Rastlinné mlieka a deti: Na čo si dať pozor?

Ponuka alternatívnych rastlinných „mliek“ nebola nikdy pestrejšia. Už dávno nie sú výsadou len ľudí s alergiami či vegánov – mnoho ľudí si rastlinné mlieka obľúbilo pre ich chuť, ľahšiu stráviteľnosť alebo pocit, že robia pre seba niečo zdravé. Rastlinné mlieka si môžu obľúbiť aj deti, ktoré majú s klasickým mliekom problém.
Rastlinné „mlieko" a deti
Rastlinné nápoje prinášajú rôzne benefity, napríklad ochranu pred určitými ochoreniami (napr. ovsené mlieko môže pomôcť znižovať riziko rakoviny) a zároveň znižujú vplyv na životné prostredie. Pri výmene klasického živočíšneho mlieka za rastlinné však musíme mať na pamäti ich odlišné zloženie, najmä ak ich podávame deťom. Zatiaľ čo kravské mlieko obsahuje veľké množstvo bielkovín, väčšina rastlinných mliek obsahuje bielkovín len minimum.
Na nutričnú hodnotu rastlinného mlieka má veľký vplyv aj spôsob spracovania
Vedci z Univerzity v Brescii a Kodani analyzovali nutričnú kvalitu 10 druhov rastlinných mliek a porovnali ich s dvoma typmi kravského mlieka. Skúmali aj vplyv spracovania UHT, pri ktorom sú potraviny zahrievané nad 140 °C, aby vydržali dlhšie. Tento proces však môže znižovať ich nutričnú hodnotu. „Väčšina rastlinných nápojov už teraz obsahuje menej bielkovín ako kravské mlieko,“ vysvetľuje potravinová vedkyňa Marianne Nissen Lund z Univerzity v Kodani. „Bielkoviny, ktoré sú prítomné, sú navyše často modifikované teplom, čo vedie k stratám esenciálnych aminokyselín.“ Tieto aminokyseliny sú kľúčové pre zdravie a ich úbytok môže ovplyvniť nutričnú kvalitu potraviny.
Vedci však nehovoria, že rastlinné mlieka sú zlé alebo škodlivé pre naše zdravie. Upozorňujú len na dôležitosť sledovania nutričných informácií na obaloch a odporúčajú, ak je to možné, pripravovať si rastlinné nápoje doma.