Slovensko spúšťa pohotovostný systém na pomoc deťom v ohrození života

redakcia MAMA a ja, tlačová správa MV SR | 11. apríl 2015

Pohotovostný systém AMBER Alert Slovensko – Dieťa v ohrození života realizuje Linka detskej istoty pri Slovenskom výbore pre UNICEF v spolupráci s Prezídiom Policajného zboru - odborom pátrania.

Pohotovostný systém AMBER Alert Slovensko – Dieťa v ohrození života realizuje Linka detskej istoty pri Slovenskom výbore pre UNICEF v spolupráci s Prezídiom Policajného zboru - odborom pátrania. Systém sa používa v prípadoch, ak má polícia informácie o únose dieťaťa (nevzťahuje sa na tzv. rodičovské únosy), alebo ak sa dieťa stalo obeťou trestného činu, pričom je bezprostredne ohrozené na živote alebo zdraví.

AMBER Alert Slovensko je odpoveďou na potrebu rýchlej reakcie v prípadoch únosu dieťaťa. Mal by zapojiť verejnosť, ale nemal by vyzývať verejnosť, aby zasahovala, ale len pomáhala pri hľadaní, a to rýchlym poskytovaním informácií kompetentným orgánom. Cieľom je okamžité informovanie verejnosti o zmiznutí dieťaťa do niekoľkých minút od okamihu, keď polícia považuje použitie tohto systému na nevyhnutné.

Na slávnostnom spustení pátracieho systému na Slovensku sa 31. marca 2015 zúčastnil aj Jozef Halcin, riaditeľ odboru prevencie kriminality Ministerstva vnútra SR. „Naša krajina sa stane súčasťou európskeho pohotovostného systému pre nezvestné deti a dúfam, že pomôže zachrániť čo najviac detských životov. Čím viac ľudí sa zapojí, tým bude systém úspešnejší,“ povedal na tlačovej konferencii Jozef Halcin. Do systému budú zapojené médiá, partneri z oblasti verejnej dopravy, poskytovatelia internetových služieb, mobilní operátori, prevádzkovatelia LED tabúľ, taxi služieb, štátne a súkromné organizácie. Tiež sa môžu zapojiť aj občania formou zaregistrovania sa na stránke www.amberalert.sk.

Vytvorenie pohotovostného systému podporuje aj Európska komisia, ktorej zámerom je zaviesť pohotovostné systémy vo všetkých členských štátoch EÚ. Zatiaľ z 28 funguje iba v 12 štátoch.

Administrátorom AMBER Alert Slovensko je pre celé územie Slovenska odbor pátrania PPZ v Bratislave.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: