Čo kto napísal pre „tehuľky“?

Ľuba Lapšanská | 21. január 2008

PôrodČastokrát sa ma budúce mamičky pýtajú na knihy, ktoré by „mali“ počas tehotenstva prečítať. Vždy som mala pocit, že v kníhkupectvách ich je nepreberné množstvo. Lenže ako si má vybrať žena, ktorá sa doteraz o to nezaujímala, čaká svoje prvé dieťatko a nemá doma super vynález internet?

Prešla som sa po kníhkupectvách v okolitých mestách, opýtala som sa „webových“ známych aj tehuliek u nás a zistenie nebolo príliš ružové. Vo väčšine obchodov je množstvo rýchlo predajnej, doslova obrázkovej literatúry. Chýbajú ale (česť výnimočným kníhkupectvám) kvalitné publikácie, kde sa žena a jej partner dozvedia viac ako len to, čo sa robí s „rodidlami“ počas pôrodu a ako prebaľovať bábätko, prípadne akú kozmetiku mu nakúpiť!

Pokúsim sa teda navrhnúť zopár titulov pre budúcich rodičov, ktorí chcú vedieť viac. Prosím, aby ste to nebrali ako univerzálnu radu, aký postoj k materstvu zaujať. Len mám pocit, že mať prehľad je lepšie ako slepo kráčať vo vychodených chodníčkoch. :-)

- Zdravé těhotenství, přirozený porod – Ingeborg Stadelmann, One Woman Press 2000
Táto kniha je moja „biblia“. Veľmi často ju používam pri práci s tehotnými aj dojčiacimi mamičkami. Je plná konkrétnych praktických rád. Odporučila by som ju tým ženám, ktoré obľubujú prírodné liečenie, bylinky, aromoterapiu, homeopatiu, všetkým, ktoré chcú svoje problémy riešiť bez liekov. Samozrejme aj ostatné mamy si tu nájdu zaujímavé postrehy o tejto životnej etape. Autorka, skúsená pôrodná asistentka, sa v knihe zaoberá celým obdobím od počatia, tehotenstva a pôrodu až po šestonedelie, dojčenie a starostlivosť o novorodenca. Stojí za to, mať túto nadčasovú literatúru v domácej knižnici.

- Průvodce přemýšlivé ženy na cestě k lepšímu porodu – Henci Goer, One Woman Press 2002
Na priblíženie tejto knihy si vypožičiam výstižné slová z obálky: „... ako premýšľajúca žena máte asi vo zvyku zistiť si pred každým závažným rozhodnutím čo najviac informácií. Ak však dôjde na jedno z najdôležitejších rozhodnutí vo vašom živote – ako privediete na svet svoje dieťa – býva ťažké zhromaždiť dostatok presných a neskreslených faktov... „

Táto kniha vám ich rozhodne poskytne. Je priam nabitá množstvom informácií, zozbieraných výskumov, faktov, porovnaní a odkazov na ďalšie výskumy a ďalšiu literatúru... dozviete sa niečo o polohe bábätka koncom panvovým, cisárskych rezoch, nástrihu hrádze, dirupcii, infúziách, liekoch atď. atď. a to všetko vo forme čitateľnej pre laikov. Najmä pre nich je kniha určená. Avšak aj nejeden odborník by si ju mal preštudovať. Táto kniha vám dá viac odpovedí, ako jej vy položíte otázok. :-)
 
- Znovuzrozený porod, Michel Odent, Argo 1995 aj 2000
Pútavá kniha francúzskeho lekára, autora ku ktorému pociťujem hlbokú úctu. Okrem iných kníh, ktoré napísal budúcim mamičkám, odporúčam najmä túto. Opisuje úžasnú atmosféru kliniky v Pithiviers, kde M. Odent, začal s návratom pôrodov k ich prirodzenosti. Nájdete v nej aj listy a opisy konkrétnych žien, ktoré tu rodili, fotografie z prostredia, z prípravy na pôrod a hlavne samotných pôrodov.  Pochopíte prečo sú pri normálnom fyziologickom a nekomplikovanom pôrode zbytočné medicínske zásahy a...

...ako množstvo iných žien zatúžite precestovať s bruškom polovicu Európy, aby ste tam mohli priviesť na svet svoje dieťatko. :-)
V Pithivires sa okrem iného, rodia deti aj do vody. Tieto skúsenosti opisuje M. Odent aj v iných knihách. Prečítajte si ich. Otvárajú oči, aby ste lepšie videli na svet okolo seba a pochopili...

Ďalšie knihy od tohto autora, ktoré môžete v našich končinách a zrozumiteľnom jazyku zohnať sú:
Všichni sme děti vody (2001), vyd. Rodiče
Matka Země, (2003), vyd. Rodiče
Láska jako věda (2003), vyd. Rodiče


- Nová doba porodní – Vlastimil Marek, Eminent 2002
Pohľad muža, laika – „nezdravotníka“ na obdobie tehotenstva pôrodu a šestonedelia. Pohľad z inej strany a vôbec nie nezaujímavý. Deti sa na celom svete rodia odjakživa... ako?
Ako v minulosti? Ako v iných kultúrach? Ako dnes? A ako u nás? Ako im môžeme pomôcť? Ako sebe môžeme pomôcť? A ako sa zmenila spoločnosť, odkedy sa rodia deti v nemocniciach? Nemusíte s vyjadreniami autora súhlasiť, pre mnohých sú príliš kontroverzné, ale... Prečítajte si túto nanajvýš pozoruhodnú knihu a materstvo začnete vnímať ako absolútne prirodzené, ľuďom vlastné a nie ako chorobu ukončenú chirurgickým odstránením plodu. A ešte niečo: uvedomíte si, že za seba a svoje dieťatko ste od počatia zodpovední vy.

- Porod bez násilí – Frederick Leboyer, Stratos 1995
Priznám sa, že keď som po prvýkrát, asi v treťom mesiaci svojho prvého tehotenstva túto knihu čítala, veľa mi nehovorila. Nechápala som, že postupy, ktoré sú v nej opísané, boli (a niektoré dodnes sú!) súčasťou slovenského pôrodníctva. Až keď som sa prehrýzla cez množstvo inej literatúry a porozprávala sa so ženami, ktoré mali pôrod už za sebou, prijala som tú útlu knižočku do svojej knižnice. F. Leboyer, známy priekopník „jemného a príjemného“ pôrodu v nej nazerá na tento dej pohľadom dieťatka rodiaceho sa v nemocnici. Dozviete sa, ako asi vníma tento náš veľký a hlučný svet, keď opustí materské lono. A aj to, aký je rozdiel medzi ním a deťmi, ktoré sa narodili v tichu, prítmí, pohode... šetrne, nenásilne. Chcete vedieť prečo bábätká plačú?

Neobávajte sa, to ešte ani zďaleka nie je všetko... :-) nabudúce ďalšie...

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: