Som OCKOVE dievčatko

Autorka Kristína Böhmer | 12. júl 2019
Som OCKOVE dievčatko

Prvým mužom v živote ženy je jej otec. Či už ten biologický, adoptívny, nevlastný. Skrátka muž, ktorý je v živote dievčatka od začiatku a zohráva dôležitú mužskú úlohu. Môže to byť dokonca aj dedko, alebo strýko. Vzťah dcéry a prvého muža je pre jej ďalšie vzťahy kľúčový.

Pamätám si, ako pre mňa kedysi chodil v kožených nohaviciach a veľkej ťažkej bunde na motorke. Hrával a spieval vo viacerých kapelách, väčšinou punk rock alebo heavy metal. Síce len výnimočne, ale občas si dal whiskey. Dnes nosí ružové sponky na hlave, lebo naša dcéra to tak chce.

Keď vytiahne gitaru, tak preto, aby zahral Wheels on the bus alebo Itsy bitsy spider. Pije tak akurát ovocný čajík, ktorý si každý večer dajú zo spoločného hrnčeka. Ako veľmi sa dokáže chlap zmeniť, keď sa stane otcom. A o to viac, ak sa stane otcom dievčatka, ktoré treba chrániť a tak trochu aj rozmaznávať.

Otec a dcéra. Je to výnimočný vzťah

“Vzťah medzi otcom a dcérou je nesmierne dôležitý, jedinečný, a to, aký má priebeh a hĺbku, ovplyvňuje dcérin celkový vzťah k mužom v budúcnosti, najmä jej potenciálny partnerský vzťah,” tvrdí poradenská psychologička Andrea Čanigová. 

Podľa nej dievčatá, ktoré majú dobrý vzťah s otcom, dokážu lepšie zvládať stresové situácie a je u nich menšia pravdepodobnosť vzniku úzkosti a depresie. Majú zdravšie sebavedomie, pretože si vytvárajú o sebe pozitívny obraz a budujú si sebahodnotu. “Ak sa otec stane pre dcéru idolom, bude si neskôr vedieť pre seba vybrať vhodného partnera, skôr sa naučí správnym spôsobom vnímať opačné pohlavie. Okrem toho má otcovo správanie zásadnú rolu na dcérino vnímanie ženskej roly a uvedomenie si svojho ženstva,” hovorí psychologička.

Paradoxné na tom celom je, že v tom vzťahu hrá dôležitú úlohu žena - mama. Citový vzťah otca k dcére sa buduje práve cez ňu. A práve cez ňu dcéra vníma otcove správanie. “Je to totiž otec, ktorý podvedome svojim správaním ukazuje dcére, čo je to rešpekt a láska, cez svoj partnerský vzťah k jej matke a ostatným ženám v blízkom okolí. Dcéra totiž vidí, vníma, počuje, a najmä si pamätá, ako otec komunikuje so ženami a či im prejavuje úctu alebo nie,” hovorí Andrea.

Od prebaľovania k tancovaniu

Pomáhať so starostlivosťou o dieťa by otcovia mali už od začiatku. Podľa Andrey Čanigovej sa práve v rannom detstve vytvára najsilnejšie puto. “Keď otec venuje čas starostlivosti o dcérku od útleho detstva v zmysle, že ju prebaľuje, kúpe, uspáva alebo tíši pri plači, vytvorí sa skôr silná citová väzba medzi ním a dievčatkom,” povedala.

S tými jeden a polročnými alebo dvojročnými dievčatami sa už začínajú večierky, keď dievčatko servíruje otcovi a trom plyšovým medvedíkom čaj do mini šálok. Vrazí mu do hlavy štyri ružové pukačky aj s čelenkou a idú spolu kočíkovať bábiku.

Raz som dokonca videla video, ako otec s dcérou tancoval choreografiu z Ľadového kráľovstva, obaja v kostýme Elsy. Otcovia sa z nejakého dôvodu nechajú dotlačiť do takýchto somarín jednoduchšie ako mamičky. Možno to je tým, že v dospelých mužoch je stále kus dieťaťa. “Som toho názoru, že otec je tá správna osoba na rozmaznávanie a hýčkanie dcéry v predškolskom a školskom veku,” myslí si Andrea Čanigová.

Otcovia a dcéry
Prečítajte si tiež:

Otcovia a dcéry

Keď to už nie je malé dievčatko

Kým sú deti maličké, tak je pre otcov jednoduchšie prejavovať im lásku. Je pre nich jednoduchšie vybozkávať dvojročné dievčatko ako tráviť zmysluplne čas s puberťáčkou. Aj jej však treba prejavovať lásku, hoci sa pravdepodobne v tomto období uzatvára. Stačí ju občas chytiť za rameno, dať si “high five”, opýtať sa na jej kamarátov, na to, ktoré predmety ju v škole bavia, čo by chcela robiť cez víkend a či nepotrebuje s niečím pomôcť.

Ukázať jej, že je dôležitá, že sa o ňu zaujímame a sme tu pre ňu. “Každé dieťa, hoci aj dospelé, sa potrebuje cítiť milované otcom a mamou, a milovať svojho otca a mamu, tak im to, prosím, umožnime.” Andrea Čanigová, poradenská psychologička. “Najdôležitejšie, čo môže otec odovzdať dospievajúcej dcére, je povzbudenie, vyvážené oceňovanie jej fyzických a psychických predností a dodávanie odvahy do života.“ Podľa psychologičky sú v tomto období na mieste aj prejavy obáv či akejsi žiarlivosti zo strany otca.

Keď otec veľa pracuje

Otcovia sa zvyknú starať o živobytie rodiny a väčšinu času trávia v práci. Od pondelka do piatku, možno aj cez víkendy. Netreba ale lámať rekordy v spoločne strávenom čase. Nejde totiž o kvantitu, ale o kvalitu. Stačí chvíľka denne kvalitne stráveného spoločného času a dievča bude šťastné, bude sa cítiť milované a mať pocit bezpečia, ktorý môže dostať len od otca. 

Desatoro zaneprázdneného otca:

1. Ak ráno odchádzate do práce a dcéra je doma, rozlúčte sa s ňou. Ak prichádzate z práce a dcéra je doma, zvítajte sa s ňou.

2. Večerajte všetci spolu ako rodina a rozprávajte sa pritom. Do debaty zapájajte aj dcéru, či už má 14 rokov, alebo 14 mesiacov.

3. Vyhraďte si na ňu aspoň štvrť hodinu denne, ak sa viac nedá.

4. Nájdite si niečo, čo vás bude baviť oboch. Hudobný nástroj, knihy, lego, stavebnica, futbal, hocičo.

5. Neposielajte ju preč, keď chce byť s vami. Raz totiž vyrastie a už s vami nebude chcieť tráviť toľko času.

6. Rozprávajte sa s ňou. Veľa sa jej pýtajte, aby ste o nej vedeli čo najviac.

7. Pomôžte jej, keď vás o to poprosí, aj keď ide o niečo triviálne, čo by mala zvládnuť sama. Možno v skutočnosti nepotrebuje pomoc, ale vašu prítomnosť.

8. Hovorte jej, že je krásna.

9. Kúpte jej občas malé prekvapenie z lásky.

10. Milujte jej matku tak, ako chcete, aby raz miloval ju jej budúci manžel.

Stačia maličkosti. Zvítajte sa s dcérou, keď prídete domov. Opýtajte sa jej na jej kamarátov. Či má v škôlke frajera. A či ju poslúcha. Postavte si s ňou niečo z lega, len tak narýchlo. Pochváľte ju za obrázok, ktorý namaľovala. Za to, aká je rozkošná a pekná. Alebo jej občas kúpte malé prekvapenie, to robí hotové zázraky. Môj manžel dal dcére knižku, povedal jej, že to je z lásky. Ja sa tej knihy nemôžem dodnes ani dotknúť, lebo to s ňou môže čítať “len tatík.”

 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: