Chcete počúvať tlkot srdiečka? Ručný doppler – áno alebo nie?

Redakcia | 19. máj 2020
doppler - počúvať tlkot srdiečka

Ručný doppler je prístroj, ktorý umožňuje budúcej mamičke počúvať ozvy srdiečka plodu aj doma. Je však naozaj potrebný?

Pôvodne boli tieto prístroje vyvinuté v snahe vyjsť v ústrety tehotným ženám v prípadoch, keď sa obávajú o svoje dieťatko – vďaka prístroju môžu počuť jeho srdiečko kedykoľvek (po 12. až 16. týždni tehotenstva).

Vyšetrenia v tehotenstve
Prečítajte si tiež:

Vyšetrenia v tehotenstve

Doppler 

No práve ono „kedykoľvek“ tvorí jeden z kameňov úrazu – počuť tlkot srdiečka plodu je síce úžasné, ale skutočne by to nemalo byť kedykoľvek a už vôbec nie „čím viac, tým lepšie“. Sonda dopplera totiž plod dráždi a vyrušuje.

Aj pôvodný zámer znížiť úzkostlivosť budúcej mamičky sa prakticky minul účinkom – ak sa žena obáva o svoje dieťatko, má tendenciu doppler používať stále častejšie, čo vôbec nie je v poriadku. A ešte jedna vec – žena niekedy nedokáže odlíšiť, či ide skutočne o ozvy srdca dieťatka alebo o jej vlastný tep.

Preto môže ozvy z dopplera vyhodnotiť úplne nesprávne a zbytočne sa znepokojovať, alebo naopak – nedoceniť vážnosť situácie. 

Takže – doppler je síce zaujímavá maličkosť, ale v tejto rovine by to malo aj ostať. Rozhodne nie je nutnou súčasťou výbavy budúcej mamičky – ak sa tehuľka necíti dobre alebo sa obáva o svoje dieťa v brušku, vždy je najlepšie konzultovať to v lekárskej ambulancii.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: