Choď sa učiť! RODIČIA, netrestajte deti učením

Diana Mašlejová | 12. január 2018
Choď sa učiť! RODIČIA, netrestajte deti učením

Mnohí rodičia používajú učenie ako výstrahu, či dokonca trest za zlé chovanie dieťaťa.

Situácia zo života

Peťko netrpezlivo stepoval pred dverami bytu. Stačí dať len bozk mame, zakývať na rozlúčku a môže šantiť na ihrisku pred domom. Chalani sa za oknami už rozcvičujú a jeho tím čaká iba naňho.

„Peťko, okamžite si daj bundu, už nie je počasie na krátke tričko!“ zvolala mama z kuchyne. Unavená z roboty, pobehovala medzi sporákom a Peťkovým malým súrodencom. Naozaj sa v tej chvíli nemala chuť „doťahovať“ so synom pre hlúposti. Nuž, ale jej príkaz ostal odignorovaný. „Nepočul si ma? Pred týždňom ťa ešte bolelo hrdlo!“ sprísnila tón. „Nedám si bundu. Ani jeden chalan na ulici ju nemá. Nedám a nedám!“ A hádka bola predo dvermi.

Nikam nepôjdeš, choď sa učiť!

Podráždenosť a vyčerpanosť mamy spolu s tvrdohlavosťou syna spôsobili v ten deň doslova pohromu. Keď už Peťovej mamičke takpovediac „praskli“ nervy, zmohla sa iba na jediné: „Nikam nejdeš, Peťo! Okamžite sa zavri do izby a CHOĎ SA UČIŤ!“

domáce úlohy

Sklesnutý chlapec nahnevane odkráčal tam, kam ho poslali, buchol dverami a sadol si k stolu. Bolo ťažké nepozerať na kamarátov za oknom a vytiahnuť si z tašky matematiku. Najradšej by roztrhal zošit i učebnicu, akoby dnes za všetko mohlo práve to nešťastné násobenie.

Mnohí rodičia používajú učenie ako výstrahu, či dokonca trest za zlé chovanie dieťaťa. Správanie školáka je naozaj častokrát nevhodné a trest si zaslúži, no učenie je karta, s ktorou by sa v žiadnom prípade nemalo narábať.

Či už na to rodičia často pozabudnú, alebo sa vetička „choď sa učiť “, stala v rodine zaužívanou formulkou, je nevhodné ňou naďalej operovať.

Príprava do školy je o zodpovednosti

Pokiaľ ňou totiž začnete narábať vy, reakcia druhej strany nenechá na seba dlho čakať. Potom sa nemožno čudovať, ak bude školák domov z trucu nosiť zlé známky a učenie sa mu sprotiví. Dieťa totiž môže nadobudnúť pocit, že sa neučí kvôli sebe, ale kvôli vám a za trest – a to je zásadná chyba.

Už v prvých rokoch povinnej školskej dochádzky treba dieťa viesť k zodpovednosti k príprave do školy. Samo by malo pochopiť, že sa neučí pre vás, ale jedine kvôli sebe. Najmä ono sa musí tešiť z dobrých výsledkov, a až potom dostatočne ocení vašu pochvalu a povzbudenie.  

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: