S bolesťami bruška pomôžu aj lekári z Bezručovej

PR článok | 22. jún 2024
S bolesťami bruška pomôžu aj lekári z Bezručovej
foto: Poliklinika Bezručová

Opička Bezi, známa svojou zvedavosťou, pocítila jedného dňa pri skúmaní pralesa zvláštnu bolesť v brušku. Nemohla skákať a ani banány jej nechutili. Spoznali ste v príbehu svoje dieťatko?

Bolesti bruška

Poznáme to aj my dospelí, problémy s trávením či bolesťami brucha nie sú príjemné. Čo v prípade tých najmenších? „Čoraz viac detí trápia poruchy trávenia, ktoré môžu mať vplyv na ich vývin,“ priblížila vedúca lekárka Gastroenterologického centra Junior Bezručova Iveta Čierna s tým, že ochorenia môžu mať rôzne príčiny, či už ide o infekcie, alergie, intolerancie alebo genetiku.

„V dojčenskom a batolivom veku sa stretávame s poruchami výživy, neprospievaním z rôznych dôvodov, alergiou na bielkovinu kravského mlieka či vrodenými vývojovými chybami. U starších detí pribúdajú refluxová choroba pažeráka, vredová choroba žalúdka a dvanástnika, zápalové ochorenia čriev, autoimunitné ochorenia, chronické choroby pečene, žlčových ciest a pankreasu. Veľkú časť tvoria aj funkčné poruchy tráviaceho traktu,“ uviedla.

Kedy treba spozornieť pri bolestiach bruška?

Varovnými príznakmi sú časté vracanie, pretrvávajúce hnačky či krv v stolici. Všímať si treba celkový zovňajšok dieťaťa, alarmujúcim príznakom je bledá pokožka, koža sfarbená dožlta, vyklenuté bruško, úbytok na hmotnosti. „Toto určite netreba podceňovať a okamžite vyhľadať lekára,“ dodala.

Poliklinika Bezručova sa rozšírila o nové centrá

Poliklinika Bezručova otvorila aj ďalšie pracoviská pre detských pacientov. Novootvorené Pediatrické centrum, Gastroenterologické centrum Junior a ORL centrum sú vybavené modernými ambulanciami, pripravenými poskytovať kvalitnú diagnostiku a liečbu.

Milým vizuálnym prvkom je maskot detských oddelení, opička Bezi, ktorá je súčasťou interiéru každého z nich. „Veľmi nás teší, že sme v relatívne krátkom čase dokázali súbežne otvoriť dôležité centrá pre deti. Denne v nich dokážeme prijať až 80 pacientov,“ hovorí medicínsky riaditeľ Polikliniky Bezručova Tibor Hlavatý.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: