Strach z pani doktorky

Redakcia | 4. december 2016
Strach z pani doktorky

Strach z návštevy lekára vzniká už v dojčenskom veku. Ale v tejto veci môžeme my rodičia, ale samozrejme i detskí lekári, urobiť veľa. Pomôžte deťom zabojovať so strachom z lekárov.

Kedy vzniká u detí strach z lekára?

Rodičia by mali svoje deti dostatočne včas pripraviť na návštevu lekára, aby zabránili vzniku prehnaného strachu. Tento strach sa objavuje podľa údajov pediatrov na konci prvého roku, svoj vrchol dosahuje v období batoľaťa a môže pretrvávať až do dospelého veku.

Samko je ozajstný Indián a Indiáni nepoznajú bolesť! Pri bláznení a vyvádzaní už „utŕžil“ tento päťročný chlapec nespočetne veľa odrenín a modrín – nikdy však neplakal. Len zaťal zuby a na bolesť rýchlo zabudol. V poslednej dobe to však nepomáha.

Prečítajte si: 10 tipov pre rodičov: Keď sa dieťa „drží maminej sukne“

Pri hraní v parku sa mu zaboril do nôžky kúsok črepiny, návšteva lekára bola nevyhnutná. Teraz sedí vo veľkej čakárni a rodičia ho nespoznávajú. So spotenými dlaňami sa túli k mame: „Ja sa bojím,“ šepká jej – odvážny Indián sa mení na malého „strachopuda“...

Strach z lekára môže u detí prameniť zo zlej skúsenosti

Strach z lekára so všetkými následkami, ako je panika, plač, vzdor – pred tým kapitulujú často aj najchápavejší rodičia. Väčšinou sú za to, že sa deti tak boja zodpovedné dva faktory: nepríjemné, možno dokonca traumatizujúce zážitky (ako napr. zle pichnutá injekcia do žily či jej opakované pichnutie), alebo málo empatický/á lekár/ka.

A tiež neistota rodičov, ktorá sa prenáša na dieťa a pôsobí negatívne na celú návštevu lekára. Už dojča cíti veľmi presne, keď sú rodičia v súvislosti s návštevou lekára skeptickí a bojazliví. Najmä pri očkovaní reagujú inak ako rodičia, ktorí sú presvedčení o správnosti takýchto medicínskych úkonov a vedia z tohto dôvodu aj svoje malé dieťa lepšie utešiť pri malých boliestkach.

Aká by mala byť reakcia rodiča, ak má dieťa strach z lekára

Prečo sa vaše dieťa cíti pri návšteve lekára nepríjemne, je ľahko pochopiteľné: svojský pach, veľa neznámych tvárí, dieťa nevie, čo ho presne čaká – veľký stres pre deti, ktoré vedia len obmedzene reagovať „s rozumom“.

A rodičia to cítia. „Nemusíš sa báť, to nebolí,“ takto utešujú svoje ustráchané dieťa. Avšak takéto dobre mienené upokojenie obsahuje dve dráždiace slová, „strach“ a „bolieť“, ktoré spôsobia práve opak toho, čo vlastne sledujete.

Deti už v dvoch rokoch vedia: to nemôže znamenať nič dobré – a zaujmú obranné postavenie. Ak vedľa takéhoto dieťaťa sedí podráždená mama, stupňuje sa toto napätie až do strachu. Rovnako kontraproduktívne sú malé pokusy o vydieranie, ak už nepomáha pekné slovo: „Ak si nebudeš umývať zuby, bude ti ich musieť zubár vytrhnúť.“ Ani toto príliš neposilňuje dôveru detí v lekárov.

Čoho sa vyvarovať, ak má dieťa strach z lekárov?

Rodičia by sa mali vyhnúť tomu, aby do ambulancie priniesli so sebou stres, netrpezlivosť a zlú náladu. Malé dieťa potrebuje v situáciách, kedy sa cíti ohrozené – napr. pri odbere krvi alebo injekcii – podporu a materinskú útechu.

Žiadne dieťa by nemalo byť nechané napospas osudu samé so slovami od mamy: „Ja sa na to nemôžem pozerať, idem von.“ Rodičia by nemali v ambulancií používať „nemilý“ tón hlasu ani vyjadrenia, ktoré ponižujú dieťa.

Prečítajte si: Hry na doktora – problém?

Tipy, ako pomôcť dieťaťu prekonať strach z lekárov

  • Doma alebo v materskej škole by ste sa mali pokúsiť hravou formou oboznámiť deti s témami lekár, nemocnica a záchranná služba. To eliminuje u dieťaťa strach z neznámeho. Môžete si napríklad popozerať a vyskúšať medicínske „náčinie“, ľahnúť si na posteľ alebo nosidlá a navzájom sa obviazať. Takéto skúsenosti sú dôležité a pomáhajú odbúrať strach.
  • Nevysvetľujte veľa a nesľubujte, že to nebude bolieť. Držte sa radšej pravdy. Pomôcť môže aj to, ak budete dieťaťu rozprávať o svojom vlastnom strachu z injekcie v období, keď ste boli deťmi, ale aj o skúsenostiach, že to nebolo väčšinou až také zlé.
  • Pri návšteve: Dieťa by malo mať odev, ktorý sa ľahko oblieka a vyzlieka. Pri malých deťoch nezabudnúť na náhradné plienky.
  • Vezmite obľúbenú hračku dieťaťa! U obzvlášť bojazlivých detí pomôže doprovod obľúbeného macka a vyšetrenie v náručí matky, aby sme tak zmiernili stres dieťaťa.
  • Rodičia by ale nemali vkĺznuť do roly ochrancu, lebo vzniká nebezpečenstvo, že dieťa bude pociťovať vyšetrenie ako spôsob ubližovania.
  • Urobte si doma stručné poznámky, ako doteraz choroba prebiehala: Kedy začalo byť dieťa malátne, bez chuti do jedla, kedy začala horúčka? Aká vysoká bola? Pri plačúcom dieťati v ambulancií nemusíte loviť v pamäti.
  • Pri väčších bolestiach ohláste telefonicky, že prídete s plačúcim a kričiacim dieťaťom a spýtajte sa na dobu čakania. Zapíšte si aj vaše otázky týkajúce sa napr. stravy dieťaťa. Pri napätej atmosfére u lekára by ste mohli rýchlo zabudnúť, čo všetko ste od neho chceli všetko vedieť.
  • Ako prípravu na návštevu lekára by ste sa mohli zahrať doma divadielko s mackom, pričom necháte dieťa vykonávať rolu lekára.
  • Dieťa by malo byť pri návšteve lekára vyspaté a najedené (ak lekár neprikáže inak). Takéto deti reagujú pokojnejšie.

Prečítajte si: Prečo sú škôlkari tak často chorí?

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: