TIP: Adventný kalendár VĎAČNOSTI

Marika Koscelníková | 28. november 2021
TIP: Adventný kalendár VĎAČNOSTI

Deti Vianoce milujú. Píšu Ježiškovi, tešia sa na prípravy, pečenie, zdobenie, vianočné vystúpenia a rozprávky. Nás, dospelých, možno trošku sviatočný zhon stresuje, ale radosť je nákazlivá a tak radi podľahneme vianočnému čaru aj my.

Adventný kalendár je obľúbenou súčasťou čakania na Vianoce. Viete, že ho vymyslela mama pre svojho syna a on neskôr, v dospelosti, na tomto geniálnom nápade zbohatol?

Za Adventným kalendárom stojí vraj vynaliezavá mama

Kto iný, ako mama, mohol prísť so skvelým nápadom. Stalo sa tak v 19. storočí keď malý, trochu otravný, synček menom Gerhard Lang neustále kládol otázku: "Kedy budú už tie Vianoce?"

Tak sa vynaliezavá mama vynašla a vyrobila mu kalendár s 24 políčkami.  Na každé pripevnila drobnú sladkosť, ako odmenu za trpezlivé čakanie.

Gerhard Lang ( ext. zdroj Gerhard Land), ktorý si ako dospelý spomenul na geniálny mamin nápad, v roku 1903 priniesol na trh prvý tlačený adventný kalendár.

Adventné variácie

Dnes sú tieto kalendáre nielen v sladkej podobe, nájdeme aj zdravé varianty. Šikovné mamy dokonca vyrábajú deťom vlastné adventné kalendáre a do vrecúšok s číslami vkladajú drobné hračky, oriešky, hry, čokoľvek, čo deťom spríjemní čakanie na Vianoce. 

Čo tak skúsiť vyrobiť si tento advent kalendár vďačnosti. Stačí Vám veľký tvrdý papier, či kartón na ktorý nakreslíte 24 políčok. Alebo vrecúška, do ktorých môžete vkladať papieriky. 

Za čo ste vďační? 

Každý deň si dieťa ( môžete spolu s ním, prípadne celá rodina) napíše, za čo je v ten daný deň vďačné. Čo ho potešilo, čo zažilo, naj pekná spomienka na daný deň. Na Štedrý deň si spolu tento kalendár pozriete a možno vás a vaše dieťa prekvapí, aký krásny čas prežilo a uvedomí si, ako mu je s vami a na tomto svete dobre. 

Po sviatkoch tento kalendár dobre uchovajte. Ak sa k nemu po rokoch vrátite, budete sa spolu smiať a možno aj plakať od dojatia. Detstvo je zázračný čas. Nechajme sa doň vtiahnuť a očakávajme zázraky! 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: