Keď pohľad na dieťa BOLÍ

Mgr. Jana Janáková | 18. máj 2019
Keď pohľad na dieťa BOLÍ

Je prirodzené, že žena, ktorej sa nedarí otehotnieť, sa postupne vyčleňuje zo všetkých akcií, na ktorých by musela hľadieť na cudzie dieťa. Je pochopiteľné, že to pociťuje ako krivdu, že práve "hentej onakej" bolo dopriate stať sa matkou a jej...

Nik po dieťati predsa tak netúži, ako ona...

Slová, ktoré ženu túžiacu po bábätku rania:

Chce to len čas, ono to príde

Hovoriť o čase niekomu, kto sa roky neúspešne snaží o tehotenstvo, je komické. Realitou je fakt, že čas hrá proti neplodnému páru. Vekom sa šance na úspešné otehotnenie prirodzene znižujú...

Choďte na dovolenku a určite sa to podarí

Naozaj? Samozrejme, že relax a zmena prostredia pomôžu uvoľniť sa, no vždy je to o psychickom napätí, ktoré kto nezažil, nepochopí.

Na mňa iba pozrel a už som bola tehotná...požičiam ti ho?

To mal byť vtip? Možno ste to mysleli dobre, no môže to vyznieť ako necitlivé chvastanie.

Chceš dieťa? Moje neposlúchajú, pokojne si jedno vezmi.

Nesťažuj sa na skutočnosť, že vás deti hnevajú, alebo neposlúchajú, také deti proste niekedy sú. A ponúkať ich ako tovar pôsobí necitlivo a nevďačne. A naviac, kamarátka nechce vaše dieťa, chce svoje dieťa. Naozaj to nie je to isté.

Ja by som na umelé oplodnenie nikdy nešla, je to zásah do organizmu.

Každý by mal radšej dieťa prirodzenou cestou, keby to išlo. Nikto nechce podstupovať IVF len tak, ale až keď ho okolnosti privedú na túto cestu. Ak sa pár vydá cestou umelého oplodnenia, má dostatok informácií, čo všetko je za tým, zvážil plusy a mínusy, riziká a šance. Počíta s tým, že radšej teraz prejde určitým stresom, bolesťou, finančnými výdavkami, aby mohol mať tiež deti, než aby dal prednosť pohodliu pred možnosťou, že vôbec niekedy bude v náručí držať svoje dieťa. 

Zopár rád na záver:

  • Nikdy sa nepýtajte partnerov, kedy už konečne budú mať deti.
  • Nevravte o nich, že sú beznádejní karieristi len preto, že sú 5 rokov manželmi a stále nemajú deti.
  • Rešpektujte fakt, že ne/plodnosť dvoch ľudí je intímna záležitosť a nie téma na rozhovory v širokej spoločnosti rodiny či priateľov.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: