stratilo mlieko. Je nejake vhodne poradie kedy ktore krmenie vypustat, ci je to jedno?

    Mam ale starost ohladom umeleho mlieka. Kupila som tzv. francuzske a snazim sa jej ho zaradovat po troske do jedalnicka, aby si zvykala na novu chut, ona ho vsak nechce, bojim sa, ze ked ju odstavim, nebude chciet ziadne umele mlieko.Mozem taketo umele mlieko prip. prichucovat grankom?

    Mozem jej na veceru uvarit detsku krupicnu kasu z krabicoveho mlieka? Zatial kupujem tie instantne na zarabanie s vodou, rozne znacky, sunarka, nestle..
    Dakujem pekne za Vas cas.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Kojenie skončí, keď prestanete prikladať. Niektoré mamičky si nechávajúú naposledy nočné kojenie, aby nemuseli v noci mliečko pripravovať.

Podobné otázky

  • Prechod z mm na um

    , Autor:

    Mám 4,5 mesačného synčeka. Narodil sa v 35 t.gravidity (abrupcia placenty) s pôrodnou váhou 2700 gr. a dĺžkou 49 cm. Od narodenia pije odstriekane mm. T.c. sa už môjho mliecka v prsnikoch netvorí dostatok, ale ešte mám zamrazené zasoby, stále je syncek plne na mm. Z istých dôvodov (rodinných, pracovných, sťahujeme sa, jednoducho to takto vychadza) musim prejsť na um. Ako to mám urobiť? Teraz pije každé 4 hodiny po 120 ml odstriekaneho mm. Prospieva dobre, váži 5900 gr. Viem, že ide o to, aby som jednotlivé dávky mm menila postupne za um. Ale neviem, ako je to s dávkou. To mám vymeniť 120 ml mm za 180 ml um? Nebude to pre jeho žalúdok zrazu veľa a nebude zvracať? Myslím tým, že sa mu veľmi žalúdok distenduje. Za aký čas by som takouto výmenou mohla prejsť z mm na um? Veľmi pekne ďakujem a prajem pekný večer. Aby som nevyzerala ako zlá mama, staršieho syna som dojčila plne 6 mesiacov a potom ešte ďalšie 3, ale charakter mojej práce ( práca v radiacnom prostredí) mi nedovoľovala pokračovanie v dojčení. Ďakujem krasne

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    dojčenie je najlepia výživa pre dieťa hlavne v prvých mesiacoch života. Pracujem s mojimi mamičkami vždy na tom, aby sme kojenie rozbehli, aby sme zabezpečili túto najlepiu výživu. Výživa materským mliekom tak, ako sa podarila vám nie je síce štandardná / kojenie z prsníka je vždy lepšie, pre mamu aj pre dieťa/ ale je úžasné, že sa vám darí odsávať dostatok mlieka pe dieťatko, mala som za svoj pediatrický život niekoľko mamičiek, kde výživa prebiehala týmto spsobom a vetko je v poriadku. Ani dĺžka kojenia nech vás netrápi, v štare do života dostal to najlepšie! som veľký zástanca a popagátor kojenia ale nemyslím si, že dĺžka kojenia je indikáto kvality, či ste alebo nie ste dobrá mama! Musíte si život zariadiť tak, aby ste boli dobrá mama aj mali zmysluplnú prácu a oto to sa snažíte.
    Spť k výžive: Po piatom mesiaci môžete začať s podávaním aj bez mliečnej výživy / mäsovozeleninový príkrm, obilniny, ovocie - po iestom mesiaci ovocie, mliečna kaša./. Prechod na umelé mlieko mžete realizovať tak, že jednu porciu podáte umeleého mlieka a ďaliu porciu materského mlieka, takže prechod sa môže zrealizovať behom niekoľkých dní. Za deň by pri čisto mliečnej výžive mal vypiť cca 720 ml mlieka, takže podľa toho koľko porcií vypije a samozejme aj podľa koľko vypije na jednu porciu pripravujte umelého mlieka. Mlieko pripravujte presne podľa návodu.

  • prikrmovanie...

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den. Chcem sa opytat ci robim spravne. Mam skoro 8 mesacneho synceka. do nedvna som ho kojila ja prikrmovala od 5 mesiaca. teraz sme zacali davat umele mliecko. Rano este v postielke vypije mliecko. Potom na ranajky mu dam chlebik, zje asi pol krajca. oklo pol 11 ide spinkat tak mu dam zase mliecko.Na obed zeleninovo masovy prikrm. Medzi tym sa napije vodicky. poobede mu davam ovocny prikrm na olovrant. potom ide este trochu spinkat a pred kupanim mu dam krupicku. Vecer ked ide spinkat okolo 20.00 mu dam zase mliecko. Je to v poriadku? minule mal taku zltu stolicu s kuskami ako keby tvarohu.. Moze to byt preto ze som prestala s kojenim a zacala som davat umele mliecko? Dakujem Vam za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Stolica ynamena naoyaj prechod na umele mlieko ale asi aj to, ze ma stale vela mliecnzch porcii. Mal by mat rano mlieko, potom chlebik alebo rohlik / biely/ bez natierky. Dopoludnia je vhodne podat ovocie. na obed zelenonovo masovy prikrm, odpoludnia znova mlieko, vecer kasu, niektore deti nazaj chcu vecer ako druhu veceru mlieko, treba mu ho dpriat. Teda mal by mat tri bezmliecne porcie / kasa je ciastocne mliecna/. Takze tych mliecnzch porcii je vlastne rovnako, len inak podane.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: