Vo Veľkej Británii možno otvoria školu pre LGBT ľudí

redakcia MAMA a ja | 21. apríl 2015

Vo Veľkej Británii možno otvoria do troch rokov školské zariadenie iba pre lesbičky, gayov, bisexuálov a transgender (LGBT) mladých ľudí.

Vo Veľkej Británii možno otvoria do troch rokov školské zariadenie iba pre lesbičky, gayov, bisexuálov a transgender (LGBT) mladých ľudí.

Stúpenci tohto nápadu tvrdia, že by sa tým poskytlo útočisko pred diskrimináciou. Škola sa má založiť v Manchestri a bude na nej môcť študovať 40 študentov na plný úväzok a 20 študentov na čiastočný úväzok, ktorí chcú zároveň navštevovať tradičné štátne školy. Podľa zakladateľov školy bola potreba otvoriť takúto inštitúciu, ktorá je založená na  „záchrane životov“ a pomoci zraniteľným mladým ľuďom, ktorí by boli na bežnej štátnej škole ohrození. „Pravdou je, že napriek zákonom, ktoré chránia homosexuálne orientovaných ľudí pred homofóbnym šikanovaním, v školách je šikanovanie stále neuveriteľne bežné a spôsobuje, že sa mladí ľudia cítia izolovaní a odcudzení, čo často vedie k záškoláctvu a v najhoršom prípade k samovražedným scenárom,“ povedala Amelia Leeová, strategická riaditeľka pre LGBT v Severozápadnom Anglicku, pre the Guardian. „Nejde o vytvorenie malej bezpečnej enklávy mimo reálneho sveta, ročne pomáhame vzdelávať o homosexualite 9 000 bežných žiakov a 1 000 učiteľov. Okrem toho, podporu, akú táto nová škola ponúkne žiakom na čiastočný úväzok, môže ponúknuť aj ich bežná škola, ak to je to, čo chcú,“ dodala.

Je naozaj otázne, či je takýto prístup správny alebo nie. Zaujíma nás váš názor a preto budeme radi, ak nám ho pošlete na redakcia@mamaaja.sk.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: