MLIEKO A MLIEČNE VÝROBKY: Koľko a ktoré dieťa naozaj potrebuje?

MUDr. Katarína Vicianová | 24. september 2019
MLIEKO A MLIEČNE VÝROBKY: Koľko a ktoré dieťa naozaj potrebuje?

„Moje dieťa máva často svetlú stolicu po konzumácii väčšieho množstva bielkovín, konkrétne syrov. Je to pre organizmus škodlivé? Aké syry môže dvojročné dieťa konzumovať a v akom množstve? Syn má rád parenicu a korbáčiky...“ Na otázku našej čitateľky odpovedá MUDr. Katarína Vicianová

Dieťa má mať vyváženú stravu. Už sama vidíte, že váš syn má určitý problém po konzumácii väčšieho množstva syrov. Takže by ste mali ich príjem regulovať. Zmeny stolice u vášho synčeka sú dôkazom toho, že zložky stravy, ktoré v tomto veku nepatria do výživy dieťaťa, organizmus nevie spracovať. Nuž, a tieto výrobky sú tiež príliš slané. Na trhu máme dostatok iných mliečnych výrobkov vhodných pre 2-ročné deti.  

Mlieko a mliečne výrobky = každodenná súčasť jedálnička detí 

V 9. – 10. mesiaci života a až do konca druhého roku má dieťa vypiť približne 400 – 500 ml mlieka alebo zjesť mliečne výrobky. Pritom:

  • 100 ml mlieka zodpovedá 1 plátku syra (15 g) alebo 30 g mäkkého syra (tvaroh, žervé).
  • 100 g jogurtu zodpovedá približne 150 ml mlieka.                                                                       
  • U dojčených detí pokračujeme v dojčení podľa toho, či to matke alebo dieťaťu vyhovuje. Pri priemernej tvorbe 0,5 l denne poskytuje materské mlieko v tomto období 1/3 potrebnej energie a bielkovín. V strave ho kombinujeme aj s inými mliečnymi výrobkami. Po prvom roku života sa dieťa ďalej dojčí alebo dostáva umelú formulu a tu môžeme na varenie začať používať kravské plnotučné mlieko. Kravské mlieko je do 1. roka pre výživu dojčiat nevhodné. V prvých 2 až 3 rokoch deťom nepodávame ani mlieko so zníženým obsahom tuku.  

Pre deti sa preto odporúča skôr mlieko pasterizované (kratšia doba trvanlivosti). Trvanlivé mlieko s predĺženou dobou  sa nemá používať denne. Vysoká teplota znižuje hlavne obsah vitamínov. Pasterizované a uperizované mlieko už neprevárame.

Mlieko a jogurty nezahlieňujú. Je to povera

Potvrdzuje to i najnovšia odborná literatúra ako i pediatri – gastroenterológovia. Naopak, kravský laktoferín stimuluje ochrannú vrstvu žalúdka, preto treba piť mlieko napr. pri zápaloch dýchacích ciest a prehĺtaní hlienu z nosa, či pri antibiotickej liečbe.

Maslo patrí medzi tradičné mliekarenské výrobky

Názory odborníkov na význam mliečneho tuku vo výžive sú rôzne. Poznáme i obdobia, kedy boli preferované rastlinné tuky (rastlinné maslo) na úkor živočíšnych (kravské maslo). Odporúčame preto (podľa odbornej literatúry) skôr používať kravské maslo. Pretože mliečny tuk je ľahšie stráviteľný a má aj celý rad už spomínaných biologicky významných látok, vitamínov, fosfolipidov a pod., jeho mastné kyseliny sú pestrejšie a úplnejšie.

Kyslomliečne  výrobky

Najčastejšie sa vyrábajú z kravského mlieka, ale môžu sa vyrábať aj z ovčieho alebo kozieho mlieka. Sú prírodným zdrojom plnohodnotných bielkovín, vápnika, fosforu, vitamínov skupiny B a z pohľadu výživy patria medzi najvýznamnejšiu skupinu mliečnych výrobkov.           

Po zavedení prvého (mäsovo-zeleninový) a druhého (ovocno-zeleninový) príkrmu môžeme už  v 7. – 8. mesiaci podať jogurt. Začíname nesladeným, ľahko stráviteľným bielym jogurtom (nie smotanovým), najlepšie aj s probiotikami. Vyberáme taký jogurt, čo má kratšiu dobu spotreby (ideálne do 21 dní) a neobsahuje prídavné látky.

Pri výrobe jogurtov, ako aj iných kyslomliečnych výrobkov sa počas mliečneho kvasenia čiastočne rozkladá aj mliečna bielkovina, čím sa stáva ľahšie stráviteľnou a klesá jej schopnosť vyvolávať alergiu.       

Sortiment kyslomliečnych výrobkov je veľmi široký. Podľa použitej kultúry (označenie pre rôzne mikroorganizmy používané pri priemyselnej výrobe) sa rozlišujú tieto základné druhy: jogurty,  jogurtové mlieko, acidofilné mlieko, kefír, kefírové mlieko (je charakterizované kefírovou kultúrou, ale má nižší počet  živých mikroorganizmov ako kefír), zakysané (alebo kyslé) mlieka a zakvasené mlieka.                                               

Je dôležité pripomenúť, že bakteriálne kultúry, napr. v jogurtoch, pozitívne ovplyvňujú zloženie črevnej mikroflóry tým, že potláčajú mikroorganizmy vyvolávajúce hnilobné procesy v čreve.       

Jogurtová kultúra napomáha i lepšiemu vstrebávaniu minerálnych látok a niektorých vitamínov v tráviacom systéme. Kyslomliečne výrobky majú dnes vysokú pridanú hodnotu.                                                        

Dôležitú skupinu kyslomliečnych výrobkov tvoria kyslomliečne výrobky s probiotickými kultúrami. Probiotiká sú živé, bioaktívne substancie mikroorganizmov,  ktoré nepatria k živinám. Sú to jeden alebo viac zmesové kultúry živých mikroorganizmov, ktoré ovplyvňujú a zlepšujú mikrobiálne zloženie črevnej flóry.

Tvaroh a tvarohové výrobky

Na báze tvarohu sa vyrábajú nátierky a peny, ktoré sú ľahké a veľmi dobre stráviteľné.

Tvaroh podávame deťom až po 1. roku života vzhľadom na vysoký obsah bielkovín.  Aj mliečne krémy s obsahom tvarohu určené pre deti, ktoré sú bežne dostupné v našich obchodoch, obsahujú veľa tvarohu, ich zaradenie je preto vhodné až po 1. roku. Je v nich približne iba polovičné množstvo vápnika než v mlieku alebo jogurtoch. 

Syry prírodné a topené sú  tiež koncentrát mliečnej bielkoviny. Oproti tvarohu, ako aj ostatným výrobkom sa trvanlivosť syra aj spôsob úschovy približuje maximálne nárokom spotrebiteľa.

Poznáte symbol „t. v suš“? 

Je to číslo, ktoré udáva obsah tuku v sušine v %. Ide o množstvo tuku, ktoré zostane v syre, ak odoberieme všetku vodu. „Absolútne množstvo tuku“ je však vždy nižšie.  U niektorých syrov predstavuje asi polovicu tuku v sušine, u tvrdých syrov je to viac, asi dve tretiny. Pre deti sa odporúčajú syry, ktoré obsahujú maximálne 25 % absolútneho množstva tuku alebo tvrdé syry s maximálne 45 % tuku v sušine.

Parenica

Tradičná slovenská parenica  má 200-ročnú tradíciu a nie náhodou bola vyhlásená za „kráľovnú syrov“.  Slovenská parenica sa vyrába z čerstvo nadojeného nepasterizovaného ovčieho mlieka od pasúcich sa oviec alebo zo zmesi čerstvého nepasterizovaného ovčieho a kravského mlieka. V tomto prípade však musí obsahovať aspoň 50 % ovčieho mlieka. Parenica je tradičný slovenský, polomäkký, nezrejúci, stredne tučný, ťahaný, parený ovčí syr s veľmi jemnou chuťou.

Korbáčik je tradičný ručne vyrábaný syr z Oravy alebo Zázrivej. Vyrába sa parením vykysnutého syra z kravského mlieka. R Hlavným rysom produktu je jeho neobvyklý tvar: je vyrobený z pásikov. Pásiky sa prekladajú do tvaru korbáčika s dĺžkou 10 – 50 cm. Jeho farba sa pohybuje od bielej, žltkastej alebo zlatožltej. 

Oba tieto výrobky – parenica i korbáčiky – sú vhodné pre malé deti. Najskôr ich však odporúčame zaradiť do stravovania až po 2. roku života. 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: