Krátkozrakosť sa čoraz častejšie týka aj detí. Podpisujú sa pod to aj moderné technológie.

PR článok | 14. máj 2024
Krátkozrakosť sa čoraz častejšie týka aj detí. Podpisujú sa pod to aj moderné technológie.
foto: VšZP

Mobilné telefóny, televízne a počítačové obrazovky či tablety. Spôsobov, ako si v súčasnosti nadmieru namáhajú oči deti aj dospelí je viacero. Lekári však dvíhajú varovný prst – vek pacientov, ktorí s očnými problémami prichádzajú do ambulancií, je čoraz nižší. Hovoria doslova o novodobej epidémii krátkozrakosti. A hoci sú chyby oka často geneticky podmienené, za ich skorší nástup si môžeme sami.

Strata schopnosti ostrenia do blízka, najmä zhoršené videnie pri čítaní, sa bežne objavovalo u väčšiny populácie až okolo 45. roku života. Avšak nesprávny životný štýl v kombinácii s podceňovaním významu prevencie spôsobujú, že tieto problémy s očami nastupujú u čoraz väčšieho počtu ľudí oveľa skôr a krátkozrakosť sa nevyhýba ani deťom. Tú minulý rok dokonca diagnostikovali u detských poistencov Všeobecnej zdravotnej poisťovne (VšZP), ako tretiu najčastejšiu. „Z porúch zraku u detí minulý rok dominoval astigmatizmus, zápal spojiviek a krátkozrakosť, ktorú zistili u viac ako 18-tisíc detí,“ spresňuje hovorkyňa VšZP Marianna Bublavá. 

Zhoršujúci sa zrak

Celkovo zhoršujúci sa zrak slovenskej populácie dokazujú aj interné dáta najväčšej zdravotnej poisťovne. V roku 2023 vykázali lekári nejakú diagnózu v súvislosti s chorobou očí u vyše 672-tisíc poistencov. Problémy so zrakom boli zároveň častejšie odhalené u žien ako u mužov. „Počet poistencov s chorobami očí medziročne mierne stúpa, zhruba o 1,7 % od roku 2021 vzhľadom na poistný kmeň,“ vysvetľuje M. Bublavá.

Odborníci sa zhodujú, že jednou z podstatných príčin zhoršujúceho sa zraku u detí aj dospelých je aj nadmerné trávenie času pred obrazovkami najrôznejších zariadení. „Náš zrak jednoducho nenecháme dostatočne oddýchnuť si. Práve preto je pre oči veľmi dôležitý pobyt vonku, keď sa viac zameriavajú na vzdialenejšie objekty, čím sa regenerujú,“ vysvetľuje očná lekárka MUDr. Katarína Kornfeld. Počítačové hry u detí, či sedavé zamestnanie spojené s prácou za počítačom u dospelých, je preto vhodné čo možno najviac vyvažovať pobytom vonku na dennom svetle. To ale nestačí.

Prevencia, prevencia, prevencia

Predchádzať problémom s očami pomôžu najmä pravidelné návštevy očnej ambulancie. Viaceré z nich totiž ešte nemusíme pociťovať, ale už môžu byť prítomné. Ak vás pediater počas preventívnej prehliadky vášho dieťaťa upozorní na jeho zhoršujúci sa zrak, neváhajte a čím skôr vyhľadajte očného lekára. Ak už má vaše dieťa alebo vy diagnostikovanú niektorú z dioptrických chýb, nemali by ste zabúdať na pravidelné prehliadky. „Na opätovné premeranie by ste v takomto prípade mali chodiť raz za rok a uistiť sa, že používate správnu hodnotu dioptrií,“ dodala MUDr. K. Kornfeld. 

Pomôcť si môžete aj kvalitnou stravou, a to najmä potravinami s obsahom luteínu a zaexantínu, ktoré sa nachádzajú v zelenom a žltom ovocí a zelenine. Tieto látky chránia sietnicu pred pôsobením voľných radikálov. Pod zhoršovanie zraku sa podpisuje aj fajčenie. 

Oči prezradia aj iné choroby

Vedeli ste, že existuje obrovské množstvo chorôb, ktoré sa dajú vyčítať aj z očí? Na pravidelnú preventívnu prehliadku u oftalmológa máte preto dôvodov viac než dosť. Očný lekár dokáže takýmto neinvazívnym spôsobom zistiť už v počiatočných štádiách napríklad hypertenziu, zle liečený diabetes či prvé príznaky roztrúsenej sklerózy, ktoré sú najmä už žien viditeľné tiež najskôr na očiach. 

Ak je problém dioptria, pomôže aj VšZP 

Ak majú problémy so zrakom vaše deti, máte možnosť pre ne žiadať o príspevok v rámci Peňaženky zdravia MAXI. VšZP ponúka pre deti až 100 eur na okuliarový rám bez obmedzenia dioptrií či na rám a okuliarové šošovky pri výške dioptrie nad +4/-4 pre deti do 18 rokov. 

Rovnaká suma na okuliarové šošovky je pripravená aj pre rodičov pri výške dioptrie nad +6/-8. Dospelí môžu zároveň požiadať aj o 100 eur na okuliarové rámy už pri dioptriách od +1/-1.

Okuliare je možné prevziať v zmluvnej optike VšZP. Zoznam zmluvných poskytovateľov nájdete aj v mobilnej aplikácii VšZP v časti v Mojom okolí.

Ak sa chcete okuliarov naopak zbaviť, dioptrické chyby sa dnes už bežne odstraňujú aj laserovou operáciou očí. Všeobecná zdravotná poisťovňa ako jediná poisťovňa na Slovensku napríklad ponúka poistencom príspevok v hodnote až 450 eur na laserovú operáciu očí v ktorejkoľvek zmluvnej očnej klinike, a to už pri výške dioptrií +1/-1. 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: