Menopauza: Ako ju rozpoznáte?

Redakcia | 25. apríl 2018
menopauza, klimaktérium, prechod, poruchy menštruačného cyklu, depresia
foto: Mgr. Zuzana Paprskárová

Menopauza je prirodzený míľnik v živote každej ženy. A hoci ju málokedy vedome očakávame, je prirodzenou súčasťou nášho bytia. Náš život ako ženy však nekončí, len sa posúva do ďalšej etapy. Je niekoľko príznakov a symptómov, ktoré nás upozorňujú na začínajúcu menopauzu. My vám ponúkneme prehľad tých najčastejších.

Zjednodušene povedané, menopauza v živote ženy znamená stratu menštruačného cyklu. Nemôžeme to však paušálne zovšeobecňovať. Niektoré z nás mávajú z času na čas poruchy menštruačného cyklu alebo majú cyklus nepravidelný. Vo všeobecnosti sa  najčastejšie menopauza diagnostikuje u ženy, ktorá nemala menštruáciu viac ako 12 mesiacov.

Premenopauza alebo menopauza?

V skutočnosti to však nie je také jednoduché. Začiatok menopauzy nám signalizujú mnohé iné symptómy ešte pred stratou cyklu. Znížená produkcia ženských pohlavných hormónov, estrogénu a progesterónu, môže spôsobiť množstvo ťažkostí, vysoko individuálnych u každej ženy. Môžeme ich pociťovať niekoľko rokov predtým, ako sa nám naruší menštruačný cyklus.

U väčšiny žien sa telo pripravuje na menopauzu po štyridsiatom roku života. Hladina hormónov postupne klesá až do obdobia menopauzy. Tá nastáva približne medzi 45. a 54. rokom.

Táto fáza života znamené pre ženu veľa zmien. Typické príznaky menopauzy sa nemusia prejaviť u každej ženy. Sú ženy, ktoré prejdú do menopauzy a sotva to postrehnú. Sú však aj ženy, ktoré potrápia návaly tepla, priberanie, náladovosť, či depresia.

Čo všetko môžeme na sebe pozorovať?

Nepravidelný menštruačný cyklus

Zmeny v menštruačnom cykle sú najvýraznejším znakom klimaktéria. Menštruácia neprichádza pravidelne, krvácanie môže byť slabšej, či silnejšej intenzity. Ak sa menštruácia nedostaví 12 mesiacov po sebe, lekári konštatujú menopauzu.

Návaly horúčavy

Tento nepríjemný a zdanlivo malicherný problém trápi väčšinu žien. Návaly tepla môžu postihnúť celé telo alebo iba hornú polovicu. Návaly trvajú od 30 sekúnd po 10 minút a líšia sa svojou intenzitou. Sprevádzať ich môže výrazné nárazové potenie a začervenanie, pocit nevoľnosti.

Nespavosť

Časté budenie sa v noci a neschopnosť opäť zaspať je príznak sprevádzajúci menopauzu. Môžete mať problém zaspať a prespať celú noc. Ráno sa cítite nevyspatá, unavená, nervózna. Naša potreba spánku je individuálna, no väčšinou sa odborníci zhodujú na 6 až 8 hodinách za noc.

Zvoľte si vlastný rituál ukladania sa na spánok, či už je to pohár teplého mlieka, medovkový čaj alebo relaxačný kúpeľ.

Vyvarujte sa pozeraniu do obrazoviek televízora, mobilu, či počítača tesne pred spaním! Svetlo displeja narúša spánok. Mozog potrebuje istý čas pred spaním na vypnutie a nastavenie sa do pokojného režimu.

Depresia

Premenlivé psychické rozpoloženie trápi množstvo žien v období menopauzy.

Typické sú psychické príznaky ako strata radosti zo života, podráždenosť, napätie, nepokoj, nesústredenosť, obavy z budúcnosti.

Depresiu však môžu sprevádzať aj telesné prejavy ako zvýšené potenie, búšenie srdca,  nespavosť, poruchy trávenia, bolesti nôh, chrbtice, suchosť slizníc, trasenie rúk.

Za depresiu opäť môže estrogén, jeho zníženie môže spôsobiť zmenu správania ženy a úzkostné stavy.
Ak sú vaše pocity neznesiteľné, neváhajte a navštívte lekára. Pomôcť môže hormonálna substitučná liečba a ak je to nevyhnutné, aj antidepresíva.Doma si uvarte čaj z ľubovníka bodkovaného.

Časté močenie

Vagína i močový mechúr strácajú svoju elasticitu. Časté nutkanie na močenie, únik moču alebo nepríjemný pocit pri močení sú bežnými príznakmi menopauzy. Ak je problém pre vás nepríjemný a znižuje vám kvalitu života, obráťte sa na svojho ošetrujúceho lekára, pomôže vám.

Zmena libida

Za zníženú chuť na sex môže estrogén. Nechuť na intímnosti s manželom, bolesť pri pohlavnom styku dokážu znepríjemniť život a na čas narušiť harmóniu v partnerskom vzťahu.

Príznakov sprevádzajúcich obdobie menopauzy môže však byť oveľa viac. Zaskočiť vás môžu zmeny na vašom tele, priberanie, vysušovanie vlasov, pokožky, únava, nechutenstvo, zníženie mozgovej aktivity, tŕpnutie končatín, bolesti kĺbov, nočné potenie.

Zdôrazňujeme, že nie každá žena má všetky príznaky menopauzy. Symptómy sú veľmi individuálne a týmto obdobím môžete prejsť aj bez akýchkoľvek výraznejších problémov.

Zdroj: healthyway.com

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: